Η συγγνώμη του Φραγκίσκου
«Κάποιες φορές χάνουμε την υπομονή μας. Ζητώ συγγνώμη για το κακό παράδειγμα που έδωσα χθες», τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Ο ποντίφικας, με τον τρόπο αυτό, αναφέρθηκε στην γυναίκα η οποία το βράδυ της Τρίτης, κοντά στην φάτνη της πλατείας του Αγίου Πέτρου, τον τράβηξε με δύναμη από το χέρι για να τον χαιρετήσει. Ο Φραγκίσκος πόνεσε, και για να την επιπλήξει, με την σειρά του, την χτύπησε στο χέρι. Ένα αυθόρμητο συμβάν "εκτός προγράμματος", το οποίο έκανε τον γύρο του κόσμου, με εικόνες που μετέδωσε το ίδιο το Βατικανό.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας δείχνει αποστροφή στις χειραψίες
Ωστόσο, η αποστροφή του Πάπα Φραγκίσκου στο να του αγγίζουν τα χέρια με οποιονδήποτε τρόπο, είχε εκδηλωθεί και κατά το παρελθόν, με ακόμα πιο χαρακτηριστικό τρόπο.
Σε μια επίσκεψή του σε ιταλική εκκλησία, τον Μάρτιο του 2019, ο Πάπας τραβάει απότομα το χέρι του όταν οι πιστοί θέλουν να φιλήσουν το δαχτυλίδι του.
Και τότε, είχε προκληθεί ανάλογος σάλος παγκοσμίως.
Το βίντεο, μάλιστα, προκάλεσε τόσο μεγάλο θόρυβο που το Βατικανό αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις.
«Ο Πάπας εξήγησε ότι ο λόγος που δεν ήθελε να του φιλήσουν το χέρι είναι απλά για λόγους υγιεινής. Όχι για τον ίδιο, βέβαια, αλλά για να εμποδίσει την μετάδοση μικροβίων από τον ένα πιστό στον άλλο, δια μέσου της επαφής με το χέρι του, όταν υπάρχουν ουρές με πιστούς. Ο ίδιος, προσωπικά, λατρεύει να φιλάει ανθρώπους», είχε πει τον περασμένο Μάρτιο ο διευθυντής επικοινωνίας της Αγίας Έδρας, Alessandro Gisotti.