Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Επιστροφή των αυξήσεων στα τρόφιμα!

Νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, εξέλιξη που καταδεικνύει το οξύ πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά και οδήγησε επίσης και στην αντικατάσταση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, από τον Τάκη Θεοδωρικάκο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Μάιο καταγράφηκαν και νέες αυξήσεις στις τιμές των βιομηχανικών τροφίμων, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023, ενώ η οριακή μείωση καταγράφηκε σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024.

Ειδικότερα, ο γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία για το σύνολο των αγαθών που διατίθενται είτε στο εσωτερικό είτε εξάγονται, τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2023, παρουσίασε μείωση 1,4% έναντι μείωσης 12,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2023 με το 2022.
Σε σύγκριση με τον Απρίλιο παρουσίασε μείωση 2,9% έναντι μείωσης 2,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2023 , ενώ ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2023 - Μαΐου 2024, σε σύγκριση με το μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου. Ιουνίου 2022 - Μαΐου 2023, παρουσίασε μείωση 6,5% έναντι αύξησης 14,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Πάνω τα τρόφιμα
Όμως, από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως τα τρόφιμα σημειώνουν νέες αυξήσεις. Συγκεκριμένα, οι χονδρικές τιμές των βιομηχανοποιημένων τροφίμων τον Μάιο, που διατίθενται στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με τον Μάιο του 2023 και κατά 0,3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023.
Επίσης το «καλάθι» των τροφίμων που εξάγονται, ανατιμήθηκαν κατά 16,2%, σε σχέση με τον Μάιο του 2023 και αύξηση 0,3% σε σχέση με τον Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι οι μεταβολές στις χονδρικές τιμές των βιομηχανικών αγαθών, βγαίνουν άμεσα ή με καθυστέρηση στο «ράφι», ανάλογα με την ιδιότητα του προϊόντος, αν είναι «ταχυκίνητο» (π.χ. φρέσκο ​​γάλα) ή όχι.
Οι ανατιμήσεις φαίνονται μικρές, αλλά πρέπει να σημειωθούν:
  • Οι αυξήσεις όσο μικρές και αν είναι, προστίθενται στις ήδη υψηλές σωρευτικές ανατιμήσεις που έχουν καταγραφεί και ξεπερνούν σε ορισμένα τρόφιμα και το 50%.
  • Τα εισοδήματα των νοικοκυριών παραμένουν παγωμένα με εξαίρεση τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό.
  • Τα τρόφιμα αποτελούν το βαρόμετρο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό των φτωχών νοικοκυριών, καθώς και το μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματός τους, διατίθεται για την αγορά τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα