Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Σαν σήμερα, μετεωρίτης χτυπάει γυναίκα στην Αλαμπάμα – Ο μοναδικός άνθρωπος που βίωσε ανάλογο περιστατικό


Ήταν 30 Νοεμβρίου του 1954, λίγες ημέρες μετά την ημέρα των Ευχαριστιών και η κυρία Αν Χότζες ήταν ξαπλωμένη στον καναπέ της, στο σπίτι της στην Αλαμπάμα, σκεπασμένη με μια χοντρή κουβέρτα. Η κυρία Χότζες ξύπνησε τρομαγμένη από έναν θόρυβο κι ένα τράνταγμα κι αμέσως μετά από ένα κάψιμο στον μηρό.
Τι είχε συμβεί ώστε να το μνημονεύουμε 67 χρόνια μετά; Ένας μετεωρίτης βάρους 3,5 κιλών και ηλικίας 4,5 δισεκατομμυρίων ετών είχε διαπεράσει την οροφή του σπιτιού στην πόλη Σιλακάουγκα της Αλαμπάμα, προσέκρουσε στο ραδιόφωνο και χτύπησε την κυρία Χότζες στον μηρό προκαλώντας της μια μεγάλη μελανιά.
Ήταν ο πρώτος (καταγεγραμμένος) άνθρωπος που είχε χτυπηθεί από μετεωρίτη και είχε επιζήσει! Οι πιθανότητες να είχε χτυπηθεί από έναν κεραυνό, έναν ανεμοστρόβιλο και έναν τυφώνα ταυτόχρονα ήταν περισσότερες από το να την βρει μετεωρίτης μέσα στο σπίτι της. Κι όμως ήταν γεγονός! Προφανώς, ένας μετεωρίτης μεγαλύτερου μεγέθους έσπασε στα δύο καθώς έπεσε προσέκρουσε το έδαφος. Το ένα κομμάτι χτύπησε την κυρία Χότζες και το άλλο προσγειώθηκε λίγα μίλια μακριά. Το δεύτερο κομμάτι βρίσκεται στις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian.
Κινούμενος με περίπου 200 χιλιόμετρα την ώρα, ο μετεωρίτης είχε φωτίσει τον ουρανό σε περιοχές της Αλαμπάμα, της Τζόρτζια και του Μισισιπή.

Ο δικηγόρος Huel M. Love κρατά τον μετεωρίτη καθώς δείχνει την πόλη 
Sylacauga σε έναν χάρτη.

Οι γείτονες της κυρίας Χότζες δήλωσαν ότι είχαν δει «ένα έντονο κοκκινωπό φως» να διασχίζει τον ουρανό «σαν ένα πυροτέχνημα». Άλλοι είπαν ότι είδαν μια «μια λάμψη, σαν ένα γιγάντιο τόξο». Ολόκληρος ο μετεωρίτης είναι επίσημα γνωστός ως «Sylacauga» από το όνοα της περιοχής όπου προσγειώθηκε, αλλά είναι ευρέως γνωστός ως μετεωρίτης Hodges.
Δίπλα στον κινηματογράφο «Κομήτη»...
Οι περισσότεροι μετεωρίτες που βρέθηκαν από τον άνθρωπο στη Γη είναι μεγέθους μεταξύ μιας μπάλας του γκολφ και μιας ανθρώπινης γροθιάς· χάνουν περίπου το μισό του όγκου τους όταν διαπερνούν την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.
Η κυρία Χότζες και η μητέρα της, που βρισκόταν μαζί της στο σπίτι, προσπάθησαν να προσδιορίσουν τι είχε συμβεί. Επειδή το σπίτι ήταν γεμάτο σκόνη, αρχικά πίστεψαν ότι η καμινάδα είχε καταρρεύσει. Αφού εντόπισαν την μεγάλη πέτρα στο πάτωμα και τη μελανιά στο σώμα της Αν, κάλεσαν την αστυνομία και την πυροσβεστική. Να τονίσουμε εδώ ότι το σπίτι της οικογένειας Χότζες βρισκόταν απέναντι σε έναν κινηματογράφο «drive-in» με το όνομα «Ο Κομήτης»!
Κι αφού προσδιορίστηκε σχετικά εύκολα από τους επιστήμονες ότι η πέτρα επρόκειτο για μετεωρίτη, άρχισε το δύσκολο μέρος της υπόθεσης: σε ποιον ανήκε…

Η οικογένεια Χότζες κατοικούσε με ενοίκιο στο σπίτι και η ιδιοκτήτρια υποστήριξε ότι ο μετεωρίτης ήταν δικός της. Η κυρία Χότζες αντέτεινε το πολύ σοβαρό επιχέιρημα: «Ο Θεός εμένα είχε σημαδέψει και με πέτυχε»…Τελικά 500 δολάρια έλυσαν την διαφορά και ο μετεωρίτης κατέληξε στα χέρια του ανθρώπου που είχε χτυπήσει. Όταν ο σύζυγος της κυρίας Χότζες δεν βρήκε πρόθυμο αγοραστή για την «πέτρα του Θεού» την δώρισε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Αλαμπάμα.
Δεκαετίες αργότερα, ο οίκος δημοπρασιών Christie's πούλησε ένα άλλο κομμάτι του ίδιου μετεωρίτη το 2017 για 7.500 δολάρια. Σήμερα θραύσματα εκείνου του μετεωρίτη πωλούνται για περίπου 150 δολάρια το γραμμάριο!
Πιο δυνατό το χτύπημα της μοίρας
Η Αν Χότζες δεν στάθηκε τυχερή από το χτύπημα… του Θεού. Έγινε μεν διάσημη και γύριζε από τηλεοπτικό κανάλι σε κανάλι τα πρώτα χρόνια, αλλά… δέκα χρόνια μετά - το 1964 - χώρισε και σε ηλικία μόλις 52 χρονών - το 1972 - πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια, μόνη σε οίκο φροντίδας. Ούτε και το σπίτι είχε τύχη μετά το ουράνιο χτύπημα. Λίγα χρόνια μετά, έπιασε φωτιά και κάηκε ολοσχερώς!
Η Αν Χότζες είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο, μέχρι σήμερα, που έχει χτυπηθεί από μετεωρίτη και έχει επιζήσει (υπάρχουν στοιχεία ότι μετεωρίτης σκότωσε έναν άνδρα και τραυμάτισε έναν άλλο το 1888) για να διηγηθεί την εμπειρία της. Ο μετεωρίτης εκείνος έχει εκτιμηθεί σήμερα για περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα