Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Συνελήφθη ο Παύλος Ψωμιάδης

Του Παναγιώτη Στάθη
Προθεσμία για την Παρασκευή, προκειμένου να απολογηθεί, πήρε ο επικεφαλής του ομίλου AΣΠΙΣ, Παύλος Ψωμιάδης, ο οποίος εμφανίστηκε κρατούμενος, συνοδευόμενος από αστυνομικούς, στο γραφείο του 6ου τακτικού ανακριτή Αθηνών, που είχε εκδώσει σε βάρος του ένταλμα σύλληψης.
Ο ανακριτής μάλιστα, διέταξε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, τόσο στη σύζυγο όσο και στο παιδί του. Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εκδόθηκε μετά από έγγραφη καταγγελία στους εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος πρώην στενού συνεργάτη του επιχειρηματία με τον οποίο βρίσκεται πλέον σε αντιδικία και ο οποίος υποστήριξε ότι ο κ. Ψωμιάδης προετοιμάζεται να διαφύγει στο εξωτερικό.
Οι εισαγγελείς, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, διενεργούσαν προκαταρκτική εξέταση για την εξαπάτηση περισσότερων από 65 επενδυτών της ΑΣΠΙΣ Capital, οι οποίοι φέρονται να έχασαν πάνω από 50 εκατ.
 ευρώ όταν ο επιχειρηματίας τους υποσχέθηκε μεγάλες αποδόσεις στην αγορά επενδυτικών ομολόγων με υπόσχεση επιτοκίου έως 7,5%. Μάλιστα, ο κ. Ψωμιάδης είχε κληθεί και είχε δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στους εισαγγελείς. Ενώ η προκαταρκτική εξέταση βρισκόταν στο τέλος της, η έγγραφη καταγγελία του πρώην συνεργάτη του, επίσπευσε τις διαδικασίες, ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του, η δικογραφία διαβιβάστηκε στον έκτο τακτικό ανακριτή και εκδόθηκε το σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Την Παρασκευή ο κ. Ψωμιάδης αντιμετωπίζει πλέον ακόμα και το ενδεχόμενο προσωρινής κράτησης.
Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:
"Σε έφοδο των ανδρών του Τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας στο σπίτι του επικεφαλής του ομίλου ΑΣΠΙΣ, Παύλου Ψωμιάδη στο Χαλάνδρι, κατέληξε αργά χθες το βράδυ το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει λίγες ώρες νωρίτερα η 6η τακτική ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ιδιοκτήτη της ασφαλιστικής εταιρείας ΑΣΠΙΣ, η οποία κατέρρευσε παρασύροντας χιλιάδες επενδυτές, και τον οδήγησαν στην Ασφάλεια. Σε λίγη ώρα αναμένεται να οδηγηθεί κρατούμενος στο γραφείο της ανακρίτριας ώστε να εκτελεστεί το ένταλμα το οποίο εκδόθηκε σύμφωνα με δικαστικές πηγές καθώς υπήρχαν πληροφορίες πως ο επιχειρηματίας ετοιμαζόταν να διαφύγει στο εξωτερικό ενόψει των εξοντωτικών δικών, αγωγών, διώξεων που αντιμετωπίζει μετά το «κανόνι» της ΑΣΠΙΣ Capital.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως στην απόφαση της 6ης ανακρίτριας Αθηνών για την έκδοση εντάλματος καθοριστικό ρόλο έπαιξε η κατάθεση πρώην στενού συνεργάτη του, ο οποίος, φέρεται να είπε ότι ο Παύλος Ψωμιάδης είχε δώσει εντολή στον Διευθυντή Διαχείρισης Διαθεσίμων της ΑΣΠΙΣ να παρακρατά για λογαριασμό του ποσά κοντά στο 1 εκατ. ευρώ μηνιαία, από τα χρήματα που εισπράττονταν για ασφάλιστρα. Σύμφωνα με την ίδια κατάθεση, ο επιχειρηματίας είχε σκοπό να κλείσει τις εταιρείες, αποκομίζοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη και να διαφύγει στο εξωτερικό.

"Απάτη και Ξέπλυμα"

Ο επιχειρηματίας που κάποτε θεωρούνταν ένας από τους ισχυρότερους της χώρας, μετά το κανόνι της Ασπίς Capital, η οποία με κεφάλαιο ύψους 60.000 ευρώ, φέρεται να είχε καταφέρει να εκδώσει ομολογιακό δάνειο ύψους 70 εκατ. ευρώ αντιμετώπισε μαζικές αγωγές από ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ, αλλά και μηνυτήρια αναφορά 65 εξ αυτών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που ανέφερε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίζονται την υπόθεση κωλυσιεργούν στη διαδικασία παγώματος της περιουσίας του επιχειρηματία. Ωστόσο λίγες ημέρες μετά εκδόθηκε απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο με την οποία δεσμεύθηκε η περιουσία του ίδιου, της συζύγου και των παιδιών του.

Σε εξέλιξη βρισκόταν και προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία Αθηνών η οποία κατά κάποιες πληροφορίες κατέληξε στην απαγγελία κατηγοριών για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο επιχειρηματίας για τμήμα της υπόθεσης ήδη έχει απολογηθεί και του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και 100.000 ευρώ ως εγγύηση την οποία είχε καταβάλει. Η εξέλιξη αυτή όμως είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει τον κ. Ψωμιάδη ακόμα και στις φυλακές, ως προσωρινά κρατούμενο.

Και δίκη

Ηδη πάντως με το υπ΄αριθμόν 950/10 βούλευμα έχει παραπεμφθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, προκειμένου να δικαστεί για το κακούργημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως, μαζί με τον καταζητούμενο συνεργάτη του Ανδρέας Λοΐζος.

Η υπόθεση αφορά πλαστή εγγυητική επιστολή 550 εκατ. ευρώ που είχαν προσκομίσει στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για να πείσουν ότι η ΑΣΠΙΣ διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, προκειμένου να μην κλείσει η εταιρεία".

1 σχόλιο:

  1. ΠΛΑΣΤΗ ΕΠΙΤΑΓΗ 500.000.000 ΕΥΡΏ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΞΩ!!!
    ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ;
    ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΟΛΟΙ, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ ΕΧΕΤΕ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα