Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Ο 21χρονος εφευρέτης Μπόγιαν Σλατ και η ευφάνταστη τεχνική του για τον καθαρισμό των ωκεανών


Ένας 21χρονος Ολλανδός που ανέστειλε τις σπουδές του στην αεροναυπηγική. Η ρύπανση των ωκεανών. Αυτά τα δυο συστατικά γέννησαν μια εξαιρετική ιδέα: Το πρότζεκτ «Ocean Clean up». Να καθαρίσουμε τους ωκεανούς.
Ο θρύλος θέλει να έχει προηγηθεί κατάδυση του Μπόγιαν Σλατ στον ελληνικό βυθό. Μετά από μερικές βουτιές ο Μπόγιαν είπε ότι δεν μπορεί να βλέπει περισσότερες σακούλες απ' ό,τι ψάρια. Γι' αυτό και αποφάσισε να κάνει κάτι γι' αυτό. Τοποθετώντας βραχίονες στη θάλασσα δημιούργησε ένα σύστημα αυτοκαθαρισμού των ωκεανών. Ηταν αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τη «μεγάλη δίνη των σκουπιδιών του Ειρηνικού».
Η συγκεκριμένη «δίνη των σκουπιδιών» είναι στην ουσία δύο τεράστιες κηλίδες από διαλυμένο και θρυμματισμένο πλαστικό που έχουν δημιουργηθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ένας τοξικός πλαστικός πολτός πάχους δέκα μέτρων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια και περισσότερα από 100.000 θηλαστικά της θάλασσας και θαλάσσιες χελώνες πεθαίνουν κάθε χρόνο, επειδή πνίγονται από τα κομμάτια πλαστικού που καταπίνουν ή επειδή παγιδεύονται σε αυτά. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι αυτού του είδους η «τροφή» λειτουργεί σαν βραδυφλεγής βόμβα για τον άνθρωπο. Εμμένοντες οργανικοί ρύποι (POP), όπως διοξίνες ή παρασιτοκτόνα, εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των θαλάσσιων ειδών και των λιπαρών ψαριών.


Τι σκέφτηκε ο ευφάνταστος Ολλανδός; Αξιοποιώντας τα φυσικά ρεύματα που δημιουργούνται, τα σκουπίδια ωθούνται σε πλατφόρμες απ' όπου μπορούν να συλλεχθούν με ευκολία. Το σύστημα είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να παγιδεύει τα σκουπίδια αλλά να μην ενοχλεί το θαλάσσιο οικοσύστημα. Η μέθοδος του Μπόγιαν, σύμφωνα με έρευνες, θα μπορούσε να καθαρίσει τα μισά απορρίμματα που ρυπαίνουν τον Ειρηνικό Ωκεανό σε μια δεκαετία.
Το πλήρες τηλεγράφημα της Δ. Κουτσομητροπούλου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα