Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Γιατί ο Κορωνοϊός προκαλεί Βαριά Νόσο σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες;

Η γενικότερη υπόθεση ότι αυτά τα άτομα έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό δεν απαντάει στο γιατί συμβαίνει αυτό και για το αν μπορεί να προληφθεί μια αρνητική εξέλιξη.
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Ο ιός SARS-CoV-2 προκαλεί βαριά νόσο σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες(1).
Η γενικότερη υπόθεση ότι αυτά τα άτομα έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό δεν απαντάει στο γιατί συμβαίνει αυτό και για το αν μπορεί να προληφθεί μια αρνητική εξέλιξη.
Γιατί λοιπόν απειλεί κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες, άτομα με υπέρταση, με διαβήτη και κυρίως άνδρες;
Υπάρχουν συγκεκριμένοι βιολογικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Μεταβολικές διαταραχές* στον οργανισμό ορισμένων πληθυσμιακών ομάδων οδηγούν σε βαρύτερη εκδήλωση της νόσου(2-6).
Αντιθέτως, άλλες ομάδες του πληθυσμού εμφανίζουν χαρακτηριστικά που τις προστατεύουν από βαριά νόσο.
Πώς ο Κορωνοϊός Καταλαμβάνει τα Κύτταρα Μας

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 εισέρχεται στο σώμα από τη μύτη, το στόμα και τα μάτια.

Χρησιμοποιεί τις ακίδες που έχει στην επιφάνεια του για να συνδεθεί με υποδοχείς που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων του αναπνευστικού συστήματος. Αυτοί οι υποδοχείς ονομάζονται ACE2.Πώς ο κορωνοϊός καταλαμβάνει τα ευάλωτα κύτταρα. (New York Times Science, 13 March, 2020(7).)

Αφού μπει σε ένα κύτταρο, ο ιός παίρνει τον έλεγχο των μηχανισμών του κυττάρου στο οποίο διείσδυσε και τους χρησιμοποιεί για να αναπαραχθεί.

Οι νέοι ιοί που αναπαράχθηκαν μέσα στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος αποβάλλονται από το κύτταρο και μολύνουν με τη σειρά τους γειτονικά κύτταρα.


Κάθε κύτταρο που μολύνεται από τον ιό απελευθερώνει εκατομμύρια αντίγραφα του, πριν τελικά εκραγεί και πεθάνει.Κάθε κύτταρο που μολύνεται από τον ιό απελευθερώνει εκατομμύρια αντίγραφα του, πριν τελικά εκραγεί και πεθάνει. (New York Times Science, 13 March, 2020.)

Η ταυτόχρονη καταστροφή μεγάλου αριθμού κυττάρων στον πνεύμονα, προκαλεί το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που είναι η πιο επικίνδυνη επιπλοκή της νόσου.

Ένας Προστατευτικός Μηχανισμός
Οι ACE2 υποδοχείς εκτός από τα μάτια, το στόμα και τη γλώσσα, βρίσκονται στην επιφάνεια των ιστών των πνευμόνων, των αρτηριών, της καρδιάς, των νεφρών και στο έντερο. Συμμετέχουν στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης, στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διαχείριση της φλεγμονής.

Οι συγκεκριμένοι υποδοχείς, όταν λειτουργούν φυσιολογικά, ασκούν προστατευτική δράση στους ιστούς στους οποίους βρίσκονται(8).

Τα παιδιά, οι νέοι άνθρωποι και οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, έχουν αυξημένο αριθμό ACE2 υποδοχέων, που λειτουργούν προστατευτικά και εμποδίζουν την εξάπλωση του κορωνοϊού στο σώμα τους(8-10).

Όταν ο Μηχανισμός Προστασίας Γίνεται το Ευάλωτο Σημείο
Όταν όμως αυτοί οι υποδοχείς δυσλειτουργούν, αντί να δράσουν προστατευτικά, μετατρέπονται στο ευάλωτο σημείο από το οποίο εισέρχεται ο κορωνοϊός στα κύτταρα(7,9-11).

Παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται με βλάβη στους συγκεκριμένους υποδοχείς είναι:
η αυξημένη πίεση (υπέρταση)
ο διαβήτης
η αντίσταση στην ινσουλίνη
η στεφανιαία νόσος
η παχυσαρκία
νοσήματα του εντέρου
των νεφρών
και χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις

και εμφανίζουν αυξημένη θνησιμότητα επί λοιμώξεως από τον SARS –CoV-2(1).

Η διαταραχή της λειτουργίας των υποδοχέων οδηγεί σε:
δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
απώλεια της ικανότητας του οργανισμού να κρατήσει τον ιό έξω από τα κύτταρα του
ευπάθεια στην λοίμωξη

και φαίνεται ότι είναι ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας στην εξέλιξη της νόσου(3,12,13).

Γιατί δεν Λειτουργούν οι ACE2
Η δυσλειτουργία των υποδοχέων που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μπει στον οργανισμό, οφείλεται σε μια σειρά από ευρύτερες μεταβολικές διαταραχές(2-6,13,16).
Ορισμένες από αυτές τις μεταβολικές διαταραχές είναι:
αντίσταση στην ινσουλίνη
ελλείψεις του οργανισμού σε μαγνήσιο, βιταμίνη D, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ, αντιοξειδωτικά
διαταραχή του μικροβιώματος
ορμονικές διαταραχές
διαταραχή στην ικανότητα διαχείρισης φλεγμονής
μιτοχονδριακή δυσλειτουργία
οξειδωτικό στρες

Παρότι δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για τον ιό, μπορούμε και πρέπει να διαχειριστούμε όλες τις παραπάνω διαταραχές.

Μέχρι να εντοπιστεί και να γίνει διαθέσιμη αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία κατά του ιού, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρούμε τον οργανισμό μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση υγείας, ενισχύοντας τους προστατευτικούς μηχανισμούς και την φυσιολογική λειτουργία του συμπλέγματος ACE2.

Ειδικά σε άτομα όπου πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα ή δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού είναι ζωτικής σημασίας αυτήν την περίοδο να εντοπίσουμε και να διαχειριστούμε τους μεταβολικούς παράγοντες που συνδέονται με διαταραχή της λειτουργίας των κυττάρων και προδιαθέτουν για αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης.
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
www.drtsoukalas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα