Ο ΚΟΚ επιτρέπει τη μετακίνηση του οχήματος που δεν έχει (πια) πινακίδες κυκλοφορίας μόνο από το σημείο που διαπιστώθηκε η παράβαση και μέχρι να το αφήσουμε σε έναν ασφαλή χώρο στάθμευσης. Αλλά τι γίνεται με τα τέλη κυκλοφορίας; Μπορείτε να πάτε στην Εφορία και να ζητήσετε πίστωση; Επειδή και η ΑΑΔΕ έλαβε παρόμοιες ερωτήσεις, εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο για το θέμα.
Εκεί, λοιπόν, διαβάζουμε πως πρώτα πρώτα και με βάση νόμο του 1953 (!) υπάρχει δυνατότητα έκπτωσης των τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση αναγκαστικής ακινησία του οχήματος λόγω είτε κλοπής, είτε υπεξαίρεσης αυτού, είτε ανωτέρας βίας.
Αυτά ως προς το γενικό πλαίσιο, μας ενδιαφέρει εδώ η ανωτέρα βία.
Η ΑΑΔΕ εξηγεί πως ως ανωτέρα βία χαρακτηρίζεται και η αφαίρεση των πινακίδων
κυκλοφορίας «από αρμόδια δημόσια αρχή και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπως αυτό ορίζεται από διατάξεις νόμων».
Αναθαρρήσατε; Μη βιάζεστε.
Δεν συνιστά λόγο ανωτέρας βίας η αφαίρεση των πινακίδων όταν αυτές μπορούν να επιστραφούν υπό προϋποθέσεις όπως με την άμεση καταβολή προστίμου ή τον έλεγχο του οχήματος από ΚΤΕΟ. Με αυτή την ερμηνεία, λοιπόν, αν σας αφαίρεσαν τις πινακίδες επειδή το όχημα ήταν ανασφάλιστο, δεν έχετε δικαίωμα έκπτωσης στα τέλη κυκλοφορίας αφού με τη σύναψη ασφαλιστηρίου και την καταβολή του προστίμου μπορείτε να τις πάρετε πίσω. Άρα, δεν μπορείτε να πάτε στην ΔΟΥ και να πείτε πως το όχημα έχει τεθεί σε αναγκαστική ακινησία, άρα τα τέλη κυκλοφορίας ισχύουν κανονικά και δεν δικαιούστε επιστροφής.
«Η αφαίρεση των πινακίδων αποτελεί λόγο αναγκαστικής ακινησίας μόνο όταν από τις σχετικές διατάξεις του νόμου προβλέπεται η υποχρεωτική παρακράτησή τους για συγκεκριμένο διάστημα», αναφέρει η ΑΑΔΕ.
Αναθαρρήσατε και πάλι και δεν χρειάζεται.
Η ΑΑΔΕ υπενθυμίζει στις ΔΟΥ πως όταν η παρακράτηση των πινακίωδν αφορά διάστημα μικρότερο του έτους, τα αιτήματα για να τεθεί το όχημα σε αναγκαστική ακινησία (και να γλιτώσετε τα τέλη) δεν θα γίνονται δεκτά σε καμία περίπτωση. Έτσι, οι μοναδικές περιπτώσεις που μπορείτε να πετύχετε μη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, θέτοντας το όχημα σε κατάσταση ακινησίας, είναι να σας πάρουν τις πινακίδες για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών.
Πράγμα που σημαίνει πως έχετε κάνει κάτι όπου η αφαίρεση των πινακίδων είναι μάλλον το τελευταίο που σας απασχολεί. Άρα για την πλειονότητα των περιπτώσεων δεν μπορείτε να ζητήσετε κάποια πίστωση. Βεβαίως,θα πείτε, ξέρετε κάποιον που πέτυχε μερικής απαλλαγής αλλά αυτό μάλλον θα συνέβη πριν την έκδοση της εγκυκλίου της ΑΑΔΕ την οποία μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ. economistas.gr
Γέμισε η αγορά ακάλυπτες επιταγές: Αυξήθηκαν 45% το 2024
-
Στα 115,1 εκατ. ευρώ ανήλθε η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών και των
απλήρωτων συναλλαγματικών για το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του
Συστήματος Αθέ...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα