Στις 24 δόσεις της εφορίας και την νέα πάγια ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν οι οφειλέτες οι οποίοι το επόμενο διάστημα και μέχρι να ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση θα εντάξουν τις οφειλές τους στις 12 δόσεις.
Τη δυνατότητα αυτή θα δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση οφειλών.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη στις 24 δόσεις αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, αλλά οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εντάξουν τις οφειλές τους στην ισχύουσα ρύθμιση των 12 δόσεων για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της Εφορίας και να μεταταχθούν στο νέο καθεστώς των 24 δόσεων αμέσως μετά την ενεργοποίησή του.
Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξετάζονται εισηγήσεις σχετικά με τη μετάταξη στο νέο καθεστώς των 24 δόσεων και των οφειλών που είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων στο παρελθόν, πριν από την
ψήφιση του νέου νόμου. Δηλαδή να μπορούν να υπαχθούν στις 24 δόσεις τα υπόλοιπα οφειλών που είχαν τακτοποιηθεί στο παρελθόν με τις 12 δόσεις.
Όλα αυτά θα διευκρινίζονται στην υπουργική απόφαση που βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας και αναμένεται να εκδοθεί πριν από την έναρξη λειτουργίας της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ένταξης οφειλών στη ρύθμιση των 24 δόσεων.
Αναλυτικότερα, στη νέα πάγια ρύθμιση με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή μπορούν να υπαχθούν:
* Οι φορολογούμενοι που χρωστούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη στην Εφορία ή στα τελωνεία που βεβαιώθηκαν εντός του 2019, αλλά έως την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν εντάξει τις οφειλές τους αυτές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες οφειλές σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
* Οι φορολογούμενοι που έχουν παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και τα έχουν αφήσει αρρύθμιστα.
* Όλα τα χρέη προς την Εφορία που θα βεβαιώνονται μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις για τη νέα πάγια ρύθμιση, είτε γίνουν ληξιπρόθεσμα είτε όχι.
Ακόμη προβλέπονται οι ακόλουθοι όροι και προϋποθέσεις:
* Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 30 ευρώ.
* Ο αριθμός των δόσεων για τις έκτακτες οφειλές που ρυθμίζονται σε έως και 48 δόσεις καθορίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνεται υπόψη:
1. Ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματός τους (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.
2. Το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.
Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή ως εξής. Για εισόδημα:
Από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή 4%.
Από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 6%.
Από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 8%.
Από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 10%.
Από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 12%.
Από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή 15%.
Από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 20%.
Πάνω από 100.000 ευρώ με συντελεστή 25%.
* Η πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης, ενώ οι επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
* Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%.
* Για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως και 12 δόσεις, ο τόκος θα υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος πλέον 0,25%, ετησίως υπολογιζόμενο.
* Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5%.
* Η ρύθμιση θα χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής εάν ο οφειλέτης:
α. Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς.
β. Καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός.
γ. Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους.
δ. Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά.
ε. Έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.
* Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (τακτικής ή έκτακτης οφειλής) για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει διπλή προκαταβολή, θα αφαιρεθούν οι δόσεις που ήταν συνεπής, ενώ το επιτόκιο θα είναι προσαυξημένο κατά 1,5 μονάδα.
* Οι οφειλέτες που είναι συνεπείς στην εκπλήρωση των όρων της ρύθμισης, κατά την καταβολή της τελευταίας δόσης, θα απαλλάσσονται από την πληρωμή ποσού που ισούται με το 25% των τόκων που έχουν επιβαρύνει το ποσό των δόσεων της ρυθμιζόμενης οφειλής. Η απαλλαγή δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος της τελευταίας δόσης.
Οι φορολογούμενοι που χρωστούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη στην Εφορία ή στα τελωνεία που βεβαιώθηκαν εντός του 2019 αλλά έως την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν εντάξει τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, θα μπορούν να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες οφειλές σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.dikaiologitika
Ποια μεταπολίτευση και δημοκρατία; ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΤΣΑΠΙΚΟΥΝΗΣ
-
https://www.youtube.com/watch?v=M-leMVHxYoE
Ο Γιώργος Ρωμανός τολμά να απαντήσει στο ερώτημα ταμπού
Militaire News 09 Οκτ 2024
Το 2024 είναι χρον...
Πριν από 4 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα