Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

O Γενάρης φέρνει χρεοκοπίες...

Οι απανωτές υποβαθμίσεις και άλλες απειλές των τελευταίων προ Χριστουγέννων ημερών δημιουργούν το φόβο πως με το πέρας των εορτών η ευρωζώνη θα βρεθεί προ νέων ασφυκτικών δεδομένων.
Αρκετοί κάνουν ήδη λόγo για την ανάγκη κάποιας έκτακτης συνόδου κορυφής τον επόμενο μήνα εν μέσω μιας άνευ προηγούμενου τρικυμίας. Τα δεδομένα θέλουν το 2011 οι χώρες της ευρωζώνης να χρειαστούν περί τα 560 δισ. ευρώ περίπου 8% περισσότερα από το 2010 για να καλύψει λήξεις ομολόγων και νέα χρέη...

Από αυτά, μόνο τον Ιανουάριο θα χρειαστούν 100 δισ. ευρώ.

Αμέσως μετά τις γιορτές λοιπόν, οι αγορές θα προσπαθήσουν να βολιδοσκοπήσουν την ικανότητα της Ισπανίας να αντλήσει τον Ιανουάριο τα 59 δισ. ευρώ από τα συνολικά 100 δισ. ευρώ.

Στα τέλη του Ιανουαρίου θα χρειαστεί να βγει στις αγορές για δανεισμό η ίδια η Γερμανία. Αν αυτό συμβεί εν μέσω μιας τρικυμίας με τα spreads του Νότου να έχουν κινηθεί ανοδικά θα αποτελεί ένα
 κρίσιμο τεστ για την εγγυήτρια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος...

Εμείς προς το παρόν είμαστε καλυμμένοι από τις δόσεις των 110 δισ. ευρώ του μνημονίου της τρόικα. Αρκεί βέβαια να προκάνουμε τις αλλαγές που προβλέπει το μνημόνιο μέχρι το Μάρτη για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση.

Η επικείμενη αναταραχή στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα μιας ραγδαίας επιτάχυνσης των εξελίξεων σε επίπεδο ευρωζώνης. Η εξίσωση που έχει δημιουργηθεί πλέον στο ευρώ οδηγεί σε δυο κατευθύνσεις λύσεων.

Η μια είναι η διάλυση της ευρωζώνης είτε η αποχώρηση της Γερμανίας, είτε με δημιουργία δυο ζωνών ευρώ. Η εκδοχή αυτή όμως τους τελευταίους μήνες καθώς αναλύονται οι συνέπειές της, τόσο στη Νότια όσο και στη Βόρεια Ευρώπη, χάνει έδαφος...

Η άλλη είναι αυτή της δημιουργίας προϋποθέσεων εκτός από κοινό νόμισμα η ευρωζώνη να αποκτήσει και κοινή οικονομική πολιτική. Η αντίληψη αυτή κερδίζει έδαφος και όσοι παρακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης που συμβάλλουν στην διαμόρφωση των αντιλήψεων αυτών που έχουν επιρροή στις αποφάσεις, το αντιλαμβάνονται αυτό.

Το 2011 από αυτή τη σκοπιά ίσως αποδειχτεί χρονιά σημαντικών εξελίξεων οι οποίες θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για τις επόμενες δεκαετίες.

Στην Ελλάδα...

Στην Ελλάδα εν μέσω αυτών των κοσμογονικών αλλαγών βρίσκεται εν εξελίξει μια χαώδης αντιπαράθεση όλων με όλους σε μια απέλπιδα προσπάθεια οι συντεχνίες που λυμαίνονταν το δημόσιο πλούτο να διατηρήσουν τα προνόμια.

Καθώς όμως το ταμείον είναι μείον και τη διαχείρισή του δεν την έχουν πολιτικοί αιχμάλωτοι της πελατειακής και επιχειρηματικής διαπλοκής, αλλά ξένοι γραφειοκράτες που εγκρίνουν τις δόσεις ανάλογα με το βαθμό προόδου των μεταρρυθμίσεων, μπορούμε να ελπίζουμε... (Μια νέα «κατοχή» στη θέση μιας άλλης που λυμαίνονταν τους πόρους της κοινωνίας για δεκαετίες... Εξαρτάται πάντα από ποια οπτική γωνία το βλέπει ο καθείς...).

Ιδιωτικοποιήσεις ή ασφυξία;

Βέβαια στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα συγκοινωνίας και στους οργανισμούς καθαριότητας θα προστεθούν και αυτές των περίκλειστων επαγγελμάτων και αυτό θα επιδεινώσει τις συνέπειες της ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας.

Η επιδείνωση αυτή εντός και εκτός Ελλάδας ίσως αποδειχτεί θετική εξέλιξη καθώς θα πιέσει την ελληνική κοινωνία και την πολιτική ηγεσία για ακόμη ριζικότερες μεταρρυθμίσεις όπως θα είναι π.χ. οι ιδιωτικοποιήσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς και η ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτες.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων αν συνδυαστεί με μονάδες παραγωγής ενέργειας ή άλλης αξιοποίησής τους, θα έχει πολύ μικρότερο κόστος για τα δημόσια ταμεία και θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Επί της ουσίας θα είναι μια πρακτική εφαρμογή της μοναδικής στρατηγικής διεξόδου από την κρίση που θέλει την κατάργηση θέσεων εργασίας στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και την μεταφορά τους στον ιδιωτικό...

Το ζητούμενο για την Ελλάδα παραμένει η δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για την παραγωγή πλούτου. Αυτό απαιτεί μια μακροχρόνια στρατηγική 10-20 ετών πάνω στην οποία θα συμφωνήσουν να κινηθούν οι βασικές πολιτικές δυνάμεις που εναλλάσσονται στη εξουσία.

2) Δεν υπάρχουν ασφαλή καταφύγια…

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει εγκλωβισμένη της εκκρεμότητας επίλυσης του ζητήματος του δημόσιου χρέους.

Καθώς το επόμενο τρίμηνο αναμένονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο αυτό, ίσως δούμε ραγδαίες αλλαγές του σκηνικού.

Στις αμερικάνικες αγορές η δημιουργία υψηλής ρευστότητας για την αντιμετώπιση του χρέους και της ύφεσης προς το παρόν «φουσκώνει» τις τιμές ποικίλων περιουσιακών στοιχείων με αιχμές του δόρατος τα εμπορεύματα και τις μετοχές...

Η επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας φούσκας ίσως οδηγήσει κάποια στιγμή σε αντιπληθωριστικά αντισταθμιστικά μέτρα. Αυτό θα σημάνει βίαιες διορθώσεις οι οποίες με μεγάλη ευκολία θα τίθενται εκτός ελέγχου.
Στα επόμενα χρόνια δεν υπάρχουν καταφύγια που παρέχουν απόλυτη ασφάλεια και αυτό προκρίνει πολιτικές διασποράς κινδύνου και ευελιξίας στις προσαρμογές.

Τουτέστιν, κατά τις χρηματιστηριακές γραφές των παλαιών καραβάνων μια ιδανική συγκυρία για τους μετοχάνθρωπους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα