Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Μήνυμα Γιούνκερ από τη G7 στον Αλέξη Τσίπρα

Απογοητευμένος από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού. Δεν έλαβα προτάσεις. Την Τετάρτη νέες συνομιλίες. Να πέσουν οι τόνοι θέλει η Αθήνα
Αισιοδοξία μέσα, εκνευρισμός έξω μετά τα όσα ακολούθησαν της πρότασης Γιούνκερ, με την επόμενη και δυσκολότερη φάση να ξεκινά από αύριο Δευτέρα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει ακόμη μια πενταμερής για το ελληνικό ζήτημα, απουσία της Ελλάδας.
Πάντως προς ώρας από τη Σύνοδο της G7 ήρθε η απάντηση Γιούνκερ στην ελληνική κυβέρνηση για την αντίδρασή της στην πρόταση των Θεσμών και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα (στη Βουλή την Παρασκευή), με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εκφράζει την απογοήτευσή του.  Ο κ. Γιούνκερ είπε επίσης ότι περιμένει τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς.  «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο φίλος μου, μού είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης θα μου παρουσίαζε μία εναλλακτική πρόταση. Ποτέ δεν τήν έλαβα» είπε συγκεκριμένα.
«Ελπίζω η εναλλακτική πρόταση της Ελλάδας να μας παρουσιαστεί σύντομα. Θα ήθελα να έχω χρόνο να τη μελετήσω στις λεπτομέρειές της» δήλωσε σήμερα Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι θεωρεί πως θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις σχετικά με τις προτάσεις στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε αγανακτισμένος για τον τρόπο με τον οποίο ο Α. Τσίπρας κατήγγειλε τους όρους των δανειστών ως «παράλογους» λέγοντας ότι αναμένει τις διαπραγματεύσεις με τον κ.  Τσίπρα και τους άλλους ηγέτες της ευρωζώνης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα - όπως δήλωσε - θα υπάρξει συνάντηση στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής ΕΕ-CELAC που θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη, και εκεί αναμένεται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τον Αλ. Τσίπρα και άλλους ηγέτες της ευρωζώνης, όπως είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι επιλογή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούσε να «τραβήξει ένα κουνέλι από ένα καπέλο» προκειμένου να το αποτρέψει, σχολίασε και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για συμφωνία είπε ότι «Σίγουρα θα υπάρξει μια προθεσμία».
Καταλήγντας διαμήνυσε πως "προκειμένου να παραμείνουμε φίλοι θα πρέπει να σεβαστούμε κάποιους ελάχιστους κανόνες ».
Η Αθήνα δεν απαντά για να πέσουν οι τόνοι
Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ.
Η κυβέρνηση στοχεύει σε εντατικές διαβουλεύσεις τα επόμενα δύο 24ωρα για να βρεθούν σημεία σύγκλισης στα επίμαχα σημεία.
Αναζητούμε ηρεμία. Τις επόμενες ημέρες θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να βρεθεί λύση στα σημεία όπου υπάρχει χάσμα, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές σχολίασαν πως περιμένουν σχόλια από την πλευρά των θεσμών επί των ζητημάτων που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί δυνατή η αναζήτηση κοινών τόπων.

1 σχόλιο:

  1. ΑνώνυμοςΙουνίου 08, 2015

    Κύριε Τσίπρα, αν θέλετε να σας γράψει η ιστορία με χρυσά γράμματα στείλτε τους στόν αγύριστο το 'φιλέλληνα' Γιούνκερ και τα άλλα απάτριδα καθίκια που λέγονται 'θεσμοί'. Κάντε μιά σεισάχθεια στο εσωτερικό, χαρίζοντας τα χρέη σε αυτούς που αποδεδειγμένα δε μπορούν να πληρώσουν (όχι στα θαλασσοδάνεια). Εδώ μέχρι και η χούντα χάρισε χρέη, δε μπορείτε εσείς??? Μη μασάτε, έξοδο απο ευρωζώνη, ΕΕ, εθνικό κρατικό νόμισμα και μονομερής διαγραφή ολόκληρου του χρέους θα δείτε για πότε γινόμαστε πάλι χώρα ανάπτυξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα