Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Στο «σφυρί» πρώτες κατοικίες στη Μεσσηνία

Καμία προστασία δεν υπάρχει πλέον για την πρώτη κατοικία, πλην όσων έχουν ήδη ενταχθεί στο Νόμο «Κατσέλη» και ο οποίος στο τέλος του χρόνου καταργείται. Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται ξεκάθαρα σε μια συζήτηση με δικαστικούς επιμελητές της Καλαμάτας, οι οποίοι ήδη με εντολή τραπεζών έχουν προχωρήσει σε τέτοιες κατασχέσεις στη Μεσσηνία.
Οι πολίτες , όπως μας περιέγραψαν, βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και δυστυχώς πολλοί αδρανούν και βλέπουν να χάνουν τα βασικά περιουσιακά τους στοιχεία. Μάλιστα, οι δικαστικοί επιμελητές που μιλήσαμε, κάνουν έκκληση στον κόσμο, να ενδιαφέρεται και να μην αδιαφορεί για τις οφειλές που έχει διότι δεν υπάρχει «από μηχανής Θεός».
Κατάσχεση πρώτης κατοικίας
Οι πλειστηριασμοί, μας τόνισαν οι δικαστικοί επιμελητές, γίνονται κανονικά όλη αυτή την περίοδο. Και μάλιστα και για πρώτη κατοικία. Εξήγησαν δε, ότι βασικό ρόλο παίζει η

τράπεζα που ξεκινάει τη διαδικασία.
«Υπήρξε τράπεζα που όταν την ενημερώσαμε πως πρόκειται για πρώτη κατοικία, μας έδωσαν εντολή να σταματήσουμε τη διαδικασία. Σε άλλη περίπτωση, όμως μιας οικογενείας σε περιοχή της Μεσσηνίας με 3παιδιά, ενημερώσαμε την τράπεζα πως είναι πρώτη κατοικία και κατοικεί οικογένεια αλλά μας έδωσε εντολή να προχωρήσουμε», τόνισε δικαστική επιμελήτρια. Μάλιστα, η τράπεζα είχε ξεκινήσει τη διαδικασία της κατάσχεσης για στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ.
Προστασία, όπως μας διευκρίνισαν, υπάρχει πλέον για πρώτη κατοικία που έχει ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου «Κατσέλη» και σε καμία άλλη περίπτωση.
Αδιαφορούν οι οφειλέτες
Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε σταλεί ειδοποίηση από το δικαστικό επιμελητή, όμως ο οφειλέτης δεν το είχε λάβει υπόψη του και έτσι τα πράματα έφτασαν στο έσχατο σημείο.
«Εξαρτάται από την Τράπεζα, από το δάνειο, αλλά και από τι κινήσεις έχει κάνει ο κάθε οφειλέτης. Εάν τον οφειλέτη, τον παίρνει η τράπεζα και αυτός δε σηκώνει τηλέφωνα και αδιαφορεί, τότε η Τράπεζα προχωράει τις διαδικασίες. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη γραμμή. Δεν εκποιούν όλες τις κατοικίες , ούτε και τις προστατεύουν. Είναι κατά περίπτωση. Ο κόσμος δεν πρέπει να αδιαφορεί. Βρίσκεται βέβαια σ’ έναν πανικό. Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι θα μπουν στο νόμο «Κατσέλη» για να προστατευθούν, αλλά δεν έχουν κάνει καμία κίνηση, είτε από αμέλεια, είτε από έλλειψη χρημάτων. Όμως οι εξελίξεις τρέχουν. Μόνο ο ίδιος οφειλέτης πρέπει να κινηθεί και να ενδιαφερθεί», τόνισαν δικαστικοί επιμελητές της Καλαμάτας.
Άλλο ένα εντυπωσιακό στοιχείο που συναντούν οι επιμελητές στην επαφή τους με οφειλέτες, είναι ότι πολλοί, αντί πρωτίστως να τους ενδιαφέρει ότι χάνουν την περιουσία τους, τούς ενδιαφέρει να μην μάθει τρίτος ότι τους γίνεται κατάσχεση, που αυτή δημοσιεύεται και πόσοι το βλέπουν.
Αύξηση πλειστηριασμών
Πλειστηριασμούς πλέον, όπως μας διευκρίνισαν, κάνουν όλες οι τράπεζες και εκείνες που δεν κάνουν εύκολα πίσω είναι οι εισπρακτικές εταιρίες.
Αυτή τη στιγμή στη Μεσσηνία, πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι είναι μόνο δύο και οι πλειστηριασμοί γίνονται στα γραφεία τους. Αρκετά ακίνητα τα «χτυπάνε» οι ίδιες οι τράπεζες, ενώ πολλοί πλειστηριασμοί μένουν άκαρποι.
Οι τελευταίες αλλαγές στην Πολιτική Δικονομία έχουν δυσκολέψει το έργο των δικαστικών επιμελητών. Έχουν περιορίσει σημαντικά το χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες. Ενώ ο πλειστηριασμός ορίζεται από την ημέρα της κατασχέσεως μέσα σε 7 μήνες, έως το πολύ 8, οι δικαστικοί επιμελητές, πρέπει μέσα σε 15 ημέρες να ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες, κατάθεσης εγγράφων και δημοσίευσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Από την εικόνα που έχουν, διαπιστώνουν ότι υπάρχει μεγάλος όγκος πλειστηριασμών που έγινε μέσα στο 2018 και θα γίνουν και πολύ και το 2019.
«Ο αριθμός των πλειστηριασμών έχει αυξηθεί σημαντικά. Φέτος είναι σχεδόν διπλάσιοι από πέρυσι. Δυστυχώς, μέχρι τέλος του χρόνου οι τράπεζες έχουν βάλει στόχο να μαζέψουν κάποια λεφτά και πιέζουν με τους πλειστηριασμούς. Και το δημόσιο προχωράει, αλά κάνει μόνο κατασχέσεις, δεν τα φτάνει στον πλειστηριασμό», κατέληξαν οι δικαστικοί επιμελητές που μιλήσαμε. Της Βίκυς Βετουλάκη tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα