Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Τη ράτσα του “κοριού” της Π.Ε. Μεσσηνίας ψάχνει η Αστυνομία

Σιγή ασυρμάτου τηρούν οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές για την πορεία της έρευνας των στοιχείων που βρέθηκαν στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν τα ερωτηματικά αναφορικά με την ίδια την έρευνα.
Ετσι μέχρι τώρα κανένας δεν γνωρίζει, εκτός φυσικά από τις ίδιες τις αρχές, αν έγιναν άλλες έρευνες πριν από την έφοδο της Αστυνομίας στο Διοικητήριο ή αν έγινε χρήση ψηφιακών μέσων για τον εντοπισμό του δέκτη των συνομιλιών. Για ευνόητους λόγους οι αρχές δεν πρόκειται να αποκαλύψουν πριν ολοκληρωθεί η έρευνα ούτε πότε ξεκίνησαν οι έρευνες, ούτε τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό των ενόχων. Σε κάθε περίπτωση, προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι η Αστυνομία έκανε έφοδο στο Διοικητήριο διακινδυνεύοντας είτε να καταστρέψει ενοχοποιητικά στοιχεία που μπορούν να εντοπίσουν μόνο έμπειροι κυνηγοί

του ηλεκτρονικού εγκλήματος είτε και να κόψει εντελώς το νήμα που οδηγεί στον δέκτη, με τον οποίον ήταν συνδεδεμένος ο πομπός. Βεβαίως η αποτελεσματικότητα τόσο των ερευνών όσο και της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα ευρήματα που έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω έλεγχο.
Μέχρι τώρα πάντως δεν γνωρίζουμε αν οι υποκλοπές γίνονταν με κλασικό "κοριό" ή μέσω λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στον υπολογιστή της κ. Αλειφέρη. Στην πρώτη περίπτωση, αν είχε εγκατασταθεί "κοριός", οι συνομιλίες αποστέλλονταν σε έναν δέκτη που μπορεί να βρισκόταν σε κοντινή απόσταση ή σε μακρινή αν ή συσκευή είχε ενσωματωμένη sim... πακιστανικού τηλεφώνου. Συσκευές αυτού του είδους πωλούνται ελεύθερα στο Διαδίκτυο και όποιος θέλει μπορεί να τις προμηθευτεί πανεύκολα. Πάντως από όσα έχουν γίνει γνωστά η Αστυνομία δεν αναζήτησε δέκτη σε άλλα γραφεία του Διοικητηρίου και αν ενδεχομένως υπήρχε, ο "ιδιοκτήτης" είχε την ευκαιρία να τον καταστρέψει. Εννοείται ότι ήταν αδύνατον η Αστυνομία να ερευνήσει όλα τα γραφεία του Διοικητηρίου. Από εκεί και πέρα, αν είχε εγκατασταθεί... παραδοσιακός κοριός και οι αρχές δεν εντοπίσουν τον δέκτη, οι δράστες της υποκλοπής ενδέχεται να συλληφθούν μόνο αν βρεθεί γενετικό υλικό αξιοποιήσιμο πάνω στα στοιχεία που εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
Στην άλλη περίπτωση, αν δηλαδή η υποκλοπή γινόταν μέσω λογισμικού εγκατεστημένου σε υπολογιστή, η ανακάλυψη των δραστών μάλλον θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, γιατί συνήθως οι χάκερ φροντίζουν να σβήνουν τα ψηφιακά τους αποτυπώματα και να έχουν προγραμματίσει αυτοκαταστροφή του προγράμματος όταν αυτό εντοπιστεί. Βεβαίως υπάρχει και η περίπτωση να είναι ερασιτέχνες ή να απέκλειαν το ενδεχόμενο αστυνομικής έρευνας και συνεπώς να μην έχουν σβήσει τα ψηφιακά τους αποτυπώματα. Σε αυτήν την περίπτωση η σύλληψή τους, αν δεν είναι θέμα ωρών, είναι θέμα ημερών.
Θ.Λ. eleftheriaonline


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα