Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Μεταρρυθμίσεις και άλλα ανέκδοτα

photo: Menelaos Myrillas@
fosphotos.com

Ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς υποστηρίζει, σε άρθρο του στην «Καθημερινή», ότι έκλεισε την ΕΡΤ στο όνομα των μεταρρυθμίσεων. Αλλά υπάρχουν ορισμένα «παράλληλα» σημάδια που δείχνουν ότι αυτός και όλο το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό εννοούν τις μεταρρυθμίσεις έτσι όπως αντιλαμβάνονται οι Έλληνες πολιτικοί τη σχέση τους με το κράτος: Να ελέγχουν τη διοίκηση και να επιβάλλουν τον δικό τους «μηχανισμό» σε αυτήν.
Πάρτε τον νέο θεσμό του ανεξάρτητου γενικού γραμματέα εσόδων. Εδώ και τρεις μήνες δεν μπορεί να αποφασίσει το Μαξίμου αν θα πάρει στις αρμοδιότητές του και το ΣΔΟΕ. Γιατί; Επειδή το ΣΔΟΕ, όπως και την ΕΥΠ, πρέπει να τα ελέγχει ο εκάστοτε πρωθυπουργός - Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς, τίποτα δεν άλλαξε. Αντίστοιχα, την κρατική τηλεόραση πρέπει να την ελέγχει ο υπουργός Ενημέρωσης (σ.σ. προπαγάνδας, δηλαδή),την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, επίσης. Και πάει λέγοντας.Το 1988 με εδίωξαν από την ΕΡΤ επειδή αρνήθηκα να διαβάσω το έτοιμο κείμενο που μας είχε μοιράσει η διοίκησή της για να «υποδεχθεί» ο ελληνικός λαός τον ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου που γύριζε από το Χέρφιλντ. Αυτοί που μας μοίραζαν τα κείμενα ήταν Δεξιοί που ήθελαν να κρατήσουν τη θέση τους. Δύο χρόνια αργότερα η κυβέρνηση της ΝΔ έδιωξε τον αργότερα προϊστάμενό μου Ριχάρδο Σωμερίτη διότι δεν ήθελε να παίρνει «οδηγίες». Αυτή η νοοτροπία των πολιτικών και των ανθρώπων τους δεν άλλαξε. Γι' αυτό, στο ζήτημα της μεταρρύθμισης της ΕΡΤ, ουδείς πραγματικός δημοσιογράφος μπορεί να εμπιστεύεται στο παραμικρό αυτούς που επαγγέλλονται σήμερα αλλαγή. Την καθεστωτική τους νοοτροπία οι πολιτικοί πρέπει να την αλλάξουν.

Και αυτή δεν θα αλλάξει ούτε και με τη νέα ΕΡΤ, όποτε και αν ανοίξει, εδώ τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μη κομματικές τοποθετήσεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων, θα επιτρέψουν -και εδώ μιλάω και για τους τρεις, όχι μόνο για τον κ Σαμαρά- ανεξάρτητη διοίκηση στην ΕΡΤ; Γι' αυτό, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «δημόσια τηλεόραση», πρόκειται για «κρατική τηλεόραση» που ελέγχεται απόλυτα από το κόμμα ή τα κόμματα που κυβερνούν. Και αυτό που δεν αντιλαμβάνονται όσοι συναποφασίζουν αυτές τις μέρες είναι ότι τον πολίτη δεν αφορά αν αυτή η τηλεόραση δείχνει ή δεν δείχνει τον κ Σαμαρά. Μάλλον τον αφορά το γεγονός πως επειδή η προβολή του εκάστοτε πρωθυπουργού και των υπουργών του είναι το αποκλειστικό κριτήριο με το οποίο κρίνεται η διαχείριση των χρημάτων που καταβάλλουμε με το τέλος υπέρ της ΕΡΤ, -4,25 ευρώ τον μήνα- το κρατικό σύστημα ραδιοτηλεόρασης έχει απαξιωθεί πλήρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα