Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Φρένο στους κοπανατζήδες σε Δήμους και Δημόσιες Υπηρεσίες

Ελέγχους για την τήρηση του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων σε όλο το δημόσιο τομέα αλλά σε δήμους και περιφέρειες θα επιστρατεύσει το υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα τάξη μπαίνει και στα αιτήματα για αναρρωτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, θα προβούν σε προγραμματισμό διενέργειας συστηματικών ελέγχων τήρησης του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων σε όλο το δημόσιο τομέα αλλά σε δήμους και περιφέρειες.
Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζει στην εγκύκλιο του, εξυπακούεται η υποχρέωση των υπαλλήλων για την τήρηση του ωραρίου εργασίας τους, τόσο κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους, όσο και κατά τη διάρκεια αυτού, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα που δεν συνάδουν με το σκοπό που καλείται να υπηρετήσει η δημόσια διοίκηση, ιδίως στις υπηρεσίες που έρχονται σε άμεση επαφή με την εξυπηρέτηση του κοινού.
Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΣ με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των

πολιτών, την ενδυνάμωση των δημοσίων λειτουργών, αλλά και την προαγωγή της αξιοπιστίας, της ισονομίας και της χρηστής συμπεριφοράς των δημόσιων υπαλλήλων, υπεγράφησαν από τον Υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, τέσσερις (4) εγκύκλιοι, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στη λειτουργία και τις διαδικασίες των Δημοσίων Οργανισμών και Υπηρεσιών.
Στην εγκύκλιο που απευθύνεται σε όλο το στενό δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ της χώρας ο υπουργός Εσωτερικών επικαλείται προηγούμενη απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης όπου καθιερώθηκαν ορίστηκαν πέντε (5) επιλογές ωρών προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων αλλά επίσης κάνει επίκληση και διάταξης με την οποία η εν λόγω «διευκόλυνση» μπορεί να ανασταλεί ή και να εξαλειφθεί, εφόσον αυτό επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας, καλύτερης εξυπηρέτησης του κοινού, ασφάλειας των εγκαταστάσεων, εξοικονόμησης πόρων κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι αποδεκτό, π.χ. υπάλληλοι να επιλέγουν ωράριο που δεν καλύπτει την λειτουργία των υπηρεσιών.
Επίσης κάνει σαφές ότι πρέπει να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος τήρησης του ωραρίου εργασίας με κατά το δυνατόν ενιαίο τρόπο για το σύνολο των υπαλλήλων, και πλέον επιβάλλεται η καθιέρωση ενιαίου συστήματος ελέγχου σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει οι φορείς, που δε διαθέτουν ηλεκτρονικό – ψηφιακό μηχανισμό σήμανσης, να προχωρήσουν άμεσα στην εγκατάστασή του, δεδομένου όπως υποστηρίζει, αποτελεί το πλέον αξιόπιστο σύστημα ελέγχου.
Τέλος σχετικά με την τήρηση του ωραρίου ο υπουργός Εσωτερικών ζητά μέχρι τις 31.01.2020 τα κάτωθι:
- Ενημέρωση για τη διαδικασία επιλογής ωραρίου

- σχετικά με τον κεντρικό έλεγχο και ενημέρωση της αρμόδιας διεύθυνσης προσωπικού για το ωράριο που έχει επιλέξει το σύνολο των υπηρετούντων υπαλλήλων στο φορέα,

- σχετικά με την τήρηση του ωραρίου βάσει της δεσμευτικής και ανέκκλητης δήλωσης επιλογής ωραρίου τον Ιούνιο κάθε έτους,


- Καταγραφή τυχόν ειδικού ωραρίου εργασίας του συνόλου των υπαλλήλων του φορέα ή των υπαλλήλων συγκεκριμένων οργανικών μονάδων ή κλάδων του φορέα με επισήμανση των τυχόν ειδικών διατάξεων

- Ενημέρωση για τον τρόπο ελέγχου τήρησης του ωραρίου στο σύνολο των υπηρεσιών του κάθε φορέα

- Τρόπος ενημέρωσης της κεντρικής υπηρεσίας για την τήρηση του ωραρίου από τους υπαλλήλους των περιφερειακών ή απομακρυσμένων υπηρεσιών

- Ενημέρωση για το σύστημα υποβολής και έγκρισης αδειών που χρησιμοποιεί ο φορέας (πληροφοριακό σύστημα, έντυπα κλπ.)

Παράλληλα όπως τονίζει σε δεύτερη εγκύκλιο του, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος και όπως τονίζει μετά από περιπτώσεις καθυστερήσεων, ακόμη και πολύμηνων, κατά την αποστολή από τις Διευθύνσεις Προσωπικού στις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση γνωματεύσεων και τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών στους υπαλλήλους, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού θα πρέπει να μεριμνούν για την άμεση διαβίβαση των απαιτούμενων δικαιολογητικών στις αρμόδιες κατά περίπτωση υγειονομικές επιτροπές προκειμένου να αποφεύγονται καθυστερήσεις στην έκδοση των γνωματεύσεων και την έγκριση χορήγησης των αιτούμενων αναρρωτικών αδειών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών οι καθυστερήσεις αυτές αναιρούν κατ’ ουσίαν τον σκοπό θέσπισης της διαδικασίας παραπομπής σε υγειονομικές επιτροπές.

Επισημαίνεται ότι οι ίδιοι οι υπάλληλοι, σε περίπτωση ασθένειας τους, έχουν υποχρέωση έγκαιρης ενημέρωσης της Υπηρεσίας τους, ήτοι εντός επτά ημερών από την απουσία τους λόγω ασθένειας, η ενημέρωση δε περί αδυναμίας του υπαλλήλου προσέλευσης στην υπηρεσία λόγω ασθένειας, πρέπει να γίνεται την ίδια ημέρα.

Επιπλέον, οι υπάλληλοι έχουν υποχρέωση υποβολής της σχετικής αίτησης μετά των απαραίτητων δικαιολογητικών προκειμένου στη συνέχεια οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού να είναι σε θέση να επεξεργαστούν εντός ευλόγου χρόνου τις σχετικές αιτήσεις και να προβούν στις δέουσες ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να διαπιστωθούν οι ενδεχόμενες αιτίες καθυστέρησης έγκρισης χορήγησης αναρρωτικών αδειών με σκοπό τη βελτίωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού ανά περίοδο έξι (6) μηνών θα πρέπει να ενημερώνουν το υπουργείο Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση hrm@ydmed.gov.gr για τα εξής:

-τα αιτήματα χορήγησης αναρρωτικών αδειών που έχουν υποβληθεί κατά το τελευταίο 6μηνο και χρήζουν παραπομπής στις Υγειονομικές Επιτροπές

-τις ημερομηνίες υποβολής των αιτημάτων

-την ημερομηνία παραπομπής κάθε αιτήματος στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή,

-την ημερομηνία εξέτασης κάθε αιτήματος από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή

-την ημερομηνία ενημέρωσης της οικείας Υπηρεσίας για την απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής

Σε πρώτη φάση το υπουργείο ζητά τα σχετικά στοιχεία για τη χρονική περίοδο από 1/7/2019 έως 31/12/ 2019.

Σε ακόμη δύο εγκυκλίους που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών δίνονται οδηγίες για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.) σύμφωνα με το άρθρο 126 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007), αποβλέποντας στην ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των οικείων διατάξεων για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της εν λόγω διαδικασίας ως προκαταρκτικής ενέργειας στο πλαίσιο της πειθαρχικής διαδικασίας, υπεγράφη εγκύκλιος με την οποία παρέχονται αναλυτικές οδηγίες σύμφωνα με το άρθρο 126 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007), όπως έχει αντικατασταθεί και ισχύει, με σκοπό τη διευκόλυνση των Διευθύνσεων Διοικητικού/Προσωπικού και τέλος ζητούνται οι άμεσες ενέργειες των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων για αποστολή στοιχείων.

Με την εν λόγω εγκύκλιο επισημαίνεται η ανάγκη για ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα με τα στοιχεία των πειθαρχικών υποθέσεων Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων για το έτος 2019, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των πειθαρχικών υποθέσεων, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την εξαγωγή χρήσιμων στοιχείων για την παρακολούθηση της ομαλής λειτουργίας των Υπηρεσιών.  dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα