Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Σε άνοδο τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης κατοικιών στη Μεσσηνία

Ως μία από τις πιο ελπιδοφόρες αγορές ακινήτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εξελίσσεται η Ελλάδα, καθώς οι σταθερά μεγάλες αυξήσεις στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων συνεχίστηκαν και κατά το 2019, σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης δεδομένων του Spitogatos. Συγκεκριμένα, το 2019 σημειώθηκε αύξηση στις τιμές πώλησης και ενοικίασης των ακινήτων κατά 8% και 10% αντιστοίχως.
Ο δείκτης τιμών SPI (Spitogatos Property Index) ενημερώθηκε και παρουσιάζει την εξέλιξη των τιμών για το 2019 ανά περιοχή, ενώ διαθέσιμες είναι και οι μέσες τιμές για πωλήσεις και ενοικιάσεις, με σκοπό όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την αγορά και να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για τις τάσεις των προσφερόμενων τιμών ακινήτων στις περιοχές που επιθυμούν.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για το δ’ τρίμηνο του 2019 οι τιμές των ακινήτων στη Μεσσηνία παρουσιάζουν αύξηση 3,80% σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. Η μέση τιμή τους τελευταίους μήνες του 2019 ήταν 1.327 ευρώ /τετραγωνικό

μέτρο, ενώ το 2018 ήταν 1.278 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο.
Η μεγαλύτερη αύξηση στη Μεσσηνία υπάρχει στα ενοίκια των κατοικιών, 7,60%. Αναλυτικότερα το τελευταίο τρίμηνο του 2019 οι τιμές των κατοικιών προς ενοικίαση ήταν 5,38%.τετραγωνικό μέτρο, ενώ το 2018 ήταν 5,00 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Εκτιμήσεις
Την εκτίμηση ότι η ανοδική τάση των τιμών των οικιστικών ακινήτων θα διατηρηθεί, στηριζόμενη στην ελαφρύτερη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας μετά την πρόσφατη μεταβολή του φορολογικού πλαισίου, καθώς και στις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία, διατυπώνει η Alpha Bank.
Σε νέα της έκθεση η τράπεζα αναφέρει ότι η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, η οποία δεν υποστηρίζεται προσώρας από την πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά, αναμένεται με την σειρά της να οδηγήσει:
–στη βελτίωση των προσδοκιών των επενδυτών για αύξηση των κερδών τους και στη βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω της αύξησης της αξίας των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους ή/και μέσω της θετικής επίπτωσής τους στο χαρτοφυλάκιο των μη-εξυπηρετούμενων δανείων.
–στην περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων σε κατοικίες, οι οποίες διαχρονικά συνδέονται θετικά με τις τιμές των κατοικιών, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης
Σημειώνεται ότι η ανοδική πορεία των τιμών των οικιστικών ακινήτων συνεχίστηκε κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους (7,4% σε ετήσια βάση), αντισταθμίζοντας μόνο μερικώς τις απώλειες που κατεγράφησαν την προηγούμενη δεκαετία.
Επιπροσθέτως, παρατηρείται μια σταδιακή ανάκαμψη των επενδύσεων σε κατοικίες, οι οποίες επέστρεψαν σε θετικό ρυθμό μεγέθυνσης το 2018, έπειτα από μια δεκαετία συνεχόμενων μειώσεων.  Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα