Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Σε θέση μάχης ασφαλιστικές και ιδιωτικές κλινικές

Αυξήσεις φωτιά αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Θέση μάχης στην σκακιέρα παίρνουν, η μία μετά την άλλη, ιδιωτικές κλινικές και ασφαλιστικές, στοχεύοντας να επικρατήσουν, οι μεν επί των δε ή να πάνε τον αγώνα σε ισοπαλία . Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις και τις κινήσεις τους έχει η αναμενόμενη πιθανά μέχρι την 5η Ιουνίου συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης των Αθηνών και των Θεσμών.

της  Ελενας Ερμείδου
Μεγάλες ιδιωτικές κλινικές έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με μεγάλες ασφαλιστικές για τον επανακαθορισμό των αμοιβών των νοσηλίων και των αποζημιώσεων των κανονικών και επιμέρους καλύψεων των ασφαλισμένων.
Οι μεγάλες εγχώριες ή ξένες ασφαλιστικές μπαίνουν στο γύρο των διαπραγματεύσεων ατομικά με κάθε ιδιωτική κλινική για να πετύχουν καλύτερες τιμολογιακές τιμές, καλύτερες καλύψεις πρωτογενούς ή δευτερογενούς περίθαλψης με στόχο, μεταξύ των άλλων την προσέλκυση νέων πελατών ή και την μεταφορά χαρτοφυλακίων.
Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις για την πτώση των τιμών μεταξύ των άλλων είναι η έλλειψη ρευστότητας των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών.
Οι απαιτήσεις αποζημιώσεων των ιδιωτικών κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ. Εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών ισχυρίζονται ότι δεν έχουν άλλη πηγή ρευστότητας, ενώ εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών προτείνουν σύναψη νέων συμφωνιών, οι οποίες θα φέρουν νέους πελάτες στις ασφαλιστικές και την ζητούμενη ρευστότητα στις ιδιωτικές κλινικές.
Το κλειδί στο χέρι κρατούν, η κυβέρνηση, οι Θεσμοί, τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και ο ΕΟΠΥΥ. Οι όροι της αναμενόμενης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα καθορίσει εν πολλοίς το τιμολόγιο των νοσηλείων των ιδιωτικών κλινικών και των ασφαλιστικών. Στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, λόγω αποφυγής χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους οι αυξήσεις δεν αναμένεται να υπερβούν το 10%. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, πιθανότητα με μικρό ποσοστό οι αυξήσεις ενδεχομένως να φτάσουν και στο 40%.
Καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών θα παίξει και το ύψος του συντελεστή του φόρου προστιθέμενης αξίας από το 13% το οποίο θα ενσωματωθεί στις τιμές και πιθανά να μετακυλήσει στους πελάτες.
Μεγάλο ζητούμενο παραμένει και η έκβαση της υπόθεσης του claw back και του rebate, των περικοπών και των καλύψεων σε φάρμακα και υπηρεσίες. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία απαιτούν αποζημιώσεις, από την πλευρά τους οι ιδιωτικές ασφαλιστικές δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να καλύψουν τις ασυνέπειες και αυθαίρετες αποφάσεις του ελληνικού δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα