Με ψήφους 3-2 η ΕΕΑ αποφάσισε την ανάκληση πιστοποιητικού του ΠΑΟΚ για πολυιδιοκτησία και της Ξάνθης για το μετοχολόγιό της.
Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, το απόγευμα της Δευτέρας, αποφάσισε να υποβιβάσει τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, με ψήφους 4-1 για τα αδικήματα και 3-2 για τις ποινές.
Στο πόρισμά της η Επιτροπή διαπιστώνει ότι υπάρχει συνιδιοκτησία του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Μάλιστα, πρέπει να επισημάνουμε ότι για την ακριτική ΠΑΕ εισηγείται την ίδια ποινή, δηλαδή, τον υποβιβασμό και για το θέμα της μετοχικής της σύνθεσης.
Το πόρισμα αυτό αναμένεται να συνταχθεί από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και να δοθεί στα Πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου για την εκτέλεση των ποινών. Η απόφαση θα κριθεί από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της Superleague.
Σε δεύτερο επίπεδο οι ομάδες μπορούν να προσφύγουν στο διαιτητικό της ΕΠΟ. Μετά
εφόσον το επιθυμούν οι ενδιαφερόμενες ομάδες μπορούν να προσφύγουν στο CAS.
Το Δελτίο Τύπου της ΕΕΑ αναφέρει τα εξής:
α) ΠΑΕ “Α.Ο. ΞΑΝΘΗ”, για παραβίαση των άρθρων 69 παρ.παρ. 3, 6, 9, 12 ν.2725/1999 και 77Α παρ.παρ. 3, 5, 6 ν.2725/1999 και “ΠΑΟΚ” για παραβίαση του άρθρου 69 παρ.παρ. 9, 12 ν.2725/1999 .
(1) Η Επιτροπή δέχεται:
– Κατά πλειοψηφία (4/1), ότι η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ τέλεσε τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ.3, 12 του ν. 2725/1999.
– Ομόφωνα, ότι η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ τέλεσε τις παραβάσεις του άρθρου 77Α παρ 3, 5, 6 του ν. 2725/1999.
(2) Οι παραβάσεις χαρακτηρίζονται, κατά πλειοψηφία (3/2), ως «Βαρείες».
Η Επιτροπή:
(3) Ανακαλεί, κατά πλειοψηφία (3/2), το χορηγηθέν πιστοποιητικό συμμετοχής, θεωρουμένου ως μηδέποτε εκδοθέντος και συνεπώς η ανάκληση αναφέρεται στον χρόνο έκδοσής του, δεδομένου ότι η παραβατική συμπεριφορά της ΠΑΕ υπήρχε κατά τον χρόνο έκδοσης, χωρίς να είναι γνωστή στην Ε.Ε.Α.
(4) Διαβιβάζει την απόφαση ως «Έκθεση» και ως «Πόρισμα» στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα για την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών.
(5) Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 100.000 Ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 77Α παρ. 6 του ν.2725/1999.
(6) Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά το άρθρο 69 παρ.13 του ν.2725/1999, καθώς και για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.
4. β) Η Επιτροπή:
(1) Δέχεται, κατά πλειοψηφία (4/1), ότι οι ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ και ΠΑΕ ΠΑΟΚ τέλεσαν τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ. 9, 12 του ν.2725/1999, οι οποίες, κατά πλειοψηφία (4/1), χαρακτηρίζονται ως «Βαρείες».
(2) Διαβιβάζει την απόφαση ως «’Έκθεση» στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο για την επιβολή της προβλεπόμενης ποινής.
(3) Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης σύμφωνα με το άρθρο 69 παρ. 13 του ν. 2725/1999.
(4) Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 300.000 Ευρώ σε έκαστη ΠΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 77Α παρ. 6 του ν.2725/1999.
Το χρονικό
Ολα ξεκίνησαν από την καταγγελία του Ολυμπιακού, μετά τις αποκαλύψεις του One Channel για τη σκανδαλώδη σχέση των Σαββίδη, ΠΑΟΚ και Ξάνθης έγινε στις 5 Δεκεμβρίου και η ΕΕΑ έθεσε το θέμα σε προτεραιότητα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του One Channel, το 2018 ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη από το Κιλκίς, ονόματι Ιωάννης Καλπαζίδης, αγόρασε τις εγκαταστάσεις της Ξάνθης μέσω της κυπριακής εταιρείας RFA, μέσω της αγοράς της Vialand, η οποία άνηκε στους Πανόπουλο και Συγγελίδη. Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με το One Channel, λίγο πριν την εξαγορά, δέκα εκατομμύρια ευρώ μπήκαν σε μετρητά στην κυπριακή εταιρεία RFA από τον ανιψιό του Σαββίδη, ο οποίος δούλευε σερβιτόρος! Πάντως, η ΕΕΑ έκανε έρευνα για την προέλευση των χρημάτων ενώ ζήτησε και τις φορολογικές του δηλώσεις.
Επίσης, έρευνα έγινε και για τη μετοχική σύνθεση της Ξάνθης, δεδομένου ότι η ΕΕΑ ζήτησε έγγραφα για το μετοχολόγιο της ΒΙΑΜΑΡ από 1/1/2018 έως σήμερα, το μετοχολόγιο INSPORTS IKE από ίδρυση έως σήμερα, όπως και τις φορολογικές δηλώσεις 2016-2018 των Συγγελίδη και Πανόπουλου.
Σύμφωνα πάντα με το One Channel και με την καταγγελία στην ΕΕΑ η ΒΙΑΜΑΡ κατείχε έως τον Νοέμβριο του 2018 το 94,38% των μετοχών της Ξάνθης. Στις 23 Νοεμβρίου 2018 οι Πανόπουλος, Συγγελίδης έκαναν την «INSPORTS» ΙΚΕ, με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 40.000€ για να αποκτήσουν το προαναφερόμενο ποσοστό μετοχών της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ με μόλις 150.000 ευρώ.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ΠΑΟΚ – Ξάνθης έγινε στις 16 Ιανουαρίου. Σε αυτή, συζητήθηκε η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ξάνθης και όπως ισχυρίστηκαν μέλη της ΕΕΑ, δεν έλαβαν ενημέρωση γι’ αυτό. Αυτό συνιστά βαρεία παράβαση και επισύρει την ποινή του υποβιβασμού για την ομάδα της Θράκης. Από την πλευρά τους οι ακρίτες είχαν υποστηρίξει ότι ενημέρωσαν μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας την ΕΕΑ για τη μεταβίβαση.
Από την πλευρά τους οι νομικοί του ΠΑΟΚ είχαν ισχυριστεί πως επί της ουσίας η ΠΑΕ δεν ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, αλλά στον υιό του και τη σύζυγό του, καθώς και πως ο Ιωάννης Καλπαζίδης, που πρόκειτο για το τρίτο πρόσωπο της υπόθεσης, είναι τρίτος ξάδερφος του Ιβάν Σαββίδη και πως έτσι μπορεί να αγοράσει όποια ομάδα θέλει. Πως ο ΚΑΠ από τον τρίτο βαθμό συγγένειας και μετά δεν απαγορεύει σε κάποιον να αγοράσει μια ΠΑΕ. eleftherostypos
Χόλτσμαν: Το «γεράκι» της FED ξαναχτύπησε - Πιθανή αλλά όχι σίγουρη η
μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο
-
Πιθανή θεωρεί τη μείωση των επιτοκίων το Δεκέμβριο, το μέλος του
διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν
αλλά σε καμία π...
Πριν από 3 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα