Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

H ανασκόπηση των πιο σημαντικών στιγμών της χρονιάς μέσα από τον φακό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα


Καθώς το 2023 πλησιάζει στο τέλος του, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρουσιάζουν το φωτογραφικό αφιέρωμα «Μια χρονιά σε εικόνες 2023», που αποτυπώνει τις ιστορίες και τις φωνές από κάθε γωνιά του πλανήτη όπου παρεμβαίνουν, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη όπου υπάρχει ανάγκη.
Αυτή η συλλογή εικόνων παρέχει μια ματιά στις ιατρικές και ανθρωπιστικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε περισσότερες από 75 χώρες τους τελευταίους 12 μήνες. Αποτελούν απόδειξη της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, των κλιμακούμενων συγκρούσεων και των πολέμων.
Οι φωτογραφίες συμπυκνώνουν την αφοσίωση των ομάδων τους, αλλά και τη δύναμη των ασθενών τους, μέσα από την παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα λόγω του πολέμου, στην Τουρκία και την Συρία λόγω του σεισμού, τη διάσωση ανθρώπων από τη Μεσόγειο Θάλασσα, μέχρι και τις κοινότητες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή στη Μοζαμβίκη.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αντιμετώπισαν πρωτοφανείς προκλήσεις, με τις υποδομές υγείας να δέχονται επιθέσεις και τις ζωές τόσο του προσωπικού, όσο και των ασθενών τους να κρέμονται από μια κλωστή. Οι εικόνες προσφέρουν μια ματιά στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παροχής υγειονομικής περίθαλψης, αναδεικνύοντας το θάρρος και την ετοιμότητα που καθορίζουν την ανταπόκριση των ομάδων τους στις κρίσεις. Απέναντι στις αντιξοότητες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραμένουν προσηλωμένοι στην παροχή αμερόληπτης και ανεξάρτητης ιατρικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.


Κάτοικοι του χωριού μεταφέρουν μη βρώσιμα είδη, καθώς περπατούν μέσα στο χωράφι για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, σε ένα χωριό κοντά στο Sanghar, στην επαρχία Sindh του Πακιστάν. Πακιστάν-Νοέμβριος 2022.


Σε μια φωτογραφία polaroid της Bintou (αριστερά) είναι χαραγμένο: «Je dois être courageuse pour mes enfants» (Πρέπει να είμαι γενναία για τα παιδιά μου). Η Bintou, από την Ακτή Ελεφαντοστού, ήταν μεταξύ των επιζώντων που διασώθηκαν στην Κεντρική Μεσόγειο από το σκάφος έρευνας και διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Geo Barents. Κεντρική Μεσόγειος-Δεκέμβριος 2022.


Η Γιούλι κοιτάζει προς το δρόμο από τη βεράντα του κέντρου ημέρας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αθήνα. Διέφυγε από τις διώξεις στην Κούβα και τώρα ζει στην Ελλάδα, όπου έχει δεσμευτεί να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην κουβανική τρανς κοινότητα, με τις υπηρεσίες υγείας και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αθήνα, Ελλάδα-Ιανουάριος 2023.


Εναέρια όψη της διανομής ειδών πρώτης ανάγκης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε κέντρο υποδοχής που φιλοξενεί οικογένειες που εκτοπίστηκαν από το σεισμό που έπληξε τη Συρία και την Tουρκία στις 6 Φεβρουαρίου. Salqin, Επαρχία Idlib, Συρία-Φεβρουάριος 2023.


Μια γυναίκα στο χωριό Quelimane παρατηρεί ένα σπίτι που καταστράφηκε από τον κυκλώνα Freddy. Επαρχία Zambézia, Μοζαμβίκη-Μάρτιος 2023
.

Μια μητέρα με το μικρό κορίτσι της στο σπίτι τους στο Jarokashan, ένα χωριό στο Band-e-Amir. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σε μια κοινότητα όπου δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για γυναίκες και παιδιά. Επαρχία Bamyan, Αφγανιστάν-Απρίλιος 2023.


Η Paulina Cassombu κρατά την κόρη της, Rosa, η οποία είχε εισαχθεί στο Δημοτικό Νοσοκομείο Cuvango τρεις εβδομάδες νωρίτερα με σοβαρό υποσιτισμό και απώλεια κινητικότητας. Το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μπόρεσε να την περιθάλψει και να την κάνει να περπατήσει ξανά. Cuvango, επαρχία Huíla, Αγκόλα-Μάιος 2023.


Ο Δρ Khassan El-Kafarna, γιατρός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ρυθμίζει το φως στο χειρουργείο του νοσοκομείου Kostiantynivka. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μετέτρεψαν το ισόγειο φαρμακείο του νοσοκομείου σε χειρουργείο, για να ανταποκριθούν στην απότομη αύξηση των βομβαρδισμών και κατά συνέπεια, στην αύξηση του αριθμού των ασθενών που χρειάζονται επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Περιφέρεια Ντονέτσκ (επαρχία), Ουκρανία-Ιούνιος 2023.


H ομάδα από το πλοίο έρευνας και διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Geo Barents παρέχει σωσίβια σε επιζώντες που βρίσκονται σε μια ξύλινη βάρκα κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής διάσωσης. Κεντρική Μεσόγειος- Ιούλιος 2023.


Οι άνθρωποι που μετακινούνται από τη Νότια στη Βόρεια Αμερική διασχίζουν ένα ποτάμι, καθώς περνούν τα σύνορα του Παναμά κοντά στο Lajas Blancas, Παναμάς-Αύγουστος 2023.


Η Asifiwe Seburo ποζάρει για μια φωτογραφία στην καλύβα της στον καταυλισμό εκτοπισμένων Kanyaruchinya. Είναι 7 μηνών έγκυος στο τρίτο της παιδί. «Είναι πραγματικά δύσκολο να είσαι έγκυος στον καταυλισμό. Είμαστε τέσσερις άνθρωποι που κοιμούνται σε αυτή τη μικροσκοπική καλύβα, οι τουαλέτες είναι συχνά γεμάτες, δεν τρώω αρκετά… Είναι ένας καθημερινός αγώνας», επαρχία Βόρειου Κίβου, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό-Αύγουστος 2023.


Ένα νεαρό αγόρι που τραυματίστηκε από αεροπορική επιδρομή στη Γάζα αγκαλιάζει τον πατέρα του, αφού έλαβε θεραπεία στο νοσοκομείο Al-Shifa. Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη-Οκτώβριος 2023.

Hallway at Al Aqsa hospital. 29 November 2023, Middle Area, Gaza.
Πανοραμική άποψη ενός πολυσύχναστου διαδρόμου στο νοσοκομείο Al-Aqsa, όπου οι ασθενείς και οι εκτοπισμένοι αναγκάζονται να συνυπάρξουν. Middle Area, Γάζα, Λωρίδα, Παλαιστίνη-Νοέμβριος 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα