Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Έξι tips για να μετράτε σωστά την αρτηριακή πίεση

Μπορεί η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης να μοιάζει μια απλή διαδικασία, η αλήθεια όμως είναι ότι κάποια πολύ απλά λάθη μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα
Όταν έχετε φάει πολύ ή καταναλώσει καφέ τις προηγούμενες ώρες ή αν τοποθετήσετε λάθος το μπράτσο σας, μπορεί τα αποτελέσματα από τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης να αλλάξουν έως και κατά 10% προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
Το ποσοστό αυτό, όμως, είναι αρκετό για να «κρύψει» την υψηλή αρτηριακή πίεση, να ξεκινήσετε ένα φάρμακο που στην πραγματικότητα δε χρειάζεται ή να οδηγήσει το γιατρό στην λανθασμένη αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθείτε.
Ευτυχώς, υπάρχουν φορείς που προσφέρουν συγκεκριμένες οδηγίες σωστής μέτρησης

της αρτηριακής πίεσης: Πιο αναλυτικά:
Μην πίνετε καφεΐνούχα ροφήματα και μην καπνίζετε 30 λεπτά πριν την εξέταση.
Καθίστε ήρεμα για πέντε λεπτά πριν την έναρξη της μέτρησης.
Κατά τη διάρκεια της μέτρησης, καθίστε με τα πόδια στο πάτωμα και τον βραχίονα να στηρίζεται, έτσι ώστε ο αγκώνας σας να βρίσκεται περίπου στο ύψος της καρδιάς.
Το φουσκωτό μέρος της μανσέτας πρέπει να καλύπτει πλήρως το 80% του άνω βραχίονα και η μανσέτα πρέπει να τοποθετείται σε γυμνό δέρμα και όχι πάνω από ρούχα.
Μην μιλάτε κατά τη διάρκεια της μέτρησης.
Μετρήστε την αρτηριακή σας πίεση δύο φορές, με σύντομη απόσταση μεταξύ τους. Αν οι μετρήσεις είναι διαφορετικές κατά πέντε μονάδες ή περισσότερο, επαναλάβετε και τρίτη φορά.
Υπάρχουν, όμως, και φορές που αυτοί οι κανόνες «σπάνε». Αν, λοιπόν, κάποια στιγμή αισθανθείτε αδυναμία μόλις ξυπνήσετε το πρωί ή όταν σηκωθείτε απότομα, καλό θα είναι να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση καθιστοί και έπειτα σε όρθια θέση για να διαπιστώσετε αν μειώνεται από τη μία στάση στην άλλη.
Επειδή η αρτηριακή πίεση αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο γιατρός σπάνια θα διαγνώσει υπέρταση με βάση μία και μόνο μέτρηση. Αντιθέτως, θα επιβεβαιώσει τις μετρήσεις σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, συνήθως μέσα σε μερικές εβδομάδες. Η εξαίρεση στον κανόνα αυτό είναι όταν η πρώτη μέτρηση είναι 180/110 mm Hj ή περισσότερο, περίπτωση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Καλό θα είναι, επίσης, να μετρήσετε τουλάχιστον μία φορά την αρτηριακή σας πίεση και στα δύο χέρια, καθώς η μέτρηση στο ένα (συνήθως το δεξί) μπορεί να είναι υψηλότερη από ό,τι στο άλλο. Οι θεραπευτικές αποφάσεις στην περίπτωση αυτή πρέπει να λαμβάνονται ανάλογα με την υψηλότερη τιμή.
Γενικότερα, οι τιμές μεταξύ 160/100 mm Hg και 179/109 mm Hg θα πρέπει να επανελέγχονται μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ αυτές μεταξύ 140/90 mm Hg και 159/99 mm Hg μέσα σε ένα μήνα. Όσοι κατατάσσονται στην κατηγορία της προ-υπέρτασης (μεταξύ 120/80 και 139/89 mm Hg) θα πρέπει να επανελέγχονται σε ετήσια βάση. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να προγραμματίσει μια επίσκεψη επανεξέτασης πιο σύντομα, αν οι προηγούμενες μετρήσεις ήταν σημαντικά χαμηλότερες ή αν υπάρχουν σημάδια βλάβης στην καρδιά, τα νεφρά και τα μάτια ή όταν υπάρχουν άλλοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέλος, οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε κάθε προγραμματισμένη επίσκεψη.ygeiamou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα