Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δημιουργεί αυξομειώσεις στις φετινές βάσεις, με τις περισσότερες να σημειώνουν πτώση.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι σχολές Νομικής και Ψυχολογίας και τα Τμήματα Μηχανολόγων, Οικονομικών Επιστημών, Χημείας και Ναυτιλίας, βάσει των επιπλέον θέσεων που προσφέρουν, μειώνουν τον ανταγωνισμό παρά την αυξημένη ζήτησή τους.
Μοναδική εξαίρεση οι Ιατρικές Σχολές, οι οποίες παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Με τη ζήτηση σε αυτές τις σχολές να παραμένει παραδοσιακά σταθερά υψηλή, μοναδικός παράγων που θα παίξει ρόλο για την πορεία των βάσεων είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων.
1ο πεδίο-Ανθρωπιστικές Σπουδές
Μετά από σειρά μειώσεων που δέχθηκαν οι Νομικές Σχολές τα προηγούμενα χρόνια, φέτος υπάρχει «πλούσια» αύξηση 76 θέσεων στις τρεις σχολές, προμηνύοντας πτώση των βάσεων. Μετά την περσινή πτώση 30 μορίων στη Νομική Αθηνών (18.199 μόρια), περαιτέρω μείωση αναμένεται φέτος με την αύξηση 25 θέσεων στον αριθμό εισακτέων.
Το ίδιο και για τη Νομική Θεσσαλονίκης, όπου η αύξηση 21 θέσεων θα πολύ πιθανόν να ρίξει την περσινή βάση των 17.953 μορίων.
Αντίστοιχα, και στις σχολές Ψυχολογίας που κάθε χρόνο παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση, το «δώρο» επιπλέον 129 θέσεων μπορεί να μη συγκρατήσει την περσινή βάση των 17.826 μορίων. Έκπληξη θα αποτελέσει το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Πέρσι, ως τμήμα ΤΕΙ, εκτοξεύτηκε με 800 μόρια αύξηση, στα 15.307, ενώ φέτος ως πανεπιστημιακό πολύ πιθανόν να διεκδικήσει μεγάλη αύξηση.
2ο πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Οριακά σταθερές αναμένονται οι βάσεις των πολυτεχνικών σχολών. Στο ΕΜΠ η αύξηση κυμαίνεται από 6 έως 14 εισακτέους και σε αντίστοιχη κλίμακα κινήθηκαν και οι Πολυτεχνικές του ΑΠΘ. Οι Αρχιτεκτονικές με μικρή αύξηση της τάξης των 6 εισακτέων ίσως χάσουν μερικά μόρια ακόμα (19.337 μόρια στο ΕΜΠ πέρσι).
Εξαίρεση το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, το οποίο δέχεται μεγάλο αριθμό εισακτέων με αποτέλεσμα να ρίξει τη βάση του. Στο ΕΜΠ πέρσι το εν λόγω τμήμα κρατήθηκε στα 18.416 μόρια, ενώ στην Ξάνθη «έπεσε» στα 15.551 μόρια.
Πάντως, ακόμα κι αν ο ανταγωνισμός κρατήσει ψηλά τις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων, δεν φαίνεται να γίνεται το ίδιο για τις περιφερειακές, όπου η μείωση είναι σχεδόν δεδομένη.
3ο πεδίο-Επιστήμες Υγείας
Στις επιδόσεις τους στα μαθήματα θα πρέπει να στραφούν οι υποψήφιοι για να έχουν κάποιες ενδείξεις για την πορεία των φετινών βάσεων.
Στις σχολές Ιατρικής ο αριθμός παρέμεινε ακριβώς ο ίδιος (σ.σ.: παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για περαιτέρω μείωση). Πέρσι η βάση της Ιατρικής Αθήνας ανέβηκε στα 19.143 μόρια και της Θεσσαλονίκης στα 19.043 μόρια. Οι περιορισμένες αυξήσεις στα εξίσου δημοφιλή Τμήματα Βιολογίας και Φαρμακευτικής (λιγότεροι από 10 εισακτέους) δεν φαίνεται να μπορούν να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για πτώση των φετινών βάσεων.
4ο πεδίο-Σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας
Πτώση των Τμημάτων Πληροφορικής, Οικονομίας και Ναυτιλιακών προμηνύουν οι φετινοί αριθμοί εισακτέων.
Στις σχολές Πληροφορικής δίνονται παραπάνω από 200 θέσεις, αυξημένη τάση και στα Τμήματα Οικονομίας και Ναυτιλίας, σε ένα επιστημονικό πεδίο που παρουσιάζει μεγάλο αριθμό υποψηφίων να σημειώνουν χαμηλές βαθμολογίες. Ενδεικτικά πέρσι οι οικονομικές σχολές κατέρρευσαν με πτώση άνω των 1.000 μορίων τόσο στα περιφερειακά τμήματα όσο και στα κεντρικά.
Οι εκπλήξεις
Τα Τμήματα Χημείας, Δασοπονίας, Τουριστικών αλλά και τα Παιδαγωγικά αποτελούν τη μεγάλη έκπληξη φέτος. Τα τρία πρώτα, αν και παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση του αριθμού εισακτέων, πέρσι είδαν τις βάσεις τους να ανεβαίνουν γεωμετρικά ακόμα και 900 μόρια πάνω, όχι μόνο σε πανεπιστήμια αλλά και σε ΤΕΙ.
Όσον αφορά τα Παιδαγωγικά, αυτά φέτος για πρώτη φορά είναι ανοιχτά απ’ όλα τα επιστημονικά πεδία και μένει να δούμε τι ζήτηση θα υπάρξει από τους υποψηφίους για να μπορεί να διαμορφωθεί μια ασφαλής άποψη για τις βάσεις τους. Πάντως, πέρσι η υψηλότερη βάση στα Παιδαγωγικά κινήθηκε στα 16.000 μόρια.© CNN Greece Πανελλήνιες 2018: Πώς θα διαμορφωθούν οι φετινές βάσεις -1
Σοκ και ΔΕΟΣ στους φορολογικούς ελέγχους από την ΑΑΔΕ!
-
Τον εντυπωσιακό τίτλο «ΔΕΟΣ» επέλεξε η ΑΑΔΕ για να ονομάσει τη νέα
ελεγκτική υπηρεσία των «Ράμπο» που ιδρύει και η οποία θα λειτουργεί
παράλληλα με τους άλ...
Πριν από 2 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα