Νόμο κατά της σπατάλης τροφής έχει έτοιμο και πρόκειται να υποβάλλει προς ψήφιση στη Βουλή, το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο νόμος αυτός θα «εμπνέεται από τις αντίστοιχες διατάξεις του γαλλικού νόμου».
Μιλώντας σε ημερίδα του Εθνικού Δικτύου Συντονισμού του ΤΕΒΑ, με θέμα τον εθελοντισμό και τη σπατάλη τροφίμων, η κυρία Θεανώ Φωτίου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξει τις κοινωνικές ομάδες που αντιμετώπισαν προβλήματα διαβίωσης στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Η κυρία Φωτίου επισήμανε ότι ένας από τους πρώτους νόμους που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «με επικεφαλής της προσπάθειας την υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, είναι ο νόμος για τις Κοινωνικές Αλληλέγγυες Οικονομίες, τις ΚΑΛΟ, ΚΟινΣΕΠ κλπ, που θα πριμοδοτηθούν από εμάς, ώστε να ριζώσουν ως αντίληψη και πρακτική στον ελληνικό λαό».
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο νόμος για την
σπατάλη τροφής θα «εμπνέεται από τις αντίστοιχες διατάξεις του γαλλικού νόμου».
Να υπενθυμίσουμε ότι ο «γαλλικός νόμος» προβλέπει ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση της σπατάλης τροφίμων, απαγορεύεται στα μεγάλα σουπερμάρκετ να καταστρέφουν ασφαλή τρόφιμα, και τα υποχρεώνει να δωρίζουν το περίσσευμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή να το στέλνουν σε παραγωγούς ζωοτροφών.
Ειδικότερα η Γαλλική νομοθεσία ουσιαστικά απαγορεύει την καταστροφή τροφίμων στα σουπερμάρκετ με επιφάνεια άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων. Έτσι τον Ιούλιο του 2015, τα σουπερμάρκετ υπέγραψαν συμβόλαια για τη διάθεση του περισσεύματος σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή σε παραγωγούς ζωοτροφών και οργανικού κομπόστ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τους, οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με πρόστιμα έως 75.000 ευρώ ή ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών.
Ειδική αναφορά έγινε στο νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, που επίσης ψηφίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό «κάναμε την κάρτα αλληλεγγύης. Είναι μια κάρτα προπληρωμένη, για τρόφιμα. Πιστώνουμε στον κάθε ωφελούμενο από 70 -220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του, ώστε με αξιοπρέπεια, χωρίς σακούλες και ουρές να προμηθεύεται τρόφιμα. Στη συνέχεια θεσμοθετήσαμε το νόμο για τους ανασφάλιστους: 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν είχαν πρόσβαση στην υγεία, σήμερα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία και στα φάρμακα. Τρίτον, οργανώσαμε τα σχολικά γεύματα. Σήμερα, 130 χιλιάδες γεύματα σερβίρονται κάθε μέρα στα σχολεία της χώρας που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, δηλαδή στις περιοχές με τη μεγάλη ανεργία και τη μεγάλη φτώχεια. Θα επεκτείνουμε το θεσμό αυτό σε 500 χιλιάδες γεύματα το επόμενο έτος γιατί πιστεύουμε στον παιδαγωγικό του ρόλο, πέρα από τον ανθρωπιστικό».
Ξεχωριστή σημασία έχει κατά την κυρία Φωτίου η δημιουργία 300 δομών αλληλεγγύης που αυτό – οργανώθηκαν από το 2011 έως σήμερα. Πρόκειται για δομές που είχαν τις εξής περιοχές δράσης:
· Η πρώτη, τροφή και ένδυση με συλλογή τροφίμων και ρούχων που περίσσευαν από τα σπίτια, τις λαϊκές αγορές, τα σούπερ μάρκετ.
· Η δεύτερη μεγάλη δράση είναι η υγεία με τη δημιουργία 40 κοινωνικών φαρμακείων και κοινωνικών ιατρείων σε όλη την Ελλάδα. 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι χωρίς πρόσβαση στα νοσοκομεία, την υγεία, τα φάρμακα ωθούν γιατρούς και φαρμακοποιούς να μαζεύουν φάρμακα και να ενισχύουν τα κοινωνικά φαρμακεία.
· Η τρίτη δράση που πραγματοποιήθηκε είναι κατά της σχολικής διαρροής. Μέσα στην κρίση τα παιδιά αρχίζουν να μην πηγαίνουν στο σχολείο για πολλούς λόγους. Τα κοινωνικά φροντιστήρια αναπτύσσονται για να βοηθήσουν τα παιδιά στα μαθήματά τους και τους έφηβους να αντιμετωπίσουν τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Η κυρία Φωτίου επισήμανε ότι στις δομές αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ μετείχε ενεργά ως αντιπολίτευση και μετά διδάχθηκε απ’ αυτά τα κινήματα ως κυβέρνηση. dikaiologitika
Η ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΔΗ
-
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Τον αείμνηστο βαλυραίο Αθανάσιο Καρύδη, είχα επισκεφτεί 2 φορές στη
Θεσσαλονίκη, φωτογράφισα από το αρχειακό του ...
Πριν από 5 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα