Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Εδώλιο «δείχνει» ο εισαγγελέας στον Παπαντωνίου και τη σύζυγό του για μίζες από τις φρεγάτες


Εδώλιο «δείχνει» ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου.
Ο εισαγγελικός λειτουργός με την πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο η οποία αριθμεί κοντά στις 1.300 σελίδες, ζητά την παραπομπή τους σε δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Το αδίκημα αφορά «δώρο» ύψους τουλάχιστον 2.835.197 ελβετικών φράγκων το οποίο φέρεται να πήρε ο πρώην υπουργός από την Thales Nederland B.V., προκειμένου να ανατεθεί στη Γαλλική εταιρεία το 2003 ο εκσυγχρονισμός των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.
Τα εν λόγω χρήματα μάλιστα, βάση της δικαστικής έρευνας, αποτελούν μέρος μόνο ενός συνολικού χρηματικού ποσού που έλαβε ο Γιάννος Παπαντωνίου , το οποίο ξεπερνά τα 4,5 εκ. ελβετικά φράγκα.
Ο ίδιος μέχρι και σήμερα επιμένει ότι δεν έχει διαπράξει καμία παράνομη πράξη και πως η επίμαχη σύμβαση ήταν επωφελής για το Δημόσιο.
Η διαδρομή του παράνομου χρήματοςΣύμφωνα με τα όσα του αποδίδονται, ο άλλοτε και «τσάρος» της οικονομίας που από τον Οκτώβριο του 2018 κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, διατηρούσε το παράνομο χρήμα εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρύπτοντάς το από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή στην Ελλάδα.
Φέρεται δε, ότι ενήργησε από κοινού με τη σύζυγο του Σταυρούλα Κουράκου, η οποία είχε κριθεί επίσης προφυλακιστέα μετά την απολογία της στους ανακριτές κατά της διαφθοράς, αλλά αφέθηκε ελεύθερη τον Μάρτιο του 2019 με περιοριστικούς όρους.
Κομβικό ρόλο στη διοχέτευση της «μίζας» σε ελβετικά τραπεζικά ιδρύματα φαίνεται να είχε επιχειρηματίας, φίλος του Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος απολογούμενος παραδέχθηκε πως έβγαλε το 2002 και το 2003 2,5 εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό του πρώην υπουργού στην Ελβετία. Είχε ισχυριστεί όμως πως δεν γνώριζε την παράνομη προέλευσή τους αλλά πίστευε πως ήταν νόμιμα έσοδα του πρώην υπουργού .
Τον τελευταίο λόγο πάντως για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη έχει το Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί με βούλευμά του το αμέσως επόμενο διάστημα.
Της Αννας Κανδύλη   real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα