Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Τελεσίγραφο για 2.000 απολύσεις τον Ιούλιο

Ποιους υποψήφιους προς κατάργηση οργανισμούς έχει στο «στόχαστρο» η επιτροπή
Εχουν εντοπιστεί 2.000 πλεονάζουσες θέσεις σε κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων και 2.000 σε φορείς του υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Περιθώριο έως τα τέλη Ιουλίου για τις πρώτες 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δίνει η τρόικα στην κυβέρνηση, «καλώντας» την να αποδείξει ότι όντως υπάρχει η πολιτική βούληση προκειμένου να υλοποιηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου. Παράλληλα, η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον υπουργό Επικρατείας Δημ. Σταμάτη αναζητεί έναν μεγάλο φορέα-οργανισμό που θα αποτελέσει την κύρια πηγή για τη «συμπλήρωση» των 2.000 απολύσεων και την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων για την οποία χρόνος υλοποίησης παραμένει το τέλος του μηνός. Κατά πληροφορίες, στο «στόχαστρο» της επιτροπής βρίσκονται αρκετοί υποψήφιοι οργανισμοί των οποίων διερευνάται η κατάργησή τους ή η κατάργηση κάποιων τμημάτων τους, ενώ ως «επικρατέστερη λύση» εμφανίζονται μέχρι στιγμής τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Σχεδόν δύο μήνες μετά την τελευταία επίσκεψη του κλιμακίου των πιστωτών, επί της ουσίας διαπιστώνεται εκ νέου ότι «δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος» ως προς τις ζητούμενες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους και την υπαγωγή σε καθεστώς κινητικότητας ακόμη 25.000 εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
«Εχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια και το πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται πλέον στον αέρα. Τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν με πολιτική απόφαση» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, ξεκαθαρίζοντας ότι το αδιέξοδο που έχει προκληθεί, θα λυθεί απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου κατόπιν απόφασης του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος εντός της εβδομάδος αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Σημειώνεται ότι από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και φορέων που ανήκουν σε αυτά έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 4.900 πλεονάζουσες θέσεις εργασίας. Το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προ ημερών μεταξύ κλιμακίων των πιστωτών και παραγόντων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και όπως όλα δείχνουν οι πρώτες απολύσεις θα ξεκινήσουν από τα υπουργεία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες τις «Κ», 2.000 πλεονάζουσες θέσεις έχουν εντοπιστεί σε κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, 2.000 σε φορείς που υπάγονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και 900 σε φορείς που υπάγονται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Παράλληλα, συνεχίζεται υπό τον υπουργό Επικρατείας η «ακτινογράφηση» του συνόλου των φορέων και οργανισμών που βρίσκονται υπό τη γενική κυβέρνηση καθώς από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τους θα προκύψει ο κύριος όγκος των απολύσεων αλλά και του προσωπικού που θα υπαχθεί σε καθεστώς κινητικότητας-διαθεσιμότητας. Το «ενδιαφέρον» πάντως εστιάζεται στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς η κατάργησή τους ισοδυναμεί με την άμεση απόλυση -διά αποζημίωσηςτων απασχολούμενων σε αυτά. Αλλωστε, εντός της εβδομάδος αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και το σχετικό νομοσχέδιο που προβλέπει τις πρώτες καταργήσεις και συγχωνεύσεις, ενώ για τη μείωση των δομών των οργανισμών θα ακολουθήσουν υπουργικές αποφάσεις.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, οι εκπρόσωποι των πιστωτών έδειξαν «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» για τις διαδικασίες που ακολουθούνται και τον χρόνο που μεσολαβεί από την ψήφιση ενός νομοσχεδίου μέχρι και την εφαρμογή του καθώς και για το ύψος των αποζημιώσεων που εκτιμάται ότι θα λάβουν οι απασχολούμενοι στους οργανισμούς.
Η λίστα
Ηδη η επιτροπή υπό τον κ. Σταμάτη έχει καταρτίσει «λίστα» (την οποία έχει δημοσιεύσει η «Κ») με 17 φορείς και οργανισμούς καθώς και 46 δημόσιες βιβλιοθήκες προς συγχώνευσηκατάργηση. Συνολικά απασχολούν 416 άτομα εκ των οποίων τουλάχιστον οι 216 που απασχολούνται σε φορείς και οργανισμούς που θα καταργηθούν θα αποτελέσουν «τμήμα» των 2.000 απολύσεων.
Από τους 17 προς κατάργηση οργανισμούς οι 9 εμφανίζονται να μην απασχολούν προσωπικό, ωστόσο όπως επισήμαιναν στην «Κ» αρμόδια στελέχη «λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση και τα μέλη του Δ.Σ. αμείβονται κανονικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα