Με μικρότερη κινητικότητα πριν από τη γιορτινή απραξία και συμπιεσμένες τιμές αποχαιρέτησε το ελληνικό ελαιόλαδο το 2019. Το διάστημα των εορτών τα ελαιοτριβεία εξακολουθούσαν να υποδέχονται ποσότητες, με τους παραγωγούς να συγκομίζουν υπό την απειλή της «Ζηνοβίας» που εξάπλωνε κρύο, δυνατούς ανέμους και χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα.
Η προηγούμενη σεζόν φαίνεται να άφησε ως κληρονομιά χαμηλές τιμές και για τη νέα περίοδο, που απορρέουν σε μεγάλο βαθμό από την αυξημένη διεθνή προσφορά και τη μικρότερη ζήτηση για το προϊόν.
Παράλληλα, τα περσινά μεγάλα αδιάθετα αποθέματα, καθώς και δασμοί των ΗΠΑ στο τυποποιημένο ισπανικό ελαιόλαδο δημιούργησαν συνθήκες που καθιστούσαν επιβεβλημένη την ιδιωτική αποθεματοποίηση, η οποία ενεργοποιήθηκε από την Ε.Ε. από το Νοέμβριο, χωρίς έως τώρα να έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Βέβαια, έως και τις 13 Ιανουαρίου παραμένει ανοιχτή η συζήτηση στο ζήτημα των δασμών, αφού οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τόσο τη διεύρυνση της βάσης των χωρών όσο και τα ποσοστά των
δασμών, που δεν αποκλείεται να φτάσουν και το 100%.
Ρεκόρ ευρωπαϊκής παραγωγής και ενισχυμένες εξαγωγές
Η παραγωγή της Ε.Ε. έκλεισε σε επίπεδα ρεκόρ (2,26 εκατ. τόνοι), κυρίως λόγω της ισπανικής υπερπαραγωγής των 1,79 εκατ. τόνων. Αυτό έδωσε ώθηση όχι μόνο στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 15% έναντι αυτών του 2017/2018, αλλά και στις ενδοκοινοτικές, που αυξήθηκαν κατά 5,6%.
Για φέτος, η Κομισιόν εκτιμά την παραγωγή στην Ελλάδα στους 300.000 τόνους, με αύξηση κατά 62% από πέρυσι, στη γειτονική Ιταλία στους 340.000 τόνους (+96%), και της Πορτογαλίας στους 125.000 τόνους (+25%).
Παράλληλα, αυξημένες αποδόσεις δείχνει ο ελαιώνας τρίτων χωρών της Μεσογειακής λεκάνης (Τυνησία+ 150%, Τουρκία+ 16%, Συρία+20%), ενώ η ισπανική παραγωγή εκτιμάται μειωμένη σε σύγκριση με την περσινή κατά 31%, στους 1,23 εκατ. τόνους. Η παραπάνω εικόνα αναμένεται να οδηγήσει σε τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή θα κινηθεί σε επίπεδα μεγαλύτερα του πενταετούς μέσου όρου, ενώ μειωμένη κατά μόλις 1% εκτιμάται η παγκόσμια.
Με συγκρατημένες τιμές υποδέχτηκαν το 2020 τα κράτη της Μεσογείου
Από την άλλη πλευρά, οι τιμές, που ξεκίνησαν εγχώρια σε επίπεδα χαμηλότερα των περσινών κατά 40-50 λεπτά το κιλό, συνεχίζουν να κινούνται όσο αυξάνονται οι παραγόμενες ποσότητες.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Κομισιόν, σε χαμηλά επίπεδα παρέμειναν έως και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οπότε και το έξτρα παρθένο της Ελλάδας κινούνταν κατά μέσο όρο στα 2,43 ευρώ/κιλό, μειωμένο κατά 22,17% από τον πενταετή μέσο όρο.
Αντίστοιχα, στα 2,19 ευρώ/κιλό κινούνταν το ισπανικό έξτρα παρθένο (-30,47%), ενώ χαμηλές τιμές αντιμετωπίζει και το ιταλικό έξτρα παρθένο, αντίθετα από την περσινή χρονιά, με το μέσο όρο των τιμών να τοποθετείται στα 3,57 ευρώ/κιλό (-28,14%).
Ύπαιθρος Χώρα
Εκατομμύρια, Ταξίδια, Φωτογραφίες και η Βουπρασία επισήμως να καταρρέει.Δρ
Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης
-
Ο Δήμαρχος μας, ο κος Λέντζας, έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα,
βάρδα-Φανάρι-Βάρδα-Ρώμη-Βάρδα-Αθήνα-Βάρδα και ενδεχομένως και σε άλλους
προορισμούς. Αυτών ...
Πριν από 3 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα