Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός Ελλάδα: 32 νεκροί, 95 νέα κρούσματα, 1.061 συνολικά

Αναλυτικά η καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού από το υπουργείο Υγείας. Όλες οι τελευταίες ανακοινώσεις για την ενημέρωση της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά: 95 νέα κρούσματα 1.061 συνολικά, 32 οι νεκροί στην Ελλάδα. Από Δευτέρα, σε κάθε αναφορά της αστυνομίας για παραβίαση των μέτρων, η λαϊκή αγορά θα κλείνει οριστικά. Τι ανακοινώθηκε για επαναπατρισμούς Ελλήνων από άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, περισσότερα από 621.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο και πάνω από 28.000 έχουν πεθάνει. Οι ΗΠΑ έχουν πλέον τα περισσότερα κρούσματα, μετά ακολουθεί η Ισπανία και η Ιταλία.
Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί:
95 νέα κρούσματα 1.061 συνολικά
69 είναι διασωληνωμένοι, 12 γυναίκες – οι υπόλοιποι άνδρες. 47 από τους 49 ηλικίας άνω

των 65
5 έχουν βγει από τη ΜΕΘ
32 οι νεκροί εκ των οποίων 25 άνδρες και 7 γυναίκες - οι περισσότεροι με υποκείμενο νόσημα.
ο μέσος όρος συμπτωμάτων είναι 5 μέρες ενώ μέχρι τη νοσηλεία είναι 7 ημέρες για τον τραγικό μέρος του θανάτου είναι 14 ημέρες
1-15 ημέρες είναι η διάρκεια νοσηλείας
Χαρδαλιάς: Ιατρικές συνταγές στο κινητό
Τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό έχουν από σήμερα οι πολίτες, καθώς τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία η εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, μέσω της οποίας μια ιδιαίτερα σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία γίνεται απλούστερη για όλους τους εμπλεκόμενους (πολίτες, γιατρούς, φαρμακοποιούς) εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ασφάλεια, διαφάνεια και ιδιωτικότητα σε όλα τα επιμέρους στάδια. Καθιερώνεται, επιπλέον, η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν χρόνιες παθήσεις, απαλλάσσοντας τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στο ιατρείο.
Η νέα διαδικασία είναι προαιρετική. Για την ενεργοποίησή της, οι πολίτες πρέπει να μπουν στο gov.gr, να επιλέξουν αρχικά την κατηγορία υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια» και εν συνεχεία την υποκατηγορία «Φάκελος Υγείας», όπου θα βρουν την εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία θα εισέλθουν χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους.
Στη συνέχεια θα ζητούνται (και θα επιβεβαιώνονται μέσω μηνύματος) ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε πολίτη, ώστε να λαμβάνει τη συνταγή με SMS ή/και e-mail.Ο γιατρός θα μπαίνει στην πλατφόρμα e-prescription.gr, όπου θα καταχωρεί τη συνταγή με τον ίδιο τρόπο που το έκανε μέχρι τώρα. Πλην όμως, όταν πρόκειται για πολίτες που έχουν επιλέξει την άυλη συνταγογράφηση, αντί να την εκτυπώσει θα αποστέλλει τον κωδικό της με SMS ή/και με e-mail. Ταυτόχρονα, η συνταγή θα συσχετίζεται με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς.
Η εκτέλεση της συνταγής από τον φαρμακοποιό θα γίνεται πάλι μέσω της πλατφόρμας e-prescription.gr μόνο με τον κωδικό που έχει αποσταλεί από το γιατρό στον ασθενή. Σε περίπτωση, δε, που το μήνυμα έχει χαθεί ή για οποιονδήποτε λόγο ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, η συνταγή θα μπορεί να εντοπίζεται και να εκτελείται μέσω του ΑΜΚΑ. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο πολίτης θα ενημερώνεται για αυτό με SMS ή/και e-mail.
Διακοπή πτήσεων από χώρες με σοβαρό επιδημιολογικό πρόβλημα
Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανάμεσα στα αυστηρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι και η διακοπή πτήσεων από χώρες που υπάρχει σοβαρό επιδημιολογικό πρόβλημα. Από αύριο Κυριακή 29/3, στις 3 το πρωί και έως τις 15 Απριλίου διακόπτονται οι πτήσεις από και προς Ολλανδία και Γερμανία, με ορισμένες εξαιρέσεις για πτήσεις cargo και στρατιωτικές.  dikaiologitika

Επιστροφές Ελλήνων γίνονται για άτομα με ειδικούς λόγους. «Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας. Όσο κι αν φωνάζουν κάποιοι, θα πρέπει να μείνουν εκεί, ειδικά όσοι αρνούνται να προσκομίσουν αποδεικτικά», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Εκείνοι που θα επαναπατριστούν θα είναι όσοι έχουν ανάγκη και όσοι έχουν άμεση υγειονομικής φροντίδας που δεν μπορεί να τους παρασχεθεί εκεί όπου βρίσκονται, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα επαναπατρίζονται όσοι δεν έχουν πού να μείνουν λόγω απώλειας ή λήξης της μίσθωσής τους και όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις transit.

Ήδη χθες ήρθαν 30 συμπατριώτες μας από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου με προβλήματα υγείας.

Η διαδικασία επαναπατρισμού δεν αφορά γενικό επαναπατρισμό, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα