Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Ολι Ρεν (ΕΚΤ): Εύλογες οι προσδοκίες για δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος

Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο ακόμα μειώσεις επιτοκίων φέτος και θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25% το 2025, είναι εύλογες, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ολι Ρεν.
Αναφορικά με την ανησυχία στις αγορές από την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ο Ρεν είπε ότι η αγορά ομολόγων της έχει σταθεροποιηθεί και ότι δεν βλέπει να υπάρχει κίνδυνος μίας νέας κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι ναι μεν η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2%, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθυστερήσει άσκοπα την ανάκαμψη της οικονομίας.
«Αν κοιτάξετε τα δεδομένα της αγοράς, υποδηλώνουν ότι θα υπάρξουν άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων, έτσι ώστε το επιτόκιο (καταθέσεων) να πάει στο 3,25% μέχρι το τέλος του έτους, και ότι το τελικό επιτόκιο θα είναι στο 2,25% ή 2,5%. Κατά την άποψή μου, είναι λογικές προσδοκίες», είπε.
Οι προσδοκίες της αγοράς

Η ΕΚΤ προχώρησε αυτό τον μήνα στην πρώτη μείωση επιτοκίων μετά από μια ιστορική σειρά 10 αυξήσεων για να τιθασεύσει τον υψηλότερο πληθωρισμό που είχε ποτέ η Ευρωζώνη. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι είναι έκτοτε επιφυλακτικοί σχετικά με το τι θα συμβεί στη συνέχεια - έχοντας κατά νου την πρόσφατη άνοδο της αύξησης των τιμών καταναλωτή, τα επίμονα υψηλά κέρδη των μισθών και τις γεωπολιτικές τριβές.
Οι επενδυτές αναμένουν τώρα επιπλέον μείωση επιτοκίων φέτος κατά 45 μονάδες βάσης, που ισοδυναμεί με μια δεύτερη μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας, πιθανόν τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο, και 75% πιθανότητα για μία τρίτη μείωση στο τέλος του έτους.
Για την πρόσφατη μικρή αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 2,6% τον Μάιο από 2,4% τον Απρίλιο, ο Ρεν είπε η αποπληθωριστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη και ότι «πάντα γνωρίζαμε ότι ο δρόμος θα είναι ανώμαλος. Πρέπει να δούμε το δάσος και όχι τα δέντρα».
Σε αντίθεση με ορισμένους συναδέλφους του, όπως ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Κνοτ, που θα προτιμούσαν να λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα επιτόκια στις τριμηνιαίες συνεδριάσεις που συνοδεύονται από νέες οικονομικές προβλέψεις, ο Ρεν θεωρεί κάθε συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής ως μια δυνατότητα για περαιτέρω κινήσεις.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να περιορίσουμε τους εαυτούς μας χωρίς λόγο. Διαφορετικά, θα μπορούσαμε κάλλιστα να ακυρώσουμε τις ενδιάμεσες συνεδριάσεις και να εξοικονομήσουμε καύσιμα και να σώσουμε τον πλανήτη», είπε.
Υποβαθμίζει την ανησυχία για Γαλλία
Ο Ρεν υποβάθμισε την πρόσφατη νευρικότητα που ακολούθησε την ανακοίνωση-σοκ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, η οποία αναφέρθηκε σε πρόσφατες έρευνες επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη ως κίνδυνος.
«Ενώ είδαμε κάποια αύξηση στα spreads των γαλλικών ομολόγων αρχικά μετά την ανακοίνωση των νέων εκλογών, η αγορά σταθεροποιήθηκε σχετικά σύντομα. Δεν βλέπω προς το παρόν κάποια άτακτη δυναμική της αγοράς», σημείωσε.
Προς το παρόν, πρόσθεσε, δεν υπάρχει λόγος να παρέμβει η ΕΚΤ για να περιορίσει τις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων, για παράδειγμα με αγορές τίτλων μέσω του μηχανισμού προστασίας της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής (TPI) που δημιουργήθηκε το 2022.
«Εάν οι βασικοί πολιτικοί παράγοντες παίζουν ορθολογικά, δεν θα πρέπει να καταλήξουμε σε τέτοιου είδους άτακτες αναταράξεις. Δεν βλέπω ότι η συζήτηση για το TPI είναι επίκαιρη προς το παρόν», πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε την αύξηση των γαλλικών spreads ως repricing (ανατιμολόγηση) και απέρριψε την άποψη ότι μπορεί να είναι στα σκαριά μια νέα κρίση χρέους, όπως αυτή που βοήθησε στην αντιμετώπισή της όταν ήταν Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων.
«Δεν το βλέπω αυτό στα χαρτιά. Ένας κεντρικός τραπεζίτης πρέπει πάντα να ανησυχεί, πρέπει να ανησυχεί, αλλά πρέπει να είναι εύλογη η ανησυχία», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα