Σάββατο 4 Μαΐου 2013

TΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΠΑΝΟΦΟΡΑΣ ΤΩΝ “STAGE” ΤΗΣ TΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ

Η ακύρωση μιας θεσμικής μεταρρύθμισης για την κοινωνική οικονομία στην χώρα μας.
Κανείς από τον πολιτικό κόσμο της χώρας δεν φαίνεται να αντιλήφθηκε πλήρως και σε βάθος τι σημαίνει η επαναφορά των προγραμμάτων τύπου «stage”me την τροπολογία της τελευταίας στιγμής που επέβαλε ο Βενιζέλος στην τρικομματική Κυβέρνηση ως μέτρο κοινωνικής ευαισθησίας προς τους ανέργους της χώρας.
Κατ΄αρχή ελάχιστοι αντιλήφθηκαν την πολιτική απάτη ή δεν θέλησαν να την αναδείξουν καθώς πρόκειται για μεταφορά πόρων του Ευρωπαικού κοινωνικού ταμείου που είχε σχεδιαστεί να υλοποιηθεί με πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας από κοινωνικούς φορείςενώ με την λόγω τροπολογία τους ίδιους πόρους θα τους διαχειριστούν τώρα απευθείας οι Δήμοι.
Ποία η διαφορά λοιπόν ως προς την διάθεση πόρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας ; Ποσοτικά όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό γνωρίζοντας τα πραγματικά δεδομένα καμία.
Δεν πρόκειται να αυξηθούν οι πόροι και τα κονδύλια του ΕΚΤ. 

Για αυτό και για τους άλλους δύο Κυβερνητικούς εταίρους και τον αρμόδιο υπουργό προκάλεσε δυσφορία ως επίδειξη μιας κούφιας ευαισθησίας αλλά την αποδέχθηκαν για το καλό της Κυβερνητικής σταθερότητας..

Ο μόνος πολιτικός και πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης που αντέδρασε με δημόσια τοποθέτηση, έθιξε μόνον την μία πλευρά ανάκλησης της θεσμικής μεταρρύθμισης.
Όπως λέει «Επανέκαμψαν τα προγράμματα τύπου stage στο Δημόσιο και μάλιστα με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Αναφέρονται σε δήθεν έλεγχο της νομιμότητας από το ΑΣΕΠ, ενώ έχουν φροντίσει με ρητή διάταξη, στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο,να εξουδετερώσουν το ΑΣΕΠ, εντάσσοντας τις προσλήψεις αυτές στον κατάλογο των εξαιρέσεων του Ν. 2190!

Δεν λέει ότι τα κονδύλια αυτά κόβονται από την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα και ότι αυτό είναι παράνομο σύμφωνα με κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο για τον προορισμό αυτών των πόρων και την ασυμβατότητα να χρησιμοποιούνται αυτοί οι πόροι για εποχιακούς μισθούς εργαζομένων στο δημόσιο.

Η τροπολογία-προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται ρητά ότι για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών με απασχόληση εποχικών ανέργων σε δήμους και περιφέρειες ή σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως σε σχολεία και νοσοκομεία, θα εκπονηθούν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας συγχρηματοδοτούμενα από πόρους του Κοινωνικού Ταμείου του ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν της επιστροφής στην ρουσφετολογία και τις πελατειακές πρακτικές των Δήμων και της κατάργησης μιας μεταρρύθμισης..
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι πολιτικοί οι οποίοι κατέκριναν αυτή την τροπολογία ως απαράδεκτη οπισθοδρόμηση.. Αλλά είναι απορίας άξιον ότι κανένας πολιτικός δεν έθιξε την νομική ασυμβατότητα της μετακίνησης των πόρων του ΕΚΤ που προορίζονται για την κοινωνική οικονομία και την απορρόφηση τους από τους Δήμους .Μια παραβίασης του κοινοτικού πλαισίου που δύναται νομικά να αντιμετωπιστεί και να ακυρωθεί.

Είναι επίσης τραγικό ότι κανένας ακόμη πολιτικός δεν υποστηρίζει την σημασία της ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας για την καταπολέμησης της ανεργίας όταν σε όλη την Ευρώπη όλες οι Κυβερνήσεις επενδύουν με επιτυχία στο τομέα αυτό.
Να υποθέσουμε ότι όλοι οι πολιτικοί είναι αδιάβαστοι προς την τήρηση του Κοινοτικού Πλαισίου; Μάλλον απίθανο μοιάζει..ενώ οι σκοπιμότητες του κρατισμού και του λαϊκισμού περισσεύουν.

Β.ΤΑΚΤΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα