Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

ΕΦΚΑ: Έρχονται μετατάξεις και αποσπάσεις για μη παραγωγικούς εργαζόμενους


Συνοπτικές διαδικασίες για αποσπάσεις και μετατάξεις των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ προχώρα το υπουργείο Εργασίας εφόσον δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του τμήματος που εργάζονται.

Ειδικότερα σε σχετικό σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί από το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή το νέο έτος προβλέπεται μεταξύ άλλων εκτός από τις άμεσες αποσπάσεις και μετατάξεις των εργαζομένων και η συμμετοχή του ιδιωτών και σε διευθυντικές θέσεις του e-ΕΦΚΑ.
Το εν λόγω σχέδιο νόμου αποτελεί μία συνέχεια των αποφάσεων του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για τη δημιουργία ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου 1555 για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την ένταξη πιστοποιημένων ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και η ταχύτερη απονομή των 300.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της οι βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου αναμένεται να παρουσιαστούν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, που πιθανότατα να είναι αύριο Τρίτη 30 Νοεμβρίου. Στόχος του σχεδίου νόμου είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση του πολίτη και γι αυτό εισάγονται νέες μεθόδους management για την ταχύτερη λήψη των αποφάσεων.
Για τους εργαζόμενους προβλέπεται η απόσπαση και μετάταξη υπαλλήλων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του τμήματος που απασχολούνται στον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να προχωράει τάχιστα η αντικατάστασή τους. Να σημειωθεί ότι πριν λίγους μήνες θεσπίστηκε επιβράβευση με τη μορφή μπόνους για τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ που απασχολούνται στην υποστήριξη της εξυπηρέτησης πελατών μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 1555, εφόσον επιτυγχάνουν ποσοτικούς στόχους επίλυσης ζητημάτων ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Παράλληλα, επεκτάθηκε για το 2022 η επιβράβευση των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ βάσει ποσοτικών στόχων εκκαθάρισης συντάξεων.
Μάλιστα το προσωπικό που συμμετέχει στα κλιμάκια ομάδες, υποομάδες εργασίας και στις ομάδες εργασίας που συστάθηκαν ή συστήνονται και λειτουργούν με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, τον κανονισμό και την πληρωμή συντάξεων του δημόσιου τομέα και όλων των πρώην ταμείων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, παίρνει αποζημίωση, εφόσον επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι, η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει το όριο των 7.200 ευρώ
Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει πέντε βασικούς άξονες:
  • Με συνοπτικές διαδικασίες οι αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων. Σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα προβλέπεται η απόσπαση και μετάταξη υπαλλήλων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του τμήματος που απασχολούνται στον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να προχωράει τάχιστα η αντικατάστασή τους.
  • Ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος του e-ΕΦΚΑ με την αξιοποίηση και ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η λειτουργική ενοποίηση 388 οργανικών μονάδων των πρώην ασφαλιστικών ταμείων σε 158. Σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό, με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του Οργανογράμματος τους πρώτους μήνες του 2022, θα λειτουργούν πανελλαδικά, αντί των ανωτέρω 388 μονάδων τ. ΦΚΑ, 12 Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ), 119 Τοπικές Διευθύνσεις και 27 Αποκεντρωμένα Τμήματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Διευθυντικά στελέχη από τον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έως και τρία χρόνια θα μπορούν να επιλέξουν να εργαστούν στον e-ΕΦΚΑ στελέχη από τον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε επιτελικές θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό των ιδιωτών θα είναι περιορισμένο και θα ορίζεται με συγκεκριμένο ποσοστό στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι ο ΕΦΚΑ σε όλη την χώρα έχει περίπου 200 διευθυντές. Η αμοιβή των στελεχών θα διαφέρει από αυτή που λαμβάνουν τα διευθυντικά στελέχη του δημοσίου τομέα, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.
  • Αλλαγή στο σύστημα προμηθειών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη αυτή την στιγμή απαιτούνται ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες για την εξασφάλιση των απαραίτητων προμηθειών για την εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ. Το σύστημα θα αλλάξει ριζικά με στόχο να γίνει πιο ευέλικτο.
  • Αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Υπό συζήτηση παραμένει πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί συνολικά η ακίνητη περιουσία του e-ΕΦΚΑ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας του ΕΦΚΑ με έμπειρα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι και το 2016 η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε θεσμοθετήσει τη δημιουργία εταιρείας, η οποία όμως δεν προχώρησε με αποτέλεσμα η περιουσία των ταμείων επί σειρά ετών να παραμένει ανεκμετάλλευτη και τα ταμεία να χάνουν σημαντικά έσοδα.
Με την ολοκλήρωση του οργανογράμματος θα καταγραφούν ποια κτίρια του ταμείου θα χρησιμοποιηθούν για ιδιόχρηση, σε ποια ιδιόκτητα κτίρια θα μεταφερθούν και θα συγχωνευτούν υπηρεσίες του ταμείου, ποια θα παραμείνουν μισθωμένα από τον e-ΕΦΚΑ και ποια θα διατεθούν προς εκμετάλλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα