Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Εφορία: «Τσουχτερό» το καλάθι του Αη Βασίλη - Σπριντ για τις τελευταίες πληρωμές του 2023 Αναλυτικά όλες οι υποχρεώσεις έως το τέλος του έτους

Αντιμέτωποι με το βαρύ «καλάθι» της εφορίας και του ΕΦΚΑ, που είναι γεμάτο με υποχρεώσεις πληρωμών βρίσκονται οι φορολογούμενοι καθώς πλησιάζει το τέλος της χρονιάς. Μέχρι την Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους, θα πρέπει να πληρωθεί:
  • η 6η δόση του φόρου εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους που έχουν επιλέξει να πληρώνουν σε δόσεις τον φόρο εισοδήματος ή άλλες υποχρεώσεις προς την ΑΑΔΕ
  • η 8η δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ απομένουν άλλες δύο δόσεις εντός του 2024 για να ολοκληρωθεί η πληρωμή του.
Επιπροσθέτως:
στο πρωτοχρονιάτικο καλάθι των υποχρεώσεων μπαίνουν και οι ρυθμίσεις οφειλών που αφορούν τους φορολογούμενους που πληρώνουν υποχρεώσεις προς την ΑΑΔΕ σε δόσεις (είτε με την πάγια ρύθμιση είτε με τις 120 δόσεις ή άλλο σχήμα). Όσοι έχουν ρυθμίσεις δεν πρέπει να αμελήσουν να πληρώσουν την δόση Δεκεμβρίου έως την Παρασκευή.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι δαπάνες που πρέπει να γίνουν με πλαστικό χρήμα έως το τέλος του έτους. 
Οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να ξεχάσουν πως θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε οι δαπάνες τους με πλαστικό χρήμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου να καλύπτουν το 30% του εισοδήματός του. Ιδιαίτερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που θα έχουν τεκμαρτό εισόδημα από το 2024, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να καλύψουν το 30% του τεκμαρτού εισοδήματος (10.920€) με δαπάνες με πλαστικό χρήμα. Δηλαδή πρέπει να έχουν τουλάχιστον 3.276€ σε δαπάνες με πλαστικό χρήμα ώστε να μην επιβαρυνθούν με διπλό φόρο: πέναλτι 22% για την έλλειψη αρκετών δαπανών σε πλαστικό χρήμα και έξτρα φόρο από το τεκμαρτό εισόδημα (που ούτως ή άλλως θα έχουν).
Μέχρι και πέρυσι, το σύνολο των αποδείξεων που όφειλαν να προσκομίσουν οι αυτοαπασχολούμενοι υπολογίζονταν με βάση το ύψος των καθαρών κερδών που δήλωναν, ενώ μετά τις ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς τους αυτό θα υπολογίζεται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο θα είναι υψηλότερο. Κατά συνέπεια, υψηλότερα, θα είναι και τα ποσά των αποδείξεων για ηλεκτρονικές αγορές που θα πρέπει να προσκομίσουν.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του.
Αν οι επαγγελματίες δεν καταφέρουν να πραγματοποιήσουν δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που να καλύπτουν το 30% του τεκμαρτού εισοδήματος, θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που θα λείπουν.
Ποιες αποδείξεις δίνουν πρόσθετη έκπτωση
Οι πληρωμές που δίνουν την έξτρα έκπτωση με ηλεκτρονικό χρήμα αφορούν αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, σχολές χορού.
Εισφορές ΕΦΚΑ
Έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν από μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και οι εισφορές του ΕΦΚΑ Νοεμβρίου, εκτός αν δοθεί ολιγοήμερη παράταση της τελευταίας στιγμής (όπως έγινε πέρσι).
Όσον αφορά στην επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2024, αυτή μπορεί να γίνει έως τις 31/1/ 2024.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα