Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Βαρύ κλίμα στο ΠΑΣΟΚ – Στις 30 Ιουνίου «κληρώνει» για τις εσωκομματικές εκλογές

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της 30ης Ιουνίου μετατίθενται οι όποιες αποφάσεις και τα εκκρεμή ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καταγράφηκαν διαφωνίες για την ηγεσία, τη λειτουργία του κόμματος και το μέλλον του προοδευτικού χώρου.
Οι παρεμβάσεις ήταν αιχμηρές, το κακό κλίμα εμφανές αλλά τα πυροτεχνήματα κι οι εντάσεις που ανέμεναν κάποιοι δεν σημειώθηκαν, τελικά.
Η κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο βήμα για να γίνει μια εσωτερική αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και, κυρίως, να ανοίξουν τα χαρτιά τους όλα τα «στρατόπεδα» της Χαριλάου Τρικούπη.
Στην εισήγηση του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού τόνισε ότι δέχεται «κάθε κριτική επί του αποτελέσματος» ξεκαθάρισε ότι «σήμερα αναλύουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αποφασίζουμε τον οδικό χάρτη». Κλείνοντας έτσι κάθε σενάριο περί άμεσης ανακοίνωσης για εσωκομματικές κάλπες ηγεσίας και μεταθέτοντας αυτές τις αποφάσεις για τη συνεδρίαση της 30ης Ιουνίου.
«Παίρνοντας τα φώτα από τους πραγματικούς ηττημένους»
Ως προς το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ο Ανδρουλάκης σχολίασε πως είναι «άλλο να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών».
«Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι κάθε ψηφοδέλτιο έχει πάνω το όνομά του και η ΝΔ υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα» είπε. Ενώ, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε δηλώσεις του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου περί ήττας «από τον Κασσελάκη», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε «ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ήττα η διαφορά των 24 μονάδων που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει 2;».
Αφήνοντας αιχμές περί συμφερόντων, ο Ανδρουλάκης πρόσθεσε πως «το 13% είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Χωρίς στήριξη συμφερόντων και χωρίς μιντικακό ούριο άνεμο. Μετά από δώδεκα χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη και είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες. Υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό. Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η ΝΔ 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%. Άρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν».
Εκτιμώντας, μεταξύ άλλων, πως «στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Να το συζητήσουμε. Τα προβλήματα είναι δύο: μεγάλα αστικά κέντρα και κόσμος εκτός των τειχών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα».
Χριστοδουλάκης: Εκλογή προέδρου το φθινόπωρο
Συντεταγμένη διαδικασία εκλογής προέδρου το φθινόπωρο και, έπειτα, συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων, ζήτησε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο πρώτος από τους θεωρούμενους υποψήφιους της επόμενης μέρας που έλαβε το λόγο.
«Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές» είπε απαντώντας εμμέσως στις πρόσφατες προειδοποιητικές βολές Ανδρουλάκη, ενώ αμφισβήτησε την αποτίμηση του αποτελέσματος κάνοντας λόγο για «τεχνική, αριθμητική και διαδικαστική συζήτηση που σχετικοποιεί τον πήχη για να υποκειμενικοποιήσει την επιτυχία ή αποτυχία του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών» η οποία «υποτιμά την ιστορία της παράταξης, τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα, και κυρίως την προοπτική της».
«Το ερώτημα είναι απλό» είπε ο Χριστοδουλάκης, «το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ, γεννά προσδοκία στα μέλη μας, στη βάση μας και στον προοδευτικό κόσμο ότι μπορούμε δυνητικά να αποτελέσουμε φορέα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών; Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι, αυτό αποτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα και δημιουργεί συνθήκες πολιτικού εγκλωβισμού».
Άσκησε δε, κριτική για τη λειτουργία του κόμματος υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας ότι «η θεσμική λειτουργία του κόμματος απαξιώθηκε. Ελάχιστες γόνιμες συνεδριάσεις των οργάνων, στελέχη που περιθωριοποιήθηκαν, οι θέσεις μας σε κρίσιμα νομοσχέδια δεν συζητήθηκαν στα κομματικά όργανα, το κόμμα πήρε τη μορφή ενός κλειστού σχηματισμού, που δεν ενέπνευσε τη συμμετοχή, τη διαβούλευση, τη συνδιαμόρφωση».
Προτροπές για προοδευτικό μέτωπο
Υπέρ της εκκίνησης νέας διαδικασίας εκλογής ηγεσίας φέρονται, επίσης, να τοποθετήθηκαν ο Πέτρος Ευθυμίου και ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Ο Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε μια «στρατηγική συνεργασία πάνω σε προγραμματικές αρχές και θέσεις με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης» αλλά και μια «ανοιχτή πολιτική συζήτηση για το τι έγινε, τι δεν έγινε, πως πρέπει να κινηθούμε, τι επιλογές κάνουμε. Με καθαρές λύσεις και ξεκάθαρο σχέδιο».
«Πρέπει να υπάρχει σαφής στρατηγική: να φύγουν η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης. Να ενωθούμε με τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που είναι πλειοψηφία και να γίνουμε πολιτική της έκφραση» ειπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι η στρατηγική επιλογή του κόμματος πρέπει να είναι «η προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση».
Πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς
Ο Παύλος Χρηστίδης ζήτησε ανασυγκρότηση της παράταξης κρούοντας, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για την εσωκομματική δίνη στην οποία έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ.
«Προσωπικά νιώθω την αγωνία για το μέλλον, τη θέση των συντρόφων και των στελεχών που όλο αυτό το διάστημα ζητούν αλλαγές. Παρ’ όλα αυτά δημιουργείται μια δίνη, η οποία – αν δεν είμαστε προσεκτικοί – θα μας βυθίσει. Και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης θέλει καθαρές λύσεις. Και πρέπει να δούμε όσα κάναμε λάθος εδώ και έναν χρόνο από τις προηγούμενες εκλογές. Δεν ήμασταν πάντα τρίτοι στις δημοσκοπήσεις. Υπήρξαμε και δεύτεροι και πρέπει να δούμε τι έφταιξε για να πάμε στην τρίτη θέση. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ανασυγκρότηση της παράταξης» είπε.
Ο Θόδωρος Μαργαρίτης απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε «έχουμε την εικόνα ενός γερασμένου κόμματος, ενός ΚΚΕ του Κέντρου» και πρόσθεσε: «Χάσαμε, μην το ψάχνεις Νίκο, δεν πετύχαμε τους στόχους μας». Ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, βάζοντας τα πάντα σε ανοικτή συζήτηση, όπως έκανε η Φώφη Γεννηματά το 2017.
Για την ανάγκη ενοποίησης «ενός κατακερματισμένου και χωρίς πυξίδα σήμερα προοδευτικού χώρου» έκανε λόγο και η Μιλένα Αποστολάκη. «Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, οφείλουμε να το ξαναπετύχουμε. Δεν αναφέρομαι σε κινήσεις κορυφής, και συγκυριακές συγκολλήσεις που εξυπηρετούν μόνο τους ενδιαφερόμενους. Αναφέρομαι σε εκείνο τον πολλαπλασιασμό των δυνάμεων που η δημοκρατική παράταξη ως αυθεντικός εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς έχει στο παρελθόν κάνει πράξη μέσα από το αξιόπιστο πολιτικό της σχέδιο για τη χώρα πάνω στο οποίο πρέπει να ξαναγεννηθεί η ελπίδα της νέας αλλαγής».
Μάντζος: Διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε
Στην παρέμβασή του ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε οτι το ΠΑΣΟΚ αδικείται από την εικόνα που βγαίνει στα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες: «Διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε. Δεν ήταν αυτονόητο τίποτα. Ούτε υπήρχαν φυσικές δυνάμεις που θα μας έσπρωχναν προς τη δεύτερη θέση, όλα απαιτούν δουλειά. Έπρεπε να γίνει συζήτηση εδώ και όχι βιαστικά στα ΜΜΕ. Αδικεί τους εαυτούς μας και τον αγώνα μας η εικόνα στον δημόσιο λόγο. Στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή πρέπει να μιλήσουμε για όλα τα επίπεδα δράσης του κόμματος. Με κριτική αλλά και ειλικρινή αυτοκριτική. Και να μιλήσουμε πολιτικά. Να βρούμε πού διαφωνούμε, αν διαφωνούμε. Με όρους πολιτικούς, προγραμματικούς. Όχι προσωπικά. Μην κάνουμε το προσωπικό πολιτικό. Ας ξανασυστηθούμε πολιτικά όλοι στα μέλη μας. Θα έχουμε πετύχει ένα μεγάλο βήμα, πολύ ουσιαστικό και ωφέλιμο για την δημοκρατική προοδευτική παράταξη».
Ενώ ο Μανόλης Χνάρης υπερασπίστηκε τα αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, σχολιάζοντας πως «νικήσαμε και τον Μητσοτάκη και τον Κασσελάκη. Το λέω γιατί κάποιοι στα κανάλια αναρωτιούνται ποιος κερδίζει ποιον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα