Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Ακρίβεια: Αυτά είναι τα προϊόντα που μπαίνουν στο ραντάρ του ΥΠΑΝ - Στενό μαρκάρισμα στα σούπερ μάρκετ

Νέα όπλα στη μάχη κατά της ακρίβειας επιστρατεύει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης βάζοντας στο μικροσκόπιο των ελέγχων μια λίστα με 100 κωδικούς προϊόντων που είναι βασικά για το καλάθι του μέσου νοικοκυριού.
Όπως αποκάλυψε το OPEN και η Χρύσα Φώσκολου, από την επόμενη εβδομάδα μπαίνει σε λειτουργία το νέο μέτρο κατά του πληθωρισμού καθώς θα υπάρχει καθημερινή επιτήρηση των τιμών σε μια σειρά από βασικά αγαθά.
Στο πλαίσιο του νέου μέτρου, τα σούπερ - μάρκετ αναμένεται να υποχρεωθούν να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις τιμές αγοράς μιας σειράς προϊόντων και ειδικότερα των 100 κωδικών που μπαίνουν υπό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης. Στην λίστα αυτή, όπως αποκάλυψε το OPEN, θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
  • χοιρινό
  • κοτόπουλο
  • Τυρί
  • Γαλα
  • Αυγά
  • Ψωμί
  • Γιαούρτι
  • Καθαριστικά σπιτιού
Οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξήγησε πως οι έλεγχοι στην αγορά από την ΔΙΜΕΑ θα γίνουν πλέον πιο στοχευμένοι και 100 βασικά προϊόντα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών. «Στο παρατηρητήριο τιμών που θα έχει η υπηρεσία αυτή το βάρος θα πέσει σε 100 βασικά είδη, δεν θα παρακολουθούμε μόνο την τιμή, αλλά θα υπάρχει απόλυτος και συνεχής έλεγχος online και της τιμής προμήθειας», εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ο κ. Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με την νέα πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Μαίρη Σαρπ και υποσχέθηκε ότι η Επιτροπή θα έχει την αμέριστη υποστήριξη του υπουργείου για να προχωρήσει στην εντατικοποίηση των ελέγχων.
Στα ύψη φρούτα και λαχανικά
Με τιμές σε φρούτα και λαχανικά να παραμένουν στα ύψη και τους καταναλωτές να αναζητούν παντού προσφορές, για να τα φέρουν βόλτα, η λήψη επιπλέον μέτρων είναι μονόδρομος.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών, τα αγγούρια το ζευγάρι κοστίζουν φέτος στην χονδρική 0,80 ευρώ κατά μέσο όρο όταν πέρσι η επικρατούσε τιμή ήταν 0,30, δηλαδή η αύξηση είναι 166%. Τα κολοκύθια έχουν φτάσει στο 1,10 φέτος από 0,90 πέρσι (αύξηση 22%).
Οι μελιτζάνες πωλούνται πλέον στην χονδρική στο 1,10 ευρώ από 0,75 πέρσι καταγράφοντας αύξηση 46% σε έναν χρόνο και οι πιπεριές έφτασαν τα 2,20 από 1,10 δηλαδή 100% επάνω. Και στα φρούτα εντοπίζονται αυξήσεις. Τα πρώιμα βερίκοκα πωλούνται στην χονδρική 1,50 ευρώ το κιλό από 1,30 πέρσι, αύξηση 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα