Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Αναμονή τέλος για συντάξεις - Με το ΑΜΚΑ και μέσω e-ΕΦΚΑ η απονομή της μέχρι τον Ιούνιο

Φαίνεται πως πλέον δεν αποτελεί μακρινό όνειρο η ηλεκτρονική σύνταξη και το «μάζεμα» εκκρεμών συντάξεων. Με την δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, όπως σας είχαν ενημερώσει πρώτα και έγκυρα τα Dikaiologitika News, σε λιγότερο από δύο μήνες, του οποίου τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να φανούν μέχρι τον Ιούνιο, θα απονεμηθούν 430.000 συντάξεις που είχαν παγώσει αλλά και θα «βγαίνουν» συντάξεις μέσω πλατφόρμας σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Από την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσει σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika η ενοποίηση ΕΦΚΑ με το ΕΤΕΑΕΠ για την δημιουργία του e-ΕΦΚΑ σύμφωνα με διάταξη του σχεδίου νόμου «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)» που θα τεθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα.
Η ενοποίηση αυτή ό θα οδηγήσει στην άμεση απονομή των περίπου 430.000 εκκρεμών

αιτήσεων για συνταξιοδότηση και να απονέμονται πλέον άμεσα όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, κύριας, επικουρικής και Εφάπαξ.
Θα υπάρξει ενοποίηση όλων των υπηρεσιών και της περιουσίας των δύο ταμείων ενώ θα καταχωρούνται όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης για γρήγορη απονομή. Ειδικότερα απο την δημιουργία του e-ΕΦΚΑ καταργείται ουσιαστικά το Διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΕΑΕΠ και δημιουργείται ένα μεγαλύτερο Διοικητικό συμβούλιο με τον διοικητή, τέσσερις υποδιοικητές και 11 μέλη διοικητικού συμβουλίου.
Η ψηφιακή πλατφόρμα e-ΕΦΚΑ θα προχωρήσει και την ψηφιακή σύνταξη μέσω της εισαγωγής του αριθμού ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με αυτόν τον τρόπο οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, θα μπορούν να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και σε ελάχιστο χρόνο η έκδοση της ψηφιακής σύνταξης.
Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, τα πρώτα αποτελέσματα του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα φανούν, μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.
Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, είναι ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34,37% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, ενώ, έως την 1η Ιουνίου 2021, το ποσοστό των συντάξεων που θα εκδίδεται ψηφιακά, θα ανέρχεται περίπου στο 90%.
Επιχειρησιακό σχέδιο
Οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ θα εκπαιδευτούν στις νέες ψηφιακές απαιτήσεις προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του ΕΦΚΑ θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα:
1. Πληροφοριακό σύστημα θεμελίωσης και απονομής συντάξεων υποσύστημα συντάξεων «ΑΤΛΑΣ»:
Η δράση αφορά στην προώθηση της υλοποίησης του υφιστάμενου έργου ΕΣΠΑ επιτάχυνσης των συντάξεων, που περιλαμβάνει αυτοματοποίηση της διαδικασίας θεμελίωσης και απονομής με αναβάθμιση της λειτουργικότητας, ώστε να υποστηρίζεται η αυτοματοποιημένη ολοκλήρωση.
2. Πληροφοριακό σύστημα καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής:
Η δράση αφορά την ολοκλήρωση του ομώνυμου έργου ΕΣΠΑ και τη θέση σε παραγωγική λειτουργία των νέων ελεγκτικών διαδικασιών που υποστηρίζονται από σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία.
3. Πληροφοριακό Σύστημα Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ):
Δημιουργία νέου σύγχρονου συστήματος υποστήριξης της λειτουργάς των ΚΕΠΑ που θα στηρίζεται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ και θα θωρακίζει τον οργανισμό από παράνομες πρακτικές καθιστώντας παράλληλα τις γνωματεύσεις άμεσα ηλεκτρονικά επεξεργάσιμες.
4. Πληροφοριακό Σύστημα Λειτουργίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ):
Ανάπτυξη λειτουργιών για την αποτελεσματική υποστήριξη των ΠΥΣΥ στο ρόλο της Υποστήριξης και του Συντονισμού των τοπικών μονάδων.
5. Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Δικαστικών Υποθέσεων: Ανάπτυξη και εγκατάσταση συστήματος που θα παρακολουθεί τα διάφορα στάδια χρέωσης, διεκπεραίωσης και ολοκλήρωσης των δικαστικών υποθέσεων που διαχειρίζεται τόσο η Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών όσο και τα υποκαταστήματα.
6. Μετάπτωση αυτόνομων πληροφοριακών συστημάτων απονομής συντάξεων στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ: Σταδιακή διακοπή της λειτουργίας επιμέρους συστημάτων απονομής και πληρωμής συντάξεων μέσω της μετάπτωσής τους σε ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα, με επίτευξη οικονομιών κλίμακας.
7. Πληροφοριακό Σύστημα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων:
Έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος τηλεφωνικής εξυπηρέτησης με κατάλληλο συνδυασμό ηλεκτρονικών εκπροσώπων και υπαλλήλων του ΕΦΚΑ για την ταχύτερη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
8. Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα e-ΕΦΚΑ: Προετοιμασία και Δημοπράτηση ενός νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που θα ενοποιήσει τα συστήματα μισθωτών και μη μισθωτών και θα καλύπτει αποτελεσματικά τις ανάγκες του οργανισμού.
9. Ηλεκτρονική εγγραφή στο Μητρώο:
Δυνατότητα απομακρυσμένης εγγραφής και μεταβολής στοιχείων άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων στο μητρώο μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας ή αυτόματης διασύνδεσης με ληξιαρχικά γεγονότα, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου των ασφαλισμένων και την αποφόρτιση της εξυπηρέτησης στα τμήματα μητρώου.
10. Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης και απονομή σύνταξης:Διεύρυνση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής και ψηφιακή απονομή και πληρωμή της σύνταξης για τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων.
11. Ηλεκτρονική πύλη χορήγησης πιστοποιητικών και βεβαιώσεων:
Αντικατάσταση της Διαδικασίας λήψης πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και προσκόμισής τους σε άλλους φορείς του Δημοσίου μέσω ηλεκτρονικών διασυνδέσεων και λειτουργίας πύλης που πιστοποιημένοι χρήστες των φορέων θα αντλούν αυτεπάγγελτα τις βεβαιώσεις. Στο μεσοδιάστημα θα παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής χορήγησης των κυριότερων βεβαιώσεων και πιστοποιητικών (ασφαλιστική ενημερότητα, βεβαίωση απογραφής κλπ) από το δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ.
12. Ενιαία διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης, εξυπηρέτησης και γεωχωρικής προβολής και αξιολόγησης τοπικών και κεντρικών υπηρεσιών: Ενσωμάτωση της πληροφορίας από τους δικτυακούς τόπους των πρώην ταμείων στο δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ και αναβάθμιση του δικτυακού τόπου με εργαλεία γεωχωρικής απεικόνισης των σημείων εξυπηρέτησης.
13. Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης και χορήγηση παροχών σε χρήμα: Ανάπτυξη πλέγματος ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποβολή αιτημάτων, άντληση δικαιολογητικών και πληρωμή παροχών σε χρήμα σε συνδυασμό με την ψηφιακή έκδοση των απαιτούμενων ιατρικών βεβαιώσεων από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
14. Καθολική ηλεκτρονική υποβολή ΑΠΔ:
Ένταξη όλων των ασφαλιστικών κατηγοριών (που ακόμη υποβάλλονται χειρόγραφα) στην διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και εκκαθάρισης ΑΠΔ.
15. Υπηρεσία υποβολής και έκδοσης Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας:
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος και αυτοματοποιημένη έκδοση και αποστολή της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση του ασφαλιστικού κοινού και την αποσυμφόρηση των υποκαταστημάτων.
16. Μηνιαία απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας: Αντικατάσταση της ετήσιας ροής απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας με μηνιαία, για την αυτοματοποιημένη απόδοση με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων από τον ασφαλισμένο, χωρίς να απαιτείται όπως σήμερα φυσική παρουσία στο υποκατάστημα.
17. Ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρονικής ανταλλαγής εγγράφων (EESSI): Θέση σε παραγωγική λειτουργία του συστήματος EESSIπου υποστηρίζει την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και την αυτόματη μεταφορά των εγγράφων στις διάφορες υπηρεσίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
18. Μηχανισμός αυτοματοποιημένης ενημέρωσης: Δημιουργία μηχανισμού ενημέρωσης ασφαλισμένων και συνταξιούχων μέσω SMS και email για τα διάφορα στάδια επεξεργασίας των αιτημάτων τους.
19. Διαλειτουργικότητα με άλλα Πληροφοριακά Συστήματα του Δημοσίου:
-ΓΕΜΗ– ΑΑΔΕ- Ηλεκτρονική Διασύνδεση για την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών Έναρξης, Λήξης επιχειρήσεων και επιχειρηματικής δραστηριότητας φυσικών προσώπων, καθώς και υπευθύνων επιχειρήσεων.
-ΣΕΠΕ– ΕΡΓΑΝΗ-Ηλεκτρονική διασύνδεση για τη λήψη στοιχείων ελέγχων και δηλώσεων απασχόλησης που αποτελέσουν τη βάση για στόχευση των ελέγχων και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας.
-Υπουργείο Εσωτερικών- Ηλεκτρονική Διασύνδεση για άντληση στοιχείων δημοτολογίου από το μητρώο πολιτών.
Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Εθνικής Αμύνης- Ηλεκτρονική Διασύνδεση για την άμεση άντληση της πληροφορίας με σκοπό την αυτοματοποίηση της διαδικασίας εξαγοράς χρόνου.  dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα