Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Αναδρομικά συνταξιούχων: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών για τη φορολόγηση


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν τη Δευτέρα έξω από το υπουργείο Οικονομικών οι συνταξιούχοι. 
Με πρωτοβουλία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), άλλες 10 οργανώσεις αποφάσισαν να συμπορευτούν για να διαμαρτυρηθούν από κοινού, προς την Κυβέρνηση. Βασικό πεδίο προστριβής είναι η φορολόγηση των αναδρομικών που έλαβαν μειωμένα την περασμένη χρονιά περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι. Οι εκπρόσωποί τους θεωρούν ότι δεν έπρεπε να φορολογηθούν, για ποσά που τους καταβλήθηκαν άτοκα και με πέντε χρόνια καθυστέρηση, ενώ υπενθυμίζουν ότι οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για τα αναδρομικά αυτά, επιδικάζουν τα ποσά στους δικαιούχους έντοκα και μάλιστα με 6% τόκο σε ετήσια βάση.
Αντίθετα, τώρα οι συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν περίπου το 33% των ποσών που έλαβαν πέρσι. Συνολικά, το Δίκτυο εκτιμά ότι οι συνταξιούχοι καλούνται να καταβάλλουν, άπαξ ή με ρύθμιση, ένα ποσό που ανέρχεται στα 431 εκατ. ευρώ. Σε όλα αυτά ήρθε και η ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν από μία εβδομάδα, για τη χορήγηση επιδόματος 250 ευρώ σε συνταξιούχους, για να τους εξοργίσει ακόμα περισσότερο.
Όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά, το ποσό αυτό, με τα κριτήρια που έχουν διαρρεύσει ότι θα ισχύσουν, θα χορηγηθεί μόνο σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη κοντά στα επίπεδα των 450 ευρώ, μικτές αποδοχές, αφήνοντας εκτός πάνω από τα 2/3 των συνταξιούχων, γεγονός, που σε περίοδο ακρίβειας και ανατιμήσεων, προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα