Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Οι κερδοσκόποι μύρισαν αίμα!


Πολλά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι οι αγορές ήδη έχουν κινητοποιηθεί σε σχέση με την ευρωζώνη, πράγμα που προκαλεί ανησυχία σε Μέρκελ αλλά και Ομπάμα    
Οι κερδοσκόποι μύρισαν αίμα!ΑΠΕ/ΜΠΕ
Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Δεύτερες σκέψεις για το ποιος τελικά φοβάται πιο πολύ ένα Grexit προκαλούν κάποια από όσα είπε η Ανγκελα Μέρκελ στη χθεσινή συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και το «άδειασμα» της Κριστίν Λαγκάρντ από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ.
Οπως επιβεβαίωσαν πηγές που έλαβαν μέρος στη χθεσινή συνάντηση κορυφής του ΕΛΚ, η Γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε στους ηγέτες των κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα. Αν μη τι άλλο, η δήλωση αυτή φέρνει στη μνήμη ανάλογες κουβέντες που ειπώθηκαν στις διαβόητες συζητήσεις τραπεζιτών και αμερικανικών αρχών τον Σεπτέμβριο του 2008, λίγες ώρες πριν αποφασιστεί η χρεοκοπία της Lehman Brothers.
Ο Τζέρι Ράις
Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση όμως προκάλεσε η χθεσινή διαβεβαίωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ
Τζέρι Ράις ότι η μη πληρωμή των οφειλών της Ελλάδας προς το Ταμείο στις 30 Ιουνίου δεν συνιστά χρεοκοπία. Ο Ράις εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει έγκαιρα την οφειλή της.
Διευκρίνισε όμως παράλληλα ότι σε περίπτωση που η Αθήνα δεν την καταβάλει εμπρόθεσμα, το Ταμείο δεν θα το εκλάβει αυτό ως χρεοκοπία, αλλά θα τη θέσει σε καθεστώς «ληξιπρόθεσμων οφειλών». Στη συνέχεια και εντός 30 ημερών, όπως είπε, η επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει να ενημερώσει το Δ.Σ. του Ταμείου για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν.
Η δήλωση αυτή αποτελεί το απόλυτο άδειασμα για την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μόλις πριν από 8 ημέρες είχε υποστηρίξει από το Λουξεμβούργο -σπέρνοντας τον πανικό σε αρκετούς Ελληνες καταθέτες- ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, ούτε δυνατότητα καθυστέρησης και έτσι «η μη καταβολή συνεπάγεται χρεοκοπία».
Το ερωτήματα που προβάλλουν είναι:
■ Γιατί ο Ράις επιλέγει να αδειάσει την προϊσταμένη του καθησυχάζοντας άπαντες ότι δεν επίκειται άμεσα ελληνική χρεοκοπία;
■ Τι φοβάται τόσο πολύ η Μέρκελ και θέλει λύση πριν ανοίξουν οι αγορές την ερχόμενη εβδομάδα;
Οι οίκοι αξιολόγησης
Η απάντηση ίσως να μην είναι άσχετη με τα όσα διαχέει δημοσίως ο ίδιος ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Με μια φωνή οι δύο μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης του πλανήτη διεμήνυσαν προχθές ότι η επίτευξη συμφωνίας δεν θα δώσει λύση στα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά και ότι μια έξοδος από την ευρωζώνη θα είχε πιστωτικές επιπτώσεις και για άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία. Λίγες ώρες αργότερα, μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές ιστοσελίδες του κόσμου, η Marketwatch, προειδοποιούσε ότι η επόμενη μεγάλη κρίση στην Ευρώπη έρχεται από τα δυτικά. «Η Πορτογαλία είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί, δεν έχει βιώσιμο χρέος και το μεγαλύτερο μέρος του το χρωστά σε επενδυτές του εξωτερικού», έγραφε το σχετικό δημοσίευμα φτιάχνοντας το σχετικό κλίμα τρόμου.
Ανάλυση ακόμη που δημοσιεύθηκε προχθές στους Financial Times πήγε τη βαλίτσα ακόμη πιο μακριά, τονίζοντας ότι δεν είναι μόνον η Ελλάδα και η ευρωπεριφέρεια που έχουν πρόβλημα αλλά και οι Ιταλία, Γαλλία οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα υψηλού χρέους, χαμηλής ανάπτυξης, ανεργίας, ισχνών δημοσιονομικών και έλλειψης ανταγωνιστικότητας. «Οι αγορές αγνοούν τους αυξανόμενους κινδύνους του πυρήνα», κάρφωνε το άρθρο. Χθες, τέλος, η Moody’s επανήλθε προειδοποιώντας αυτή τη φορά για πιθανές αρνητικές συνέπειες στις κυπριακές τράπεζες.
Ιστορικά όλα αυτά αποτελούν καραμπινάτες ενδείξεις ότι το «έξυπνο χρήμα» έχει μυρίσει αίμα και ακονίζει τα νύχια του. Και αυτό το γνωρίζουν και το φοβούνται οι θεσμοί, η Μέρκελ αλλά και οι ΗΠΑ, που προειδοποίησαν δύο φορές μέσω του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου τους Ευρωπαίους και την Αθήνα για την ανάγκη άμεσης συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα