Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Συνταξιούχοι σε κατάσταση σοκ: Βροχή τα λάθη στα ραβασάκια της ΑΑΔΕ για πληρωμή έξτρα φόρου αναδρομικά

Σοκ για πάνω από 70.000 φορολογούμενους, κυρίως συνταξιούχους, με φόρο που υπεβλήθη σε αναδρομικά του 2013, καθώς όπως αποκαλύπτεται υπάρχουν πολλά λάθη.
Σε κατάσταση σοκ πάνω από 70.000 φορολογούμενοι, κυρίως συνταξιούχοι, με φόρο μπαίνει σε αναδρομικά του 2013, καθώς την ίδια ώρα που αποκαλύπτεται ότι υπάρχουν πολλά λάθη καλούνται να πληρώσουν σε μία δόση και μάλιστα μέχρι 31 Ιανουαρίου.
Στο επίκεντρο τα ειδοποιητήρια για αναδρομικά σε συνταξιούχους, καθώς όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» υπάρχει σωρεία λαθών στα εκκαθαριστικά για τις αδήλωτες αποδοχές του 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις εφημερίδας άμεση λύση προωθεί η ΑΑΔΕ για να αποφευχθεί ο άδικος καταλογισμός φόρων στους συνεπείς φορολογούμενους.
Ταυτόχρονα όμως, παγώνει η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών μέχρι τον Απρίλιο, ώστε να

γίνει νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Λήγει η προθεσμία
Πάντως, τα εκκαθαριστικά που έστειλαν στους συνταξιούχους έχουν προθεσμία πληρωμής σε λίγες ημέρες: στις 31 Ιανουαρίου 2020!
Πρόκειται για πρόσθετους φόρους ύψους 93 εκατ. ευρώ για εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν το 2013 και καταλογίζει τώρα η νέα εκκαθάριση της ΑΑΔΕ σε 71.000 συνταξιούχους, μεταξύ των οποίων δικαστικοί, βουλευτές και εφοριακούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο μέσος συνολικός φόρος που καλείται να πληρώσει το προηγούμενο πλήθος των φορολογουμένων ανέρχεται σε 93 εκατ. ευρώ ή 1.310 ευρώ -βέβαια, ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετοί φορολογούμενοι με βαρύτερα «ραβασάκια» πληρωμής φόρου που φτάνουν ακόμη και τα 30.000 - 40.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, τα ποσά των αναδρομικών που δεν δηλώθηκαν από τους υπόχρεους φτάνουν τα 330 με 350 εκατ. ευρώ.
Οι υποθέσεις στις ΔΟΥ
Ολα ξεκίνησαν έπειτα από έγγραφο που απέστειλε, στις 18 Δεκεμβρίου 2019, η ΑΑΔΕ στις ΔΟΥ όλης της χώρας, με το οποίο ζητούσε από τους εφοριακούς να εξετάσουν το θέμα των φόρων που αναλογούν σε περίπου 190.000 υποθέσεις, διαφορετικά αυτές θα παραγράφονταν στο τέλος του έτους.
Από τον προηγούμενο αριθμό εξαιρέθηκαν περίπου 35.000 υποθέσεις, στις οποίες ο πρόσθετος φόρος ήταν σχεδόν μηδενικός, τις οποίες λόγω και της πίεσης του χρόνου, το ελληνικό Δημόσιο τις άφησε να παραγραφούν.
Απέμειναν 155.000 υποθέσεις, οι οποίες μπήκαν στο στόχαστρο, όπου διαπιστώθηκε ότι σε μία στις δύο είχαν υποβληθεί τροποποιητικές δηλώσεις Ε1. Ακολούθησε νέα εκκαθάριση από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για 71.000 περιπτώσεις, όπου βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 93 εκατ. ευρώ για εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν, ούτε στη δήλωση του οικονομικού έτους 2014, ούτε σε κάποια τροποποιητική δήλωση.
Πλήθος φορολογούμενων, αν και εισέπραξε το 2013, αναδρομικά μισθών και συντάξεων προηγούμενων ετών, δεν υπέβαλε τις σχετικές δηλώσεις, ως όφειλε, και τα εισοδήματα αυτά δεν περιελήφθησαν ούτε στη δήλωση του οικονομικού έτους 2014 ούτε σε κάποια τροποποιητική δήλωση.
Η εντολή από τη φορολογική διοίκηση, λόγω του μεγάλου πλήθους των ΑΦΜ και των ολίγων ημερών που θα είχαν στη διάθεσή τους οι εφοριακοί, ήταν να ξεκινήσουν από τα μεγαλύτερα ποσά που εισπράχθηκαν και δεν δηλώθηκαν.
Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά
Τα εκκαθαριστικά έχουν ήδη αναρτηθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet και οι τελευταίοι καλούνται τώρα να πληρώσουν τον φόρο που επιχείρησαν να αποφύγουν τα προηγούμενα χρόνια.
Οσοι ξέχασαν, είτε εκ του πονηρού δεν δήλωσαν τα αναδρομικά, θα μπορούν να κάνουν χρήση της νέας πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, αποπληρώνοντας τα χρέη τους σε έως και 24 δόσεις.
Το πρόβλημα είναι ότι η νέα ρύθμιση πάει για Μάρτιο στην καλύτερη περίπτωση...
Μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής του φόρου και εφόσον οι υπόχρεοι δεν σπεύσουν να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης, οι αρχές θα προχωρήσουν στην κατάσχεση των τραπεζικών τους λογαριασμών ή της ακίνητης περιουσίας τους, εφόσον διαθέτουν.  dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα