Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Reuters: Αξιωματικοί του Λιμενικού θα καταθέσουν ως ύποπτοι για το ναυάγιο στην Πύλο


Αξιωματικοί του Λιμενικού θα καταθέσουν ως ύποπτοι στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας για τον ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters.
Περίπου 10 αξιωματικοί του Λιμενικού, ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι και ο κυβερνήτης του σκάφους που παρακολουθούσε την υπερφορτωμένη μηχανότρατα, προτού αυτή βυθιστεί, έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι, αναφέρουν οι πηγές κοντά στην έρευνα που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Οι αξιωματικοί θα εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας που άνοιξε ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, που εξετάζει αν ενέργειες ή παραλείψεις του Λιμενικού συνέβαλαν στην τραγωδία.
Έχουν προκύψει «επαρκείς ενδείξεις» για λάθη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, επεσήμανε μία από τις πηγές.
Οι ύποπτοι θα καταθέσουν για τα κενά στο ημερολόγιο επικοινωνιών του Λιμενικού και το αν σχεδιάστηκε σωστά η επιχείρηση διάσωσης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Άλλες ερωτήσεις θα αφορούν αν το σκάφος που έφτασε στο σημείο για να παρακολουθεί τη μηχανότρατα στην οποία ήταν οι μετανάστες ήταν επαρκώς εξοπλισμένο για αποστολή διάσωσης όπως και αν- και γιατί- υπήρχαν ειδικές δυνάμεις σε αυτό.
Αν η έρευνα καταλήξει ότι οι αξιωματικοί που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση φέρουν ευθύνη σε οποιαδήποτε φάση, θα κληθούν να απαντήσουν στις κατηγορίες. Θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις που φτάνουν έως την απόλυση από την υπηρεσία.
Το Ναυτοδικείο, το μόνο που μπορεί να εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες αξιωματικών του Λιμενικού, άνοιξε ξεχωριστή έρευνα πέρυσι, αλλά είναι ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, υπενθυμίζει το Reuters.
Μετά το ναυάγιο στην Πύλο, που συνέβη στις 14 Ιουνίου 2023, διασώθηκαν 104 άνθρωποι και ανασύρθηκαν 82 πτώματα. Όμως, υπάρχουν φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς, καθώς στη μηχανότρατα επέβαιναν έως 700 άνθρωποι, που ξεκίνησαν από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία.
Η αιτία του ναυαγίου ακόμα είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Επιζώντες λένε ότι το Λιμενικό προκάλεσε την ανατροπή του σκάφους, όταν προσπάθησε να το ρυμουλκήσει. Το Λιμενικό από την άλλη έχει αναφέρει ότι το σκάφος αρνήθηκε τη βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα