Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Σημαντικό έργο στην Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας


Σημαντικό είναι το έργο της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας τα τελευταία χρόνια και αυτό αποδεικνύουν οι ίδιοι οι αριθμοί.
Την τελευταία πενταετία έχουν πραγματοποιηθεί κοντά στα χίλια χειρουργεία, 968 για την ακρίβεια, ενώ μόνο την τελευταία χρονιά πάνω από 260. Αυτό οφείλεται στους δύο ορθοπαιδικούς χειρουργούς που τη στελεχώνουν, τον επιμελητή Α’ Σωτήρη Νταβέλη και τον επιμελητή Β’ Ευάγγελο Φωτεινόπουλο, οι οποίοι έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, με τις ιατρικές τους υπηρεσίες και γνώσεις.
Αυτή η δυναμική που έχει αναπτύξει η κλινική στην ουσία έχει βοηθήσει 1.000 ασθενείς να λάβουν ιατρικές υπηρεσίες στον τόπο τους, χωρίς να αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγάλα αστικά κέντρα. Στην κλινική αντιμετωπίζεται το σύνολο σχεδόν των ορθοπαιδικών περιπτώσεων, εκτός από εξειδικευμένα χειρουργεία. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει συνεργασία με μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, ανεβάζοντας ακόμη ψηλότερα τον πήχη των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Για όλα αυτά τα θετικά που συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και στην ορθοπαιδική του κλινική, ο υπεύθυνος της κλινικής, επιμελητής Α’ Σωτήρης Νταβέλης, σημειώνει:
«Η ορθοπαιδική κλινική της Ν.Μ. Κυπαρισσίας τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κάνει άλματα προόδου σημαντικά για την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας και της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας καθώς και της νότιας περιοχής της Ηλείας, που καλύπτουμε υγειονομικά. Όταν ήρθα πριν πέντε χρόνια, αρχές του 2017, η ορθοπαιδική κλινική υπολειτουργούσε, έκανε μόνο εξωτερικά ιατρεία. Και καταφέραμε τα τελευταία πέντε χρόνια, εγώ και ο κ. Φωτεινόπουλος, να αυξήσουμε τον αριθμό των χειρουργείων από μηδέν σε 968 χειρουργεία. Φέτος έχουμε ξεπεράσει τα 260 χειρουργεία.
Η ορθοπαιδική κλινική της Ν.Μ. Κυπαρισσίας καλύπτει όλη την γκάμα καταγματολογίας, ό,τι επείγον περιστατικό υπάρχει από κατάγματα τα καλύπτουμε όλα πλήρως, εκτός από μερικές εξαιρέσεις που θέλουν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Καλύπτουμε και ό,τι έχει να κάνει με ψυχρά περιστατικά όπως ολική αρθροπλαστική ισχίου, ολική αρθροπλαστική γόνατος, αθλητικές κακώσεις κ.ά.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχει έρθει και ο συνάδελφος ο κ. Φωτεινόπουλος με εξειδίκευση στην άκρα χείρα κι έτσι έχουμε πλήρη κάλυψη της γκάμας και της τραυματολογίας και του ψυχρού περιστατικού καλύπτοντας και την άκρα χείρα που είναι πολύ λεπτό κομμάτι.
Τα τελευταία δύο χρόνια ξεκινήσαμε ν’ ασχολούμαστε και με τη σπονδυλική στήλη, με διαδερμική δισκεκτομή, με καλά αποτελέσματα σε επιλεκτικούς ασθενείς που ακούνε τις συμβουλές του γιατρού μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ταυτόχρονα έχουμε συνεχή επαφή τόσο με τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και κυριότερα με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, με την Ορθοπαιδική Κλινική. Έχουμε ανοιχτή επικοινωνία, μας βοηθάνε, μας συμβουλεύουν. Απόδειξη, την τελευταία φορά ήρθε ο κ. Ζήνων Κόκκαλης, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών, να μας βοηθήσει σ’ ένα δύσκολο χειρουργείο εσωτερικής οστεοσύνθεσης συντριπτικού κατάγματος αριστερής πτέρνας».
Επισήμανε επίσης ότι «ο κ. Φωτεινόπουλος κάνει επίσης ελεύθερα δερματικά μοσχεύματα και καλύπτει μια περιοχή που είναι γυμνή. Το μόνο που δεν ακουμπάμε είναι αυχένας και σπονδυλοδεσία. Το επόμενο βήμα, για το οποίο έχω ξεκινήσει να κάνω μαθήματα στην Αθήνα, είναι για κατάγματα σπονδυλικής στήλης με τσιμέντο. Από εδώ δε φεύγει κανείς, εκτός άμα το ζητήσει ο ασθενής για προσωπικούς λόγους. Όλοι που έρχονται για ορθοπαιδικά προβλήματα ικανοποιούνται. Σημαντικό επίσης είναι ότι εδώ δεν έχουμε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις».
Από την πλευρά του ο επιμελητής Β’, Ευάγγελος Φωτεινόπουλος, ανέφερε: «Εργάζομαι σαν επιμελητής Β’ στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, διορίστηκα πριν περίπου δυόμισι χρόνια. Η περιοχή έχει αρκετούς τραυματισμούς. Είναι αγροτική περιοχή, και ειδικά το καλοκαίρι έχει αρκετά τροχαία. Προσπαθούμε με τον κ. Νταβέλη, παρόλο που είμαστε δύο άτομα, να καλύπτουμε σχεδόν όλο το μήνα με εφημερίες.
Στην περιοχή συμβαίνουν πολλά εργατικά ατυχήματα και ιδίως αυτή την περίοδο με την ελαιοσυγκομιδή, με αλυσοπρίονα, με άλλα μηχανήματα και εργαλεία που χρησιμοποιούνται – και κάνουμε συρραφή τενόντων, συρραφή νεύρων, αγγείων, κι έχει μειωθεί πάρα πολύ η διακομιδή περιστατικών στο Τμήμα Άκρας Χείρας στο ΚΑΤ. Προσπαθούμε να κάνουμε εδώ τα πάντα».
Φυσικά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερα αν υπήρχε πλήρης στελέχωση του νοσοκομείου σε ιατρικό προσωπικό, και όπως επισήμαναν τα κυριότερα προβλήματα είναι η έλλειψη δεύτερου καρδιολόγου, δεύτερου αναισθησιολόγου, δεύτερου ακτινολόγου, ειδικότητες που είναι απαραίτητες στη γενικότερη λειτουργία του νοσοκομείου.  Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα