Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Τα πλαστικά καλαμάκια... επιστρέφουν


Τα πλαστικά καλαμάκια έχουν επιστρέφει για τα καλά στην καθημερινότητά μας μετά το θολό τοπίο που επικρατεί.
Στα πλαστικά καλαμάκια φαίνεται πως επιστρέφουν αρκετά καταστήματα εστίασης, καθώς οι πελάτες διαμαρτύρονται πως δεν μπορούν να απολαύσουν, χωρίς να... μουλιάζει το χάρτινο καλαμάκι από τον καφέ ή το αναψυκτικό που πίνουν.
Ο Μάκης Γκανόγκας, επιχειρηματίας, μιλώντας στο Action24 για τα πλαστικά καλαμάκια τόνισε πως οι πελάτες είναι δυσαρεστημένοι και γκρινιάζουν καθώς όπως λένε το χάρτινο καλαμάκι μουλιάζει και έτσι δεν απολαμβάνει τον καφέ τους.
Ο Φίλιππος Κυρκίτσος, καθηγητής και Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, παρουσίασε τις εναλλακτικές για να αποφευχθεί η χρήση των πλαστικών καλαμακίων.
«Πριν πούμε για λύσεις, να πούμε καταρχάς πως έχουν απαγορευτεί τα πλαστικά μίας χρήσης με την οδηγία 904, έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία με τον νόμο 48/19 και τα πλαστικά καλαμάκια χρησιμοποιούνται κοντά σε θάλασσα, κοντά σε τουριστικές περιοχές, τα παίρνει εύκολα ο αέρας, φτάνουν στον νερό, διασπώνται, γίνονται μικροπλαστικά και έρχονται στη διατροφή μας, και τώρα εξετάζονται οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία» είπε αρχικά ο καθηγητής για τα πλαστικά καλαμάκια.
«Άρα, πρέπει να ζυγίσουμε την ευκολία μας να πίνουμε καφέ με την επίπτωση στα οικοσυστήματα και στην υγεία μας. Οι λύσεις είναι να μην χρησιμοποιούμε, ενδεχομένως, το καλαμάκι γιατί δεν είναι απαραίτητο, οι χρήσεις των χάρτινων θα μπορούσαν να βελτιωθούν κι άλλο για να μην νερουλιάζουν» συνέχισε ο κ. Κυρκίτσος.
«Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως τα μεταλλικά ή πλαστικά τύπου Nutrition ή να φέρουμε και μόνοι μας το καλαμάκι μαζί και ο καθαρισμός μπορεί να γίνει σε πλυντήρια και με ειδικά βρουτσάκια» κατέληξε ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα