Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Έργα από εθελοντές στην Πλάτη Τριφυλίας

Θαύματα κάνει ο εθελοντισμός, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα στο μικρό χωριό Πλάτη Τριφυλίας -γνωστό και ως Καναλουπού-, όπου μια ομάδα εθελοντών με ψυχή και με τη συμπαράσταση όλων των κατοίκων κατάφεραν να κάνουν σημαντικές παρεμβάσεις στο χωριό τους.
Δυόμισι χρόνια έχουν περάσει από τότε που ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια και αν ξεφυλλίσει κανείς το τετράδιο του χρόνου θα δει αποτυπωμένες αρκετές δράσεις και έργα, που στόχο έχουν το κοινό καλό και συμφέρον. Όπως το ότι κατάφεραν να ζωντανέψουν το παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού δημιουργώντας εκεί μια βιβλιοθήκη και έναν παιδότοπο, έναν χώρο αναψυχής και πνευματικής καλλιέργειας για μικρούς και μεγάλους.
Τις δράσεις τους αυτές τις παρουσιάζουν και μέσα από το ιστολόγιο που έχουν δημιουργήσει για το χωριό τους, όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν: 
«Περάσανε 2,5 χρόνια περίπου, όταν ξεκινήσαμε μόνοι μας (εθελοντισμός Καναλουπούς) να κάνουμε κάποια έργα για τη βελτίωση του χωριού μας, όπως βρύσες, καθαρισμό νεκροταφείων, διάφορες εκδηλώσεις κ.ά. Με αυτό το σκεπτικό ξεκινήσαμε και την ίδρυση της βιβλιοθήκης και του παιδότοπου στο χωριό μας, και συγκεκριμένα στις 15/10/2014. Ο χώρος που επιλέχθηκε, ήταν το εγκαταλειμμένο κτήριο του πρώην σχολείου μας. Στο γραφείο αποφασίστηκε να γίνει η βιβλιοθήκη και στην αίθουσα των μαθητών ο παιδότοπός μας. Με το που έπεσε η ιδέα, αμέσως προσφέρθηκαν άτομα να βοηθήσουν, είτε με προσωπική εργασία είτε χρηματικά είτε πληρώνοντας τα υλικά. Χωρίς καθυστέρηση και με πολύ κέφι άρχισε ο καθαρισμός του σχολείου και του προαυλίου.
Στη συνέχεια επισκευάστηκε και βάφτηκε η παιδική χαρά, με αποτέλεσμα να ομορφύνει όλος ο χώρος και να γίνει το καθημερινό στέκι για μικρούς και μεγάλους, ενώ (μετά από καιρό) άρχισαν να ακούγονται και οι πρώτες παιδικές φωνές. Σύντομα μας ήρθαν δωρεάν και οι κουρτίνες με τα κουρτινόξυλα που τοποθετήθηκαν αμέσως. Την επομένη, άρχισαν να έρχονται τα πρώτα βιβλία και παιχνίδια, ενώ αργότερα αρχίσαμε και τη συλλογή dvd’s και cd’s, για να δημιουργηθεί γρήγορα πρόβλημα τοποθέτησης. Μετά από προσπάθεια, βρέθηκε μία μικρή βιβλιοθήκη για την ταξινόμηση των βιβλίων, ενώ αργότερα καταφέραμε να κάνουμε τη μόνιμη και μεγάλη βιβλιοθήκη μας. Συνεχίζοντας τις δωρεές, καταφέραμε να στήσουμε έναν υπολογιστή στο χώρο των βιβλίων, για την παρακολούθηση των δανεισμένων βιβλίων. Ακόμα στον υπολογιστή, όποιος θέλει μπορεί να δει φωτογραφίες με όλα τα έργα που έχουμε κάνει, αλλά και να δει πώς ήταν η περιοχή πριν. Με τη συμπλήρωση των πρώτων βιβλίων, αμέσως εμφανίστηκαν και οι πρώτοι αναγνώστες μας, που δεν περιορίστηκαν μόνο στα βιβλία, αλλά δανείστηκαν και dvd’s.
Η βιβλιοθήκη καθώς και ο παιδότοπός μας ανοίγουν από 15 Ιουλίου μέχρι 10 Σεπτεμβρίου περίπου, από τις 6.30 μ.μ. μέχρι τις 10.30 μ.μ. και αναλόγως την κίνηση που υπάρχει. Δεν είναι λίγες οι φορές, που το καλοκαίρι μετά την προβολή της ταινίας, καθόμαστε όλοι στα παγκάκια μέχρι αργά το βράδυ, όσο αντέξουμε. Επίσης ανοιχτά είμαστε Χριστούγεννα και Πάσχα και αρκετά Σαββατοκύριακα εφ’ όσον έρχονται παιδιά. Σας περιμένουμε να έρθετε μαζί με τα παιδιά σας ή και μόνοι σας για βόλτα, όποτε θέλετε και να δείτε από κοντά το έργο μας και γιατί όχι, να δανειστείτε ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη μας. Καλό είναι πριν ξεκινήσετε (εκτός από το καλοκαίρι που είμαστε συνέχεια ανοιχτά) να προηγηθεί ένα τηλεφώνημα  στον υπεύθυνο Αναστάσιο Μπουρδέκα, τηλ. 27610 61340, 6947-840376».
Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα