Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Υπολογισμός ΦΑΠ: Εκαναν τη Δάφνη πιο ακριβή και από την Κηφισιά!


Θανάσης Ι. Κουκάκης
Αδικίες με τον καθορισμό υψηλών αντικειμενικών αξιών σε φθηνές περιοχές και χαμηλές σε πολύ ακριβότερες
Αδικίες και στρεβλώσεις παρατηρούνται στον τρόπο, που θα υπολογίζεται ο ΦΑΠ, κυρίως για τα οικόπεδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΔΟΥ ο ΦΑΠ, λέει το υπουργείο Οικονομικών για τις συγκρίσεις Δάφνης με Εκάλη
Πόσο θα φορολογηθούν τα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού οικόπεδα 
Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις τιμές οικοπέδων με βάση τις οποίες θα υπολογισθεί ο φόρος σε 457 περιοχές όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας των ακινήτων. Πρόκειται για τιμές που προσδιορίστηκαν από τις κατά τόπους Εφορίες, οι οποίες ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις είναι άδικες και «ατεκμηρίωτες», με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες αντιφάσεις με υψηλές τιμές σε φτηνές περιοχές που υπερβαίνουν κατά πολύ τις τιμές σε περιοχές που είναι πολύ ακριβότερες.Αν και - σύμφωνα με τον νόμο - για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτου ως τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο λαμβάνεται η τιμή οικοπέδου που προκύπτει από τη χαμηλότερη τιμή ζώνης και τον μικρότερο Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου και συντελεστή οικοπέδου και ζώνης του οικείου δήμου ή κοινότητας, ωστόσο στα στοιχεία που απέστειλαν οι εφορίες στο υπουργείο Οικονομικών προέκυψαν αποκλίσεις από αυτές τις τιμές.

Οι εφορίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρησιμοποίησαν τις κατώτατες αντικειμενικές αξίες αλλά τρέχουσες εμπορικές αξίες. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως οι περισσότερες ΔΟΥ χρησιμοποίησαν συγκριτικά στοιχεία βάσει τιμών συμβολαίων και έτσι προέκυψαν πολύ χαμηλότερες τιμές (στις περισσότερες περιπτώσεις) από τις κατώτατες αντικειμενικές αξίες. Οπως τόνιζαν, οι σημερινές κατώτατες ισχύουσες αντικειμενικές αξίες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις παρωχημένες καθώς κινούνται 30% και 40% χαμηλότερα από αυτές του 2007 λόγω των επιπτώσεων της κρίσης στις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Χαρακτηριστική των αντιφάσεων που υπάρχουν είναι η υπόθεση των εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού οικοπέδων του Δήμου Δάφνης, όπου ο ΦΑΠ θα υπολογισθεί με τιμή 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν η ανώτερη αντικειμενική τιμή στην περιοχή δεν ξεπερνά τα 1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ενδεικτικό είναι ότι αντίστοιχες τιμές για τον υπολογισμό του ΦΑΠ σε εκτός σχεδίου περιοχές στην Εκάλη και την Κηφισιά είναι 1.320 ευρώ το τ.μ. αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή η τιμή στην Αγία Παρασκευή είναι 960 ευρώ το τ.μ. όταν στην Πεντέλη, που είναι κατεξοχήν ακριβή περιοχή, ο ΦΑΠ θα υπολογισθεί με 395 ευρώ το τ.μ.

ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012 σε 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ώστε η πρώτη δόση του φόρου να καταβληθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Οι δύο φόροι θα καταβληθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις και το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να έχουν αποπληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2014, ώστε τα εκτιμώμενα έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ να εγγραφούν στον προϋπολογισμό 2013. Ωστόσο, οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ δεν έχουν τελειωμό, καθώς το φθινόπωρο θα λάβουν και το σημείωμα για την πληρωμή του ΦΑΠ 2013.
Η καθυστέρηση στην αποστολή των σημειωμάτων του ΦΑΠ για την τριετία 2011-2013 σχετίζεται με την αδυναμία των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου Οικονομικών να ενημερώσουν εγκαίρως τη σχετική εφαρμογή υπολογισμού του φόρου με τις τιμές ακινήτων σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αξιών. Οι τιμές αυτές περιλαμβάνονται πλέον στη χθεσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα