Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Τα data... δεν ήταν απεριόριστα - Μπλόκο σε διαφήμιση

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες για γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας όπου φέρεται να παραπλανούσε καταναλωτές με πακέτο προσφοράς με τον τίτλο «ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ DATA».
Μετά από καταγγελίες καταναλωτών στην ΕΚΠΟΙΖΩ για παραπλάνησή τους σχετικά με πακέτο προσφοράς με τον τίτλο “ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ DATA” από πάροχο κινητής τηλεφωνίας, η ΕΚΠΟΙΖΩ προέβη στην απαιτούμενη έρευνα και υπέβαλε αίτηση ελέγχου της διαφημιστικής επικοινωνίας στο «Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας» (ΣΕΕ).
Συγκεκριμένα, η φράση “τα DATA είναι OPEN και είναι απεριόριστα” στη διαφημιστική επικοινωνία, το οποίο προώθησε η εταιρεία μέσω Facebook και της ιστοσελίδας της, δημιουργούσε σύγχυση και παραπλάνηση στους καταναλωτές. Ειδικότερα, έδινε την εσφαλμένη εντύπωση της δυνατότητας επικοινωνίας χωρίς περιορισμό, όπως σαφώς δηλώνει η λέξη, γεγονός που δεν είναι ακριβές, διότι στην πραγματικότητα υπήρχε σχετικός περιορισμός ως προς τον όγκο και την ταχύτητα των δεδομένων του ημερήσιου

ορίου κατανάλωσης στα 3GB, ο οποίος επιπροσθέτως μετά την κατανάλωσή του, η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων μειωνόταν στα 64kbps.
Ο συγκεκριμένος περιορισμός ουσιαστικά δεν έδινε τη δυνατότητα στον καταναλωτή της χρήσης δεδομένων και ως εκ τούτου καθιστούσε το εν λόγω πακέτο μη ακριβές ως προς τη χρήση του, καθ’ ότι εν ολίγοις δεν ανταποκρινόταν στους πραγματικούς όρους υπό τους οποίους παρεχόταν. Με τον τρόπο αυτό προκαλούσε πλάνη στους καταναλωτές, στους οποίους απευθυνόταν και προσέλκυε το ενδιαφέρον τους ως προς την προσφορά, την οποία ενδεχομένως δεν θα αποφάσιζαν να αγοράσουν εάν από τη διαφήμιση καθίστατο σαφές για τους ως άνω περιορισμούς. Η ορθή και σύννομη ενημέρωση του καταναλωτή αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και δεν θα πρέπει να καταστρατηγείται μέσω παραπλανητικών και αναληθών επικοινωνιών και εσφαλμένων συμπερασμάτων.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη με συλλογική αγωγή σε ανάλογη περίπτωση και δικαιώθηκε με την υπ’αρ.1516/2017 Απόφαση του Εφετείου Αθηνών. Το ΣΕΕ συνεξέτασε την εν λόγω διαφήμιση λόγω συνάφειας των αιτήσεων ελέγχου με άλλο πάροχο κινητής τηλεφωνίας καικατέληξε ομόφωνα ότι, οι ισχυρισμοί “unlimited data”, “απεριόριστα data” και “άπειρα data”, προσκρούουν στις διατάξεις του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης-Επικοινωνίας (ΕΚΔ-Ε). Κάλεσε την εταιρεία να συμμορφωθεί και να τροποποιήσει ανάλογα τη διαφήμιση εντός τριών (3) ημερών.
Δείτε την απόφαση ΕΔΩ    dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα