Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Αλλάζουν όλα στους φορτιστές των κινητών με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη ψήφισμα που καλεί την ΕΕ να υιοθετήσει υποχρεωτικά έναν κοινό φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Οι ευρωβουλευτές με το ψήφισμά τους ζητούν να κατασκευαστεί ένας κοινός φορτιστής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές μάρκες και τύπους συσκευών, όπως για παράδειγμα κινητά τηλέφωνα και tablet προκειμένου να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απορρίμματα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που επικαλείται το ΕΚ, εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών σκουπιδιών παράγονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με το Reuters, το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου εγκρίθηκε με 582 ψήφους

έναντι 40 κατά και 37 αποχών.
Το ψήφισμα καλεί επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να διερευνήσουν τρόπους αύξησης του αριθμού των καλωδίων και των φορτιστών που ανακυκλώνονται και να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες δεν υποχρεούνται να αγοράζουν φορτιστή με κάθε νέα συσκευή.
Όπως αναφέρει το CNN, παρόμοιες προτάσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν και είχαν βρει αντίθετη την εταιρεία Apple, τα καλώδια της οποίας δεν είναι συμβατά με συσκευές που κατασκευάζονται από ανταγωνιστικές της εταιρείες.
Σε αυτό το ψήφισμα ωστόσο δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την Apple, παρόλο που σε σχετική δήλωση της περασμένης εβδομάδας ανέφερε ότι η μετάβαση σε έναν φορτιστή θα… πνίξει την καινοτομία και θα δημιουργήσει περιβαλλοντικά απόβλητα.
«Η νομοθεσία αυτή θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο, διακόπτοντας τις εκατοντάδες εκατομμύρια ενεργών συσκευών και αξεσουάρ που χρησιμοποιούνται από τους ευρωπαίους πελάτες μας και ακόμη περισσότερους πελάτες της Apple παγκοσμίως», ανέφερε η δήλωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει πιθανές λύσεις για μια δεκαετία. Το 2009, οι παραγωγοί smartphone, συμπεριλαμβανομένης της Apple, υπέγραψαν μη δεσμευτικό μνημόνιο συμφωνίας, συμφωνώντας να εναρμονίσουν τους φορτιστές.  aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα