Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Μετά τον σάλο, αποσύρεται το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια και τα αδέσποτα

Αποσύρεται από τη διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, είπε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.
Σε οπισθοχώρηση, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις οδηγείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αποσύρει το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα που είχε θέσει για διαβούλευση.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Είχε προηγηθεί σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Αυγή» το οποίο προϊδέαζε για τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Μέγαρο Μαξίμου μετά το θόρυβο που προκλήθηκε έδωσε εντολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αποσύρει προκειμένου να επανεξετάσει όλες τις κρίσιμες διατάξεις.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:


«Δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου: Το Νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, αποσύρεται προς το παρόν από τη διαβούλευση, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία. Θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις».
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα από τον σάλο που προκλήθηκε από το νομοσχέδιο κι επιχείρησε να δώσει απαντήσεις μετά τα πυρά που δέχθηκε από τις φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και μεμονωμένους πολίτες στα social media.
Η αντίδραση των φιλοζωϊκών οργανώσεων υπήρξε οξύτατη, με την Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία να ασκεί εντονότατη κριτική στο νομοσχέδιο. Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία εξήγησε σημείο - σημείο τα τεράστια λάθη που υπάρχουν.
Ικανοποιημένες δηλώνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις
Την ικανοποίηση τους για την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποσύρει το νομοσχέδιο του για την προστασία των ζώων συντροφιάς εξέφρασαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μέλη φιλοζωικών ομοσπονδιών και οργανώσεων.
Η γραμματέας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Μαρία Χουστουλάκη, σε δήλωση της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως η απόσυρση του νομοσχεδίου αποτελεί μια δικαίωση για όλους του φιλόζωους. Συγκεκριμένα η κ. Χουστουλάκη δήλωσε αρχικά: «Θεωρούμε δικαίωση την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο ήταν απάνθρωπο και αντιεπιστημονικό. Η ετυμηγορία του κόσμου και η αντίδρασή του έδειξε πόσο ανεδαφικό ήταν αυτό το νομοσχέδιο και ανεφάρμοστο στην ελληνική πραγματικότητα».
Και πρόσθεσε: «είναι απαράδεκτο να απαγορεύεις στα φιλοζωικά σωματεία και τους φιλόζωους πολίτες, γενικότερα, να συμμετέχουν στις υιοθεσίες των ζώων». Αναφορικά με τις προτάσεις της ΠΦΠΟ η κ. Χουστουλάκη τόνισε:« Εμείς επεξεργαζόμαστε μία πρόταση για ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα στηρίζεται σε επιστημονικές βάσεις, γιατί συνεργαζόμαστε με μία διεπιστημονική ομάδα, αλλά και στην εμπειρία των 30 χρόνων, την οποία έχουν οι φιλοζωικές οργανώσεις. Ζητάμε να εισακουστούμε γιατί στο κομμάτι της προστασίας των αδέσποτων, ειδικά ο εθελοντισμός, έχει τεράστιο ποσοστό συμμετοχής στην Ελλάδα».
Από την πλευρά της η Δάφνη Μαυρογιώργου, διευθύντρια της Animal Action, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι μία προσωρινή νίκη γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να δρομολογηθεί με διαφάνεια και επιστημονικότητα η θεσμική θωράκιση των ζώων συντροφιάς. Αν απλά αποσυρθεί το νομοσχέδιο και στη θέση του έρθει ένα άλλο, το οποίο έχει καταρτιστεί με αμφίβολους τρόπους δεν θα βγάλουμε τίποτα και πάλι θα την πληρώσουν τα ζώα».
Η διαφάνεια και επιστημονικότητα είναι αυτά που θέλει η Aimal Action στο σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με την κ. Μαυρογιώργου, που τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θέλουμε το υπουργείο να δρομολογήσει μία διαδικασία κατάρτισης ενός καινούργιου νομοσχεδίου, η οποία θα καλύπτει κάποια βασικά κριτήρια και θα συμμετέχουν πολλοί φορείς που έχουν εμπειρία με το ζήτημα. Τα σημαντικότερα για μας είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία. Για μας δεν αρκεί ένα καινούργιο νομοσχέδιο να καλύπτει απλά τις γάτες και τα σκυλιά, αλλά τα υποείδη, διάφορα εξωτικά πουλιά και μία ακόμα πληθώρα ζώων που βάσει Ευρωπαϊκής νομοθεσίας θεωρούνται ζώα συντροφιάς».
«Σίγουρα είναι ένα θετικό βήμα ότι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι αυτό το πράγμα που βγήκε είναι απαράδεκτο αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα» κατέληξε η κ. Μαυρογιώργου.
Η εκπρόσωπος του σωματείου «Dog’s Voice», Έλενα Δέδε, δήλωσε σχετικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο: «Είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Το μεγάλο στοίχημα για μία σωστή νομοθεσία για τα ζώα στην Ελλάδα είναι να συμφωνήσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και εννοώ το υπουργείο, τις φιλοζωικές ομοσπονδίες, την ΚΕΔΕ και τους εκπρόσωπους των κτηνιάτρων σε ένα νέο σχέδιο νόμου το οποίο θα κινείται σε ευρωπαϊκή και πραγματικά φιλοζωική κατεύθυνση».
Τέλος ο Γιώργος Μήλιας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φιλοζωικού σωματείου «stray.gr» δήλωσε σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι μία νίκη του φιλοζωικού κινήματος. Ξεσηκωθήκαμε και μάλιστα σε ένα ψήφισμα που έχει ανέβει στο διαδίκτυο συγκεντρώθηκαν περίπου 30.000 υπογραφές μέσα σε λίγες ώρες. Δεν είμαστε αισιόδοξοι όμως γιατί καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το νομοσχέδιο δεν έχουν διάθεση να προστατεύσουν τα αδέσποτα αλλά διάφορες συντεχνίες. Παρόλα αυτά είναι μία επιτυχία που καταφέραμε να πάρουν πίσω το σχέδιο και πετύχαμε να γίνει μία νέα διαβούλευση σε καινούργιες βάσεις». thetoc


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα