Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Ρομά εξαπάτησαν 33 άτομα εκμεταλλευόμενοι νέα τραπεζική εφαρμογή

Στο λεπτό… τα λεπτά έκαναν φτερά!
Ένα νέο τραπεζικό προϊόν και την άγνοια των θυμάτων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές εκμεταλλεύτηκαν τρεις Ρομά από την Αργολίδα, οι οποίοι κατάφεραν να εξαπατήσουν 33 άτομα σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και ένα Μεσσήνιο στην Πύλο, αποσπώντας του 600 ευρώ.
Οι δράστες (35, 18 και 14 ετών) διέμεναν στη Νέα Κίο, ενώ σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση συμμορίας και απάτη, που περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς. Από την εγκληματική τους δράση κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.
Εξπέρ δράστες
Τις υποθέσεις εξιχνίασε ύστερα από μεθοδική έρευνα το Τμήμα Ασφαλείας Άργους- Μυκηνών και όπως προέκυψε, οι δράστες, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία,

εξαπατούσαν άτομα παραθέτοντάς τους ψευδή στοιχεία ως αληθή.
Συγκεκριμένα, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τους παθόντες, με το πρόσχημα αγοράς προϊόντων που διέθεταν προς πώληση και τους έπειθαν να μεταβούν σε τραπεζικό μηχάνημα (ΑΤΜ), προκειμένου να πραγματοποιήσουν συναλλαγή μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής. Εκμεταλλευόμενοι δε την άγνοιά τους ως προς τον τρόπο λειτουργίας αυτής, κατάφερναν να αποκομίσουν χρηματικά ποσά.
Αναλυτικά: Αρχικά επικοινωνούσαν με τα θύματά τους και έδειχναν ενδιαφέρον για προϊόντα που αυτά πωλούσαν. Μετά τους έλεγαν ότι θα κάνουν τη συναλλαγή μέσω μια; καινούργιας τραπεζικής συναλλαγής, τη «Λεπτά στο λεπτό», προκειμένου να πάρουν αμέσως τα χρήματά τους. Έτσι, τους έλεγαν να πάνε σε ΑΤΜ συγκεκριμένης τράπεζας και μέσω τηλεφώνου τούς έδιναν οδηγίες, ενώ δέσμευαν χρηματικό ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό των θυμάτων. Μετά τους ζητούσαν τον κωδικό παραλαβής μετρητών, τον οποίο τα θύματα έστελναν στον αριθμό κλήσης των δραστών. Στη συνέχεια, οι δράστες από το ΑΤΜ της περιοχής τους με τη χρήση του κωδικού έπαιρναν τα χρήματα.
Και στην Πύλο
Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι οι δράστες, κατά το διάστημα από 28 Οκτωβρίου του 2019 έως και 15 Ιανουαρίου 2020, σε πανελλαδικό επίπεδο, είχαν διαπράξει 33 περιπτώσεις απατών, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.
Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά, συσκευές κινητών τηλεφώνων, πλήθος τηλεφωνικών συνδέσεων και καρτών sim κ.ά.
Η μία από τις περιπτώσεις αφορά στη Μεσσηνία, όπου οι δράστες στις 15 Ιανουαρίου εξαπάτησαν άνθρωπο από την Πύλο και κατάφεραν να του πάρουν 600 ευρώ.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου. Η δε αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Άργους- Μυκηνών για την ταυτοποίηση των συνεργών των ανωτέρω και την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.  Βίκυς Βετουλάκη  tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα