Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

ΚΟ ΝΔ: Γκρίνιες, μουρμούρες και εκκλήσεις να «στρίψει δεξιά το τιμόνι» - Τι απάντησε ο Μητσοτάκης


Για πρώτη φορά μετά από περίπου πέντε χρόνια θητείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε αντιμέτωπος με μαζικά πυρά από τους γαλάζιους βουλευτές. Όσοι στάθηκαν επικριτικά απέναντί του ουσιαστικά του χρέωσαν το άσχημο για τη ΝΔ αποτέλεσμα, καταλογίζοντάς του λάθος επιλογές. Τόσο σε ιδεολογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο στελέχωσης της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός, βέβαια, νωρίτερα είχε φροντίσει να απαντήσει… προκαταβολικά, σημειώνοντας ότι «ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις ρίζες μας, αν όμως ο δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται. Ενώ όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε δικαιώνουν και εκείνες τον ρόλο τους. Αυτό δείχνει και η ιστορία μας όταν διευρυνθήκαμε, κερδίζαμε».
Παρά την αναφορά του, πάντως, ο Νικήτας Κακλαμάνης επέμεινε: «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό. Ουδέποτε ανασχημάτισες έναν εξωκοινοβουλευτικό και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε. Και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί. Και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης».

 
 Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που μιλούσε για τον ρεαλισμό της παράταξης που ενσωματώνει άλλα στελέχη και άλλες κοινωνικές ομάδες. «Να μην ξανακούσω ότι δεν έχουμε ιδεολογικό στίγμα», προσέθεσε με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στο μπλοκ του Αντώνη Σαμαρά.
Ο Πλεύρης επέμεινε πως η ΝΔ πρέπει να πάει... πιο δεξιά
Την ίδια ώρα, μάλιστα, ο Θάνος Πλεύρης επέμεινε ότι πρέπει η ΝΔ να πάει πιο… δεξιά. «Οι πολίτες επιλέγουν σε όλη την Ευρώπη να πηγαίνουν δεξιότερα. Όποιος προσχωρεί στη ΝΔ πρέπει να αποδέχεται τον αξιακό της κώδικα και όχι να φέρνει τον δικό του. Ο γάμος πλήγωσε πολλούς βουλευτές και κυρίως τη βάση μας που έχει αξιακή σχέση με την παράταξη μας και όχι πελατειακή όπως συνέβαινε στο ΠΑΣΟΚ. Ειδικά πλήγωσαν οι πανηγυρισμοί και μάλιστα από πρόσωπα που βάσει του θεσμικού τους ρόλου πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν τους Έλληνες. Η ρητορική για τους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν προσβλητική. Πλέον πρέπει όλοι να βγούμε μπροστά το καλό της παράταξης μας και της πατρίδας μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος εξαπέλυσε τα πυρά του τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και προς τους Υπουργούς. «Πλέον το κόμμα μας δεν ταυτίζεται με την παράταξη. Αν κατασκευάζουμε ακροδεξιούς, θα μας καταπιεί η ιστορία όπως τον Μακρον που έκανε το ίδιο», σημείωσε και απευθυνόμενος προς του Υπουργούς συμπλήρωσε: «Εύχομαι να μην ξεχνάνε: χαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικεύεις».
Τι ζητούν για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ταυτόχρονα, αρκετοί βουλευτές μίλησαν για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας να προέρχεται από το ευρύτερο χώρο της δεξιάς. Πρώτος το έπραξε ο Νότης Μηταράκης, αλλά και ο Γιώργος Βλάχος. Ο κ. Βλάχος μίλησε σε έντονο ύφος: «Μη με θεωρείτε δεδομένο. Δεν θα ψηφίζω πλέον ό,τι δεν συμφωνώ και αυτό θα κάνω και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ήταν το μήνυμά του. Ο Ανδρέας Κατσανιώτης έστρεψε τα βέλη του προς τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου κατηγορώντας τους ότι με τις πράξεις τους δημιουργούν ζήτημα. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην επιλογή εξωκοινοβουλευτικών υπουργών (δεν ήταν ο μόνος) επισημαίνοντας πως «αν θέλουμε τεχνοκράτες ας κάνουμε ανοικτό διεθνή διαγωνισμό».
Νωρίτερα, ένταση είχε επικρατήσει τη στιγμή που μιλούσε ο Μάριος Σαλμάς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρεμβαίνει. Ειδικότερα, ο γαλάζιος βουλευτής υποστήριξε σε κάποιο σημείο ότι «εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών», αναφερόμενος σε έναν διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο πρωθυπουργός απάντησε άμεσα λέγοντας ότι δεν θα δεχτεί τέτοιου είδους υπονοούμενα.
Ο Μ. Χρυσομάλλης άφησε αιχμές για τις επιλογές Μητσοτάκη σε σχέση με το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, λέγοντας ότι δεν πρέπει κιόλας να επιβραβεύουμε όσους το στήριξαν και πανηγύριζαν. Ταυτόχρονα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συμπεριλαμβάνει τους βουλευτές της περιφέρειας στις αποφάσεις που αφορούν τους νομούς που εκλέγονται. Από την πλευρά του ο βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης εξέφρασε τα παράπονά του σχετικά με την αντιμετώπιση που έχουν οι βουλευτές.
Ο Θεόδωρος Καράογλου ζήτησε να μην υπάρξει ιδεολογικός ευνουχισμός της παράταξης και καταλόγισε σε ορισμένους αλαζονικές συμπεριφορές. Συγκεκριμένα μίλησε για κλειστές πόρτες Υπουργών και ανωτάτων στελεχών οργανισμών και βέβαια αναφέρθηκε στη ζημιά που υπέστη η ΝΔ από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

 
 Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η διεύρυνση είναι θετική για την παράταξη και κάλεσε όλα τα στελέχη να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού.
«Περίμενα 10 χρόνια για να γίνω υπουργός»
«Περίμενα 10 χρόνια για να γίνω υπουργός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άλλο σημείο και ο Τασούλας πήρε το λόγο και είπε «εγώ εφτά».
Άφησε αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας ότι εκείνος έμεινε να ακούσει 37 βουλευτές ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κανέναν. Προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν κρίσεις και στους γενικούς γραμματείς, ενώ φέρεται να δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει καλύτερη διασύνδεση ανάμεσα στους βουλευτές και το μέγαρο Μαξίμου μέσω του κυρίου Κούτνατζη.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η κεντρική στρατηγική είναι πετυχημένη και λόγω αποτελέσματος αλλά θα υπάρξουν επιμέρους διορθώσεις. Βέβαια, δεν απάντησε καθόλου για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας το οποίο τέθηκε από αρκετά γαλάζια στελέχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα