Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Πολλοί κάνουμε λάθος χρήση αντηλιακού - Αυτός είναι ο σωστός τρόπος, σύμφωνα με τους ειδικούς

Πόσο αντηλιακό χρειαζόμαστε, κάθε πότε πρέπει να το ανανεώνουμε και ποιος είναι ο κατάλληλος δείκτης προστασίας.
Καπέλο, γυαλιά ηλίου και φυσικά αντηλιακό. Όλοι γνωρίζουμε την «τριπλέτα» για τη σωστή προστασία από τον ήλιο. Όμως, πόσοι από εμάς χρησιμοποιούμε σωστά το αντηλιακό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, λίγοι.
Ποιος είναι ο καλύτερος δείκτης προστασίας SPF
Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30.
Όμως, πολλές μελέτες για τη χρήση αυτών των προϊόντων έχουν δείξει πως ανεξαρτήτως δείκτης προστασίας, συνήθως οι περισσότεροι βάζουν λιγότερο αντηλιακό από αυτό που απαιτείται, όπως και δεν το ανανεώνουν συχνά.
Για να το αντισταθμίσουμε αυτό, ίσως να πρέπει να επιλέξουμε έναν υψηλότερο δείκτη προστασίας, σύμφωνα με το Wirecutter των New York Times. Όμως, ό,τι SPF κι αν έχει το προϊόν που θα πάρουμε, πρέπει να ανανεώνουμε το αντηλιακό τουλάχιστον ανά δύο ώρες.
Η σωστή ποσότητα αντηλιακού
Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου δύο κουταλιές της σούπας- ή μια χούφτα- υγρού αντηλιακού για να καλύψουν το σώμα και το πρόσωπο.
Τα αντηλιακά σε μορφή στικ ή σπρέι είναι μία καλή εναλλακτική, αλλά και αυτό πρέπει να το τρίψουμε στο σώμα και το πρόσωπό μας. Στην περίπτωση του στικ πρέπει να το περάσουμε τέσσερις φορές πάνω- κάτω σε κάθε σημείο του σώματος και μετά να το τρίψουμε, συμβουλεύει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.
Με το σπρέι είναι λίγο πιο δύσκολο να υπολογιστεί η ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Σε αυτή την περίπτωση, η οδηγία είναι να ψεκάζουμε με το στόμιο σε μικρή απόσταση από το σώμα, μέχρι να γυαλίζει το δέρμα και στη συνέχεια να το τρίψουμε επιμελώς, ακόμα κι αν οι οδηγίες του προϊόντος αναφέρουν ότι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο.
Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να ψεκάζουμε απευθείας στο πρόσωπό μας, αλλά να βάζουμε το αντηλιακό στο χέρι και μετά να το απλώνουμε.
Όσο για τα σημεία που οι περισσότεροι ξεχνάμε να βάλουμε προϊόν, σύμφωνα με έρευνες είναι τα αυτιά και το πάνω μέρος του πέλματος.
Πότε πρέπει να βάζουμε αντηλιακό
Το καλύτερο είναι να βάζουμε το προϊόν τουλάχιστον 15-20 λεπτά προτού βγούμε στον ήλιο.
Ανεξαρτήτως του τύπου προϊόντος και του SPF, η οδηγία των ειδικών είναι: βάλτε ξανά αντηλιακό αν έχετε βουτήξει στο νερό, σε περίπτωση που ιδρώσατε ή έπειτα από 1-2 ώρες από την τελευταία φορά.
Αντηλιακό στο κρανίο και το αξύριστο πρόσωπο
Αν υπάρχει δέρμα στο κρανίο που είναι εκτεθειμένο στον ήλιο χρειάζεται και αυτό προστασία. Το καπέλο είναι ο καλύτερος σύμμαχος, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε το αντηλιακό. Όποιο προϊόν είναι για το πρόσωπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο κρανίο.
Το ίδιο ισχύει και για τους αξύριστους άνδρες. Αντίθετα, δεν χρειάζεται να βάζουν αντηλιακό όσοι έχουν μούσι που καλύπτει πλήρως το δέρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα