Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς π: Ο αριθμός 3,14 στον οποίο αφιερώνει το σημερινό doodle η Google

H ημέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου

Σαν σήμερα το 1879, γεννήθηκε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος βραβεύθηκε με Νόμπελ ως «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας. Η σημερινή μέρα όμως έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς π» και σε αυτήν είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.

Η ημέρα γιορτάζεται σήμερα εξαιτίας των αριθμητικών συμπτώσεων. Ως γνωστόν, η τιμή της σταθεράς ∏=3,14. Στο εξωτερικό συνηθίζουν να γράφουν πρώτα το μήνα και μετά την ημέρα άρα σήμερα έχουμε 3-14.

Πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου γιορτάζουν την σημερινή μέρα με πάρτυ. Στη 1.59 μετά το μεσημέρι, καθώς τα 1, 5 και 9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι∏=3,14159.

Ο εορτασμός της ημέρας του «π» καθιερώθηκε το 1988 από τον Larry Shaw. Γιορτάζεται, δε, με την κατανάλωση στρογγυλών πιτών καθώς στα αγγλικά το ελληνικό γράμμα π θυμίζει την αγγλική λέξη pie που προφέρεται ως «πάι».



Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία, και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μηχανολογία.

Ο συμβολισμός προέρχεται από το αρχικό γράμμα «π» (πι) της λέξης «περιφέρεια», και έχει καθιερωθεί διεθνώς. Στο λατινικό αλφάβητο συμβολίζεται ως Pi, όταν δεν είναι διαθέσιμοι τυπογραφικά ελληνικοί χαρακτήρες. Το π είναι γνωστό επίσης ως σταθερά του Αρχιμήδη ή αριθμός του Λούντολφ.

Η σημερινή ημερομηνία εμφανίζεται στο αμερικανικό ημερολόγιο ως 3/14 ή 3-14, τα οποία αντιστοιχούν στα δύο πρώτα ψηφία του αριθμού «π». Για τους λάτρεις των αριθμών τότε στις 1:59 και 26 δευτερόλεπτα θα γιορτάζει το «π» παράγοντας τα επτά πρώτα ψηφία του, ήτοι τον αριθμό 3,1415926.
Πηγή:Newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα