Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Στίβεν Χόκινγκ: Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή

Ο επιστήμονας που πίστευε στον άνθρωπο, τον εποικισμό του διαστήματος και έκρουε τον κίνδυνο της υπεροχής της τεχνητής νοημοσύνης.
«Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή, αυτό είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι...», έλεγε σε μια συνέντευξή του πριν από λίγα χρόνια ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών στο σπίτι του στο Κέμπριτζ.Ο Βρετανός αστροφυσικός που μετακινείτo με αναπηρική καρέκλα και επικοινωνούσε μέσω υπολογιστή και φωνητικού συνθεσάιζερ έζησε σχεδόν όλο το κομμάτι της ζωής του με την αναμονή του πρόωρου θανάτου τα τελευταία. Παρόλα αυτά δήλωνε: “Δε φοβάμαι το θάνατο, αλλά σε καμία

περίπτωση δεν βιάζομαι να πεθάνω. Έχω τόσα πολλά που θέλω να κάνω πρώτα."

Οι γιατροί είχαν πληροφορήσει τον Χόκινγκ ότι είχε περιθώριο δύο χρόνια ζωής το 1962. Ο ίδιος διέψευσε τους γιατρούς, έζησε και έγινε ένας σπουδαίος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επίτιμο μέλος του "Conville and Cauius College". Ο Χόκινγκ ήταν μαχητής. Κατάφερε, όταν ήταν 21 ετών, να διαψεύσει τους γιατρούς του. Η ασθένειά του εξελισσόταν αργά. Αρχικά παρέλυσαν οι κινητικοί του μύες και στη συνέχεια οι μύες του προσώπου. Το 1985 αναγκάστηκε να κάνει τραχειοτομή. Έζησε, αλλά έχασε εντελώς τη φωνή του. Χρησιμοποίησε όμως ένα εξελιγμένο σύστημα παραγωγής τεχνητής ομιλίας. Παρόλα αυτά, ήταν ιδιαίτερα γνωστός για το καλό του χιούμορ και τον επικοινωνιακό του χαρακτήρα.

Ήταν πολυγραφότατος και έλαβε πολλές διακρίσεις. Το βιβλίο του Χόκινγ με τίτλο «Το Χρονικό του Χρόνου», που εκδόθηκε το 1988, πούλησε περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα.
«Ζούμε σε μια περιοχή, στην οποία μπορεί να υπάρξει ζωή. Πιστεύω όμως ότι θα μπορούσαμε να επιλέξουμε μια καλύτερη τοποθεσία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Με το πάθος του για το σύμπαν ο διάσημος φυσικός θεωρήθηκε ισάξιος με άλλους κορυφαίους επιστήμονες, όπως ο Αλμπερτ Αϊνστάϊν και ο Ισαάκ Νεύτων. Το 1979, ο Χόκινγκ κατέλαβε την Λουκασιανή Έδρα Μαθηματικών στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Κέϊμπριτζ. Μια έδρα που κατείχε και σερ Ισαάκ Νεύτων.
Πάντα σεμνός όμως, ο Χόκινγκ ισχυριζόταν ότι ήταν απλώς ένας από τους ανθρώπους που βοήθησαν να συγκεκριμενοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το σύμπαν. Ο Χόκινγκ αφιέρωσε τη ζωή του στο πάντρεμα των δύο ακρογωνιαίων λίθων της Φυσικής- της θεωρίας του Αϊνστάϊν περί σχετικότητας και της κβαντικής θεωρίας. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τον φυσικό παρέμεινε η παρουσία των ανθρώπων στο σύμπαν.
Στην πρεμιέρα της ταινίας "The Theory of Everything"

«Πιθανώς, η πιο σημαντική και γνωστή συνεισφορά μου στην επιστήμη, ήταν η ανακάλυψή μου ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι εντελώς μαύρες αλλά λάμπουν σαν θερμά σώματα. Όλοι τώρα πιστεύουν ότι οι μαύρες τρύπες πρέπει να εκπέμπουν ακτινοβολία Χόκινγκ», έλεγε.
«Νομίζω ότι το ανθρώπινο γένος δεν έχει μέλλον έαν δεν πάει στο διάστημα. Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι τα διαστημικά προγράμματα και οι εκκολαπτόμενες διαστημικές εταιρείες είναι σημαντικές για να βοηθήσουν στην εξάπλωση του ανθρώπινου είδους μακριά από τη γη», υπογράμμιζε με έμφαση.

Λίγους μήνες νωρίτερα, το 2017, ο Στίβεν Χόκινγκ σε ένα συνέδριο στο Πεκίνο προέβλεψε ότι μέχρι το 2600 ο πλανήτης Γη θα έχει γίνει μια φλεγόμενη σφαίρα και προτείνει οι άνθρωποι να βρουν λύσεις, όπως η «μετακόμιση» σε άλλα άστρα. Έχει, μάλιστα, και πρόταση καθώς θεωρεί καλύτερη υποψηφιότητα ένα «γειτονικό» αστρικό σύστημα του Άλφα Κενταύρου. Σύμφωνα με την εκτίμησή του οι παράγοντες που οδηγούν στην καταστροφή του πλανήτη είναι η αύξηση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες. Ο διάσημος καθηγητής είχε υποστηρίξει και στο παρελθόν το σχέδιο Breakthrough Starshot, σύμφωνα με το οποίο είναι εφικτό στα επόμενα 20 χρόνια να σταλεί ένα μικρό σκάφος στον αστερισμός του Άλφα Κενταύρου. «Το συγκεκριμένο σκάφος θα μπορούσε να ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός και έτσι να φτάσει στον Άρη σε λιγότερη από μια ώρα, σε ημέρες στον Πλούτωνα και σε λιγότερο από 20 χρόνια στον Άλφα Κένταυρο» υποστηρίζει ο Χοκινγκ.

Φοβάμαι ότι η τεχνητή νοημοσύνη ίσως αντικαταστήσει τους ανθρώπους εξολοκλήρου» δήλωσε ο διάσημος αστροφυσικός, Στίβεν Χόκινγκ, σε συνέντευξή του στο στο περιοδικό «Wired». «Φοβάμαι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Όπως κάποιος δημιουργεί ιούς υπολογιστών έτσι και κάποιος μπορεί κάποια στιγμή να αναπτύξει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορεί να αυτοβελτιώνεται και να αναπαράγει τον εαυτό του. Αυτό θα οδηγήσει σε μια νέα μορφή ζωής που θα εξαφανίσει τον άνθρωπο» είπε ο Χόκινγκ.
«Πιστεύω πως έχουμε φτάσει στο σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή. Η Γη μας γίνεται πολύ μικρή για εμάς, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό και κινδυνεύουμε να αυτοκαταστραφούμε».

Η ζωή και το μυστήριο που λέγεται γυναίκες

Στο «New Scientist», όταν ρωτήθηκε ποιό είναι αυτό το “μυστήριο” που τον απασχολεί την περισσότερη ώρα της μέρας απάντησε: “Οι γυναίκες. Αποτελούν ένα πλήρες μυστήριο”! Όσο για το ποιό θεωρεί το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του, ο Χόκινγκ παραδέχτηκε: ” Μέχρι το 1997 πίστευα ότι η πληροφορία καταστρέφεται μέσα στις μαύρες τρύπες. Ήταν η μεγαλύτερη γκάφα μου, τουλάχιστον η μεγαλύτερη γκάφα μου στην επιστήμη”.
Με τον Μπιλ Γκέιτς

Ο Στίβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ, γεννήθηκε στην Οξφόρδη. Ο πατέρας του, Φανκ Χόκινγκ, ήταν βιολόγος και εργαζόταν ως ιατρικός ερευνητής. Γεννήθηκε το 1942 κατά τη διάρκεια του πολέμου, μακριά από το Λονδίνο όπου ζούσε η οικογένεια επειδή η μητέρα του Ιζομπέλ φοβόταν μήπως οι βομβαρδισμοί τής δημιουργούσαν ψυχικό κλονισμό και αυτός επιδρούσε στην εγκυμοσύνη της και στο βρέφος.
Δεν ήταν σπουδαίος μαθητής, αρνήθηκε να σπουδάσει Ιατρική, όπως ήθελε ο πατέρας του, εγγράφηκε αρχικά στο Κέιμπριτζ για να σπουδάσει μαθηματικός και αργότερα στην Οξφόρδη για να παρακολουθήσει μαθήματα αστρονομίας- μάλιστα κινδύνευσε να αποβληθεί επειδή, πρωτοετής, στα γραπτά μόλις πήρε τη βάση. Μόνο χάρη στην επιμονή ενός καθηγητή οδηγήθηκε σε προφορική εξέταση, όπου, κατά τον καθηγητή Ρόμπερτ Μπέρμαν, «οι εξεταστές του ήταν αρκετά έξυπνοι για να αντιληφθούν ότι απευθύνονταν σε έναν ο οποίος ήταν πολύ πιο έξυπνος από εκείνους».

Στα 12 του χρόνια παρατηρήθηκε για πρώτη φορά δυσκολία ελέγχου των άκρων του. Η διάγνωση των γιατρών έκανε λόγο για αμυοτροφική πλευρική σκλήρωση. Οι πάσχοντες από την ασθένεια του Λου Γκέρινγκ, όπως είναι γνωστή, παραλύουν σταδιακά σε όλα τα σημεία του σώματος τους, χωρίς αυτό να επηρεάζει στο ελάχιστο τη λειτουργία του μυαλού τους. Ο Χόκινγκ ήταν ο μακροβιότερος ασθενής της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρωσης!

Παράλληλα, όχι μόνο πρόλαβε να ολοκληρώσει την έρευνά του αλλά έγινε παγκόσμια γνωστός ως ο θεωρητικός φυσικός ο οποίος «άνοιξε τους ουρανούς πέρα από τον ουρανό που όλοι μας γνωρίζουμε». Οταν η Βασιλική Εταιρεία της Αγγλίας τον αναγόρευσε εταίρο της το 1974 ήταν το νεότερο μέλος της, σε ηλικία 32 χρονών!
Παρασημοφόρηση από τον Μπαράκ Ομπάμα

Την ίδια χρονιά -και παρά το γεγονός ότι η επιδείνωση της υγείας του δεν ήταν ραγδαία-, δεν μπορεί πλέον να φάει μόνος του ούτε να σηκωθεί από το κρεβάτι, ενώ η ομιλία του είναι προβληματική. Το 1982 παθαίνει πνευμονία και οι γιατροί συστήνουν στη γυναίκα του να τον αφήσει να πεθάνει! Υποβάλλεται σε τραχειοτομή που αποδεικνύεται σωτήρια για τη ζωή του, αλλά του στερεί την ικανότητα της ομιλίας.
Ένας επιστήμονας του Κέιμπριτζ κατασκεύασε μια συσκευή η οποία επέτρεψε στον Χόκινγκ να γράφει σε κομπιούτερ με μικρές κινήσεις του σώματός του όσα θέλει να πει και κατόπιν ένα φωνητικό συνθεσάιζερ μεταμορφώνει τα γραπτά σε φωνή. Ετσι ο Χόκινγκ ήταν σε θέση να μιλάει, να δίνει διαλέξεις και να στέλνει e-mail.
Ο Χόκινγκ παντρεύτηκε δυο φορές συζούσε με μια τρίτη γυναίκα σύντροφο και πάντα δήλωνε πως έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα οικογένεια. Πριν από λίγα χρόνια έγινε και παππούς.
Με την κόρη του Λούσι

Διακαής πόθος του ήταν πάντα ένα διαστημικό ταξίδι όπως εξομολογήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του το 2006. Αναφερόμενος στους στόχους που ήθελε να πετύχει προσωπικά, προτού χάσει οριστικά τη μάχη με την ασθένεια είχε πει: “Επόμενος στόχος μου» είπε «είναι να πάω στο Διάστημα. Ελπίζω πως ο πολυεκατομμυριούχος ιδρυτής της Virgin Galactic, Ρίτσαρντ Μπράνσον, θα μπορέσει να με βοηθήσει σε αυτό”.

Με την κατάλληλη προετοιμασία των τεσσάρων ιατρών του αεροσκάφους και των τριών ιατρικών συνοδών του Χόκινγκ – που φρόντιζαν σε κάθε στιγμή για την αποφυγή ατυχήματος -, ο 65χρονος τότε αστροφυσικός πραγματοποίησε την πτήση μηδενικής βαρύτητας, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριδας. “Διάστημα, σου ‘ρχομαι!”, είχε φωνάξει ενθουσιασμένος μετά το τέλος του “ταξιδιού”!  thetoc









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα