Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

«Έκρηξη» αιτήσεων συνταξιοδότησης το 2021, μειώθηκε το στοκ εκκρεμών συντάξεων


Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000 μέχρι τέλος Δεκεμβρίου ενώ σημαντική μείωση εκκρεμών αιτήσεων σύνταξης καταγράφει το σύστημα ΑΤΛΑΣ.

Σημαντική μείωση των εκκρεμών αιτήσεων σύνταξης καταγραφεί το σύστημα ΑΤΛΑΣ για τον Οκτώβριο 2021 καθώς μέσα σε ένα μήνα εκδόθηκαν 21.339 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, κάτι που αποτελεί ρεκόρ τριετίας.
Παράλληλα, οι συνολικές εκδόσεις νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων από την αρχή του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο υπολογίζονται σε 176.167 και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000 μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Παράλληλα, οι συνολικές εκδόσεις νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων από την αρχή του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο υπολογίζονται σε 176.167 και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000 μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
Μείωση στοκ εκκρεμών συντάξεων

Οι δυο αυτές επιδόσεις δικαιολογούν και τη σημαντική αποκλιμάκωση που παρατηρείται στο στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων καθώς αυτές, κατά τον ίδιο μήνα, υπολογίζονται σε 92.180 από 141.509 που ήταν ένα χρόνο πριν. Αξίζει να τονιστεί πως από τις 92.180 περιπτώσεις ασφαλισμένων που αναμένουν την έκδοση της σύνταξης τους, οι περίπου 50.000 από αυτούς λαμβάνουν είτε προσωρινή είτε προκαταβολή σύνταξης.
Οι υπόλοιποι περίπου 42.000 ασφαλισμένοι είναι περιπτώσεις που είτε δεν έχουν αιτηθεί προσωρινή ή προκαταβολή σύνταξης ή που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές πάνω από το όριο των 6.000 ευρώ για αγρότες ή 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και οι αιτήσεις τους δεν μπορούν να προχωρήσουν ή έχουν κάποιο άλλο λόγο. Ο e-ΕΦΚΑ βρίσκεται σε διαδικασία διασταυρώσεων στοιχείων προκειμένου να αποτυπωθεί ο ακριβής αριθμός των ασφαλισμένων που οφείλουν πάνω από τα όρια που προβλέπει ο νόμος.
Επιπλέον, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, δηλαδή καθυστερεί η έκδοση τους από μια ημέρα έως 90 ημέρες, υπολογίζονται σε 30.348 από 33.874 που ήταν ένα χρόνο πριν.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση και στο ύψος των ληξιπρόθεσμων ποσών που οφείλει ο e-ΕΦΚΑ για συντάξεις. Συγκεκριμένα, από 679,9 εκατομμύρια ευρώ που όφειλε πέρυσι τον Οκτώβριο, φέτος οι οφειλές έχουν μειωθεί στα 306,1 εκατομμύρια ευρώ. Η σημαντική αυτή μείωση έχει να κάνει και με το γεγονός ότι δίνεται έμφαση στην εκκαθάριση των παλαιών συνταξιοδοτικών περιπτώσεων για τις οποίες έχουν συσσωρευθεί και τα μεγαλύτερα οφειλόμενα ποσά.
Αποκλιμάκωση παρά την αύξηση αιτήσεων συνταξιοδότησης
Η σημαντική αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων καταγράφεται παρά τη σημαντική αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 20.948 αιτήματα συνταξιοδότησης εκ των οποίων τα 10.070 αφορούν νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης με ημερομηνία αίτησης τον ίδιο μήνα και 10.878 αφορούν νέες αιτήσεις με ημερομηνία αίτησης προγενέστερο μήνα. Δηλαδή, οι 10.878 αιτήσεις αφορούν συνταξιοδοτικούς φακέλους που βρίσκονταν για μήνες ή και χρόνια εκτός συστήματος καταγραφής και ενσωματώθηκαν αυτόν τον μήνα.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Ο e-ΕΦΚΑ καταφέρνει να πετύχει ρεκόρ μήνα αλλά και ρεκόρ έτους στην έκδοση νέων συντάξεων. Τα στοιχεία της έκθεσης «ΑΤΛΑΣ» για τον μήνα Οκτώβριο αποτυπώνουν πλήρως την πραγματικότητα που είναι η σημαντική αποκλιμάκωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας των υπαλλήλων και της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ αλλά και των δράσεων που υλοποιήσαμε το τελευταίο διάστημα στον Οργανισμό, όπως η τοποθέτηση Ομάδας Έργου με project manager, η δημιουργία ειδικής ομάδας για τις διαδοχικές συντάξεις στο «Πράσινο Κτήριο», η λειτουργία του ηλεκτρονικού «Πύργου Ελέγχου» για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας των διευθύνσεων και των εισηγητών, η εγκατάσταση 3.000 νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α. Παράλληλα, προς αυτή τη κατεύθυνση παρουσιάζουμε αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ που θα βάλει τον Οργανισμό σε «σύγχρονες ράγες» και θα αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων και γενικότερα στη λήψη αποφάσεων. Οι επιδόσεις που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο είναι απολύτως ρεαλιστικό όχι μόνο να συνεχιστούν αλλά και να αυξηθούν τους επόμενους μήνες προκειμένου να καταφέρουμε να εξαλείψουμε οριστικά τις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022».
Ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής δήλωσε ότι η έκθεση «ΑΤΛΑΣ» Οκτωβρίου αποτυπώνει πλήρως τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει από τις υπηρεσίες, τους διευθυντές και τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ σε συνδυασμό με την υιοθέτηση σύγχρονων εργαλείων management που έχει θέσει στη διάθεση της Διοίκησης η Ομάδα Έργου. Με σκληρή δουλειά φτάνουμε όλο και πιο κοντά στον στόχο να εξαλείψουμε πλήρως τις ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς κύριες συντάξεις μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα