Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Καλαμάτα: “Κρύφτηκαν οι υπεύθυνοι για τη νέα καταστροφή από τον δάκο” καταγγέλλουν οι αγρότες

Παράσταση διαμαρτυρίας για την καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής από τον δάκο πραγματοποίησαν χθες το πρωί, στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, αγρότες - μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Μεσσήνης και Χανδρινού.
Ομως δεν συνάντησαν κανέναν υπεύθυνο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ούτε τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη που βρισκόταν στην Καλαμάτα, ούτε την αντιπεριφερειάρχη Αντωνία Μπούζα γιατί βρισκόταν στο εξωτερικό, αλλά ούτε και την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η οποία ουσιαστικά δεν έχει καμία αρμοδιότητα.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης κατήγγειλε το γεγονός, σημειώνοντας ότι “κρύφτηκαν οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για τη νέα καταστροφή που για δεύτερη φόρα υπέστησαν οι

ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας. Ενώ ήξεραν ο κ. Τατούλης, η κ. Μπούζα, η κ. Αλειφέρη για την παράσταση των συλλόγων Μεσσήνης, Χανδρινού και της Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Πελοποννήσου, φρόντισαν να απουσιάσουν, αφήνοντας στη θέση τους αστυνομικές δυνάμεις να μας περιμένουν”. Επεσήμανε πως “είναι γελασμένοι, θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας”.
Με την κινητοποίησή τους οι αγρότες - μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) ζητούν: “Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς. Nα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από τον δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα οι ελαιοπαραγωγοί. Να παρέμβει το κράτος με κατώτερη εγγυημένη τιμή για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια και ο εκβιασμός των εμποροβιομηχάνων με τα οξέα. Να ξεκινήσουν τώρα οι διαδικασίες και οι διαγωνισμοί για τη δακοκτονία του χρόνου. Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού - τεχνικού προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραίτητων μέτρων προστασίας”.
Μαζί με τους αγρότες ήταν και ο περιφερειακός σύμβουλος – επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Γόντικας.
“Σήμερα είναι η αρχή των διαμαρτυριών μας για την καταστροφή από τον δάκο”, είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος και παρατήρησε: “Με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε η παραγωγή. Με δυναμικότερες κινητοποιήσεις στη συνέχεια θα διεκδικήσουμε την αποζημίωση που δικαιούνται οι παραγωγοί”. Εκανε λόγο για παιχνίδια των εμπόρων που παίρνουν ακόμα και τα λίγα καλά λάδια σε χαμηλές τιμές κι επέκρινε “την κυβέρνηση που μπλοκάρει τις επιδοτήσεις με εκβιασμό τους δασικούς χάρτες”.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης και του ΟΑΣΠ παρατήρησε ότι “θεωρούμε υπεύθυνη την Περιφέρεια, γιατί καθυστέρησε η έναρξη της διαδικασίας της δακοκτονίας”. Σημείωσε πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις τιμές και μεγάλη ζημιά στην παραγωγή, σε τέτοιο σημείο που να μην μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας”. Και ζήτησε “οι παραγωγοί να αποζημιωθούν από την Περιφέρεια στο 100% της ζημιάς”.
Ο Νίκος Γόντικας εξέφρασε τη στήριξή του “στο δίκαιο αγώνα των αγροτών” και μίλησε για εγκληματικές ευθύνες και των κυβερνήσεων και της Περιφέρειας. Επέκρινε την περιφερειακή αρχή που δεν φέρνει το θέμα της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και της ζήτησε “να κόψει από τα εκατομμύρια ευρώ για τα σούρτα - φέρτα, την τουριστική προβολή, για όλες αυτές τις φανφάρες και να δώσει σοβαρά ποσά αποζημίωσης στους πληγέντες παραγωγούς και να διεκδικήσει ανάλογα κονδύλια από την κυβέρνηση”. Γ.Σ.  eleftheriaonline















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα